TEST: Lett-trimmet Phenom?

TEST: Lett-trimmet Phenom?

Kan enkel overklokking gjøre AMD Phenom mer aktuell? Med Phenom 9600 Black Edition prøver AMD å tilrettelegge for det.

Phenom-prosessren har så langt vært langt fra noen suksess for AMD. I utgangspunktet ble prosessorserien lansert med modellene 9500 og 9600, på henholdsvis 2,2 og 2,3 GHz. Raskere modeller skulle komme, men ble utsatt på grunn av en feil i prosessorene. Vi konkluderte raskt med at Intels prosessor i samme prisklasse var bedre.

Et nytt tilskudd har imidlertid kommet i form av Phenom 9600 Black Edition. AMD hadde også Black Edition-modeller av enkelte Athlon 64 X2-prosessorer. Forskjellen mellom Black Edition og vanlig versjon av prosessoren er at den ikke har låst multiplikator, hvilket kan gjøre det enklere å overklokke prosessoren.

LES OGSÅ: Hovedkort for Phenom og Athlon 64

Overklokking 101

Prosessorens hastighet er i denne sammenheng avhengig av to parametere: busshastighet og multiplikator. Disse to parameterene bestemmer klokkefrekvensen. Hvis multiplikatoren er låst kan overklokking kun skje gjennom å øke busshastigheten. Dette vil i mange sammenhenger også kunne påvirke hastigheten på andre busser og komponenter.

Phenom 9600 BE har i utgangspunktet en multiplikator på 11,5. Busshastigheten er 200 MHz. 11,5 x 200 = 2,3 GHz. Økes multiplikatoren til 12 økes klokkefrekvensen til 2,4 GHz.

Disse endringene kan på de fleste hovedkort i dag enten gjøres via BIOS eller medfølgende Windows-programvare for overklokking. Windows-programvaren kan ofte være det enkleste å bruke, mens BIOS gir gjerne flere opsjoner på innstillinger av parametere som kan påvirke stabiliteten ved overklokking. Har man et hovedkort basert på AMDs 7-serie av brikkesett kan AMDs OverDrive-verktøy benyttes. Dette gir gode innstillingsmuligheter for overklokking.

Uten å justere annet enn multiplikatoren fikk vi vårt eksemplar opp på 2,6 GHz. Noe mer enn dette endte med krasj. Ved å stille opp prosessorspenningen noe, samt også justere opp busshastigheten, kom vi noe høyere, uten at vi direkte ble imponert. Faktorer som her også kan spille inn er hovedkort og kjøling. Her benyttet vi blant annet et Gigabyte MA790FX-DQ6-hovedkort og en Akasa Revo AK-925-prosessorkjøler.

Advarsel: Overklokking er ikke risikofritt, men risikoen er normalt sett lav om man setter seg inn hva man gjør. For høy spenning kan forkorte levetiden på prosessoren, og for en Phenom 9600 BE vil vi ikke anbefale over 1,3V. En større risiko enn å skade maskinvaren er at data blir korrupt.

Feilretting etter hvert

Dagens Phenom 9600 Black Edition er fortsatt basert på versjonen av Phenom som har en feil (stepping B2). Denne feilen skal ikke ha stabilitetsmessig betydning så lenge BIOS på hovedkortet tar hensyn til den, noe de gjør. Uten denne feilen kunne imidlertid Phenom 9600 ha vært raskere i en del sammenhenger – tildels betydelig. Man kan velge å deaktivere feilfiksen, hvilket gir bedre ytelse, men også potensielt dårligere stabilitet. Dette i hvert fall teoretisk sett, for i praksis kan det være vanskelig å provosere fram denne feilen. Dette er nok også noe av årsaken til at AMD ikke oppdaget feilen før kun et par uker foran lanseringen.

En ny versjon av Phenom-kjernen (stepping B3) er ventet når Phenom 9700 lanseres på vårparten.

LES OGSÅ: Phenom - en fiasko?

Konklusjon

AMD Phenom 9600 Black Edition koster cirka 1 900 kroner inklusive mva. Dette er såvidt dyrere enn Intels Core 2 Quad Q6600, som i utgangspunktet leverer litt bedre ytelse. Denne prosessoren blir nå erstattet av Intel Core 2 Quad Q9300 som per i dag koster rundt 10 % mer, men som skal ha lavere strømforbruk og bedre ytelse. Q9300 har vi imidlertid ikke testet.

Overklokkingsmessig viser i hvert fall vårt eksemplar av Core 2 Quad Q6600 betydelig bedre enn vårt eksemplar av Phenom 9600 Black Edition. Vi kan vel også si at Q6600 often uten spesielle anstrengelser lar seg overklokke relativt mye. Selv på standard hastighet er Core 2 Quad Q6600 raskere enn en moderat overklokket Phenom 9600 BE i mange sammenhenger. Vi kan da i basis fortsatt ikke se noen direkte grunn til å velge AMD Phenom framfor Intels Core 2 Quad-prosessorer.

AMD Phenom 9600 Black Edition

Pris:Ca. kr 1 900 inkl. mva.
Internett: www.amd.com
Karakter: 2/6
Pluss: Åpen multiplikator.
Minus: Fortsatt for svak ytelse.

Les om: