TEST: Lian Li PC-P50BSCAND og MIST LL - Rent, stilig og vannkjølt

TEST: Lian Li PC-P50BSCAND og MIST LL - Rent, stilig og vannkjølt

Lian Li er mestere når det kommer til stilrene aluminiumskabinetter. Microplex kombinerer et smart Lian Li-kabinett med solid vannkjøling.

I mange år var Lian Li nærmest alene om å levere stilrene, avanserte kabinetter litt utenom det vanlige til stasjonære pc-er. Selskapet var også tidlig ute med kabinetter i aluminium, og har erfaringen som gjør at de lykkes der mange andre feiler. Selv om aluminium har sine fordeler er det nemlig mange feller å gå i. Mange produsenter har levert kabinetter som på papiret har vært en god idé, men som i praksis har vært relativt skramlete greier. Det har vi fortsatt til gode å se fra Lian Li.

I Norge er det i hovedsak entusiastbutikken Microplex som står for salget av Lian Li, og selv om selskapet nå er slått sammen med nettbutikken Netshop, holder de tradisjonene i hevd. Vi har testet en kabinett- og vannkjølingsløsning fra Microplex, bestående av et smart og oversiktlig Lian Li tårnkabinett i middels størrelse, og et MIST-basert vannkjølingssett.

Oversiktlig og lettbygd

Kombinasjonen vi har hatt til test fra Microplex består av kabinettet Lian Li PC-P50BSCAND, som ifølge selskapet er spesialtilpasset nordiske brukere, og et komplett vannkjølingssett satt sammen av deler fra MIST og Magicool. Kabinettet og vannkjølingssettet kjøpes hver for seg, men er tilpasset hverandre slik at det skal være relativt enkelt å sette samme for de alle fleste.

Lian Li PC-P50 er et meget ryddig og lettbygd tårnkabinett i middels størrelse. Som vanlig har Lian Li valgt å holde det stilrent, selv om også kabinettet derfra har blitt litt mer vågale de siste årene. Tidligere var Lian Li-kabinetter meget stramme i designen, nærmest bare vinkelrette kanter i sort aluminium.

De stramme linjene og den rene designen ligger i bunn også i PC-P50, men her har man lagt inn lyse aluminiumslister fra topp til bunn på siden i front, samt en topp med to innebygde 14 centimeters vifter. I front av kabinettet er det montert inn ni perforerte frontdeksler i aluminium. I siden av kabinettet er det to åpninger for montering av ytterligere kjølevifter om nødvendig. Det sitter også en 12 centimeters vifte bak og foran i kabinettet.

Innvendig har Lian Li gjort det fryktelig enkelt for de som liker å gjøre endringer i maskinen støtt og stadig. Er du litt sterk i klypa trenger du faktisk aldri å hente frem skrutrekkeren for å bygge i dette kabinettet. Alt er basert på tommelskruer og løsninger som klemmer komponenter på plass. Selv strømforsyningen monteres skrueløst. Utrolig hendig og raskt å bygge. Også innstikkskort og harddisker holdes på plass ved hjelp av klemmeløsninger.

Det er plass til tre 3,5 tommers harddisker nederst i kabinettet, men dette kan økes ved å kjøpe ekstra harddiskmonteringssett. Det er også lagt til rette for opp til tre skrueløse 5,25 tommers enheter i topp av kabinettet. Ønsker du mer enn det, eller harddiskløsninger plassert i de resterende 5,25 tommers plassene må du til med skrujernet, eller benytte deg av noen av de medfølgende tommelskruene.

Vannet renner lett på plass

Det tilpassede vannkjølingssettet krever noe bruk av skrujern, men også dette er relativt raskt gjort å få på plass. Med i settet følger en dobbel 14 centimeters MIST radiator. For å få denne på plass må du løfte av toppen, skru ut de to viftene som er montert i topp og erstatte dem med radiatoren. Viftene plasseres så inne i kabinettet, rett under radiatoren. Det er disse som tar seg av å kjøle vannet som strømmer gjennom radiatoren.

Kjøleblokken er en MIST Folgefonna og har skruehull som gjør at den bør passe til alle aktuelle hovedkort fra de siste årene. Vannsirkulasjonen blir håndtert av en kombinert vanntank og pumpe fra Magicool. Vi har tidligere brukt denne i flere vannkjølingssett, med godt resultat. I settet følger også med slange-nipler du selv må montere på radiator, kjøleblokk og pumpe, samt slanger og det du trenger av annet monteringsutstyr.

Slangene festes på niplene uten slangeklemmer og trykkes på plass med hjelp av litt silikon. Det kan virke litt skummelt å ikke feste dem ytterligere, men det er her snakk om relativt lavt vanntrykk. Etter over en uke i kontinuerlig drift har vi fortsatt til gode å se den minste antydning til fuktighet i kabinettet. Det er en fordel å bruke destillert vann til vannkjøling, for eksempel i form av batterivann. Det får du kjøpt billig på de fleste bensinstasjoner. Tilsetningsstoff for å hindre algevekst kan med fordel bestilles sammen med kabinettet og vannkjølingssettet.

Som med alle andre vannkjølingssett er det viktig å kjøre settet noen timer etter montering uten å starte selve pc-en. Slik forsikrer du deg om at systemet er tett slik at du ikke ender opp med komponenter som får seg et ufrivillig bad. Det hele er langt mindre skummelt enn det kan høres ut som.

Stabilt, tørt og stillegående

Vi har hatt pc-en stående og gå kontinuerlig i rundt en uke. Vi valget et kurant AMD-basert oppsett kombinert med et passivt grafikkort, med det mål for øye å holde støynivået på et minimum. Vi valgte også å montere restriktorer på ledningene til kabinettviftene, da disse gir litt mer støy enn ønsket. En slik løsning, eller en viftekontroller kan anbefales.

Vannkjølingen i kombinasjon med passivt grafikkort og saktegående vifter ga en svært stillegående pc, og det skal være veldig lite støy i rommet før du merker at pc-en er der. Noe verre kan det selvsagt være om du velger et grafikkort med viftekjøling, men også her finnes det løsninger som kan hjelpe på støynivået. Et alternativ er å også gå til innkjøp av en passende vannkjølingsblokk til grafikkortet, og gjøre dette til en del av vannkjølingssløyfen i pc-en. Da vil man få både lavt støynivå og i de aller fleste tilfeller ende opp med langt mer effektiv kjøling av grafikkortet.

Konklusjon

Selve Lian Li PC-P50BSCAND koster i skrivende stund 1 295 kroner, mens vannkjølingssettet ligger på 969 kroner. Totalt ender du altså opp på litt over 2 250 kroner. Det er ikke ille for en komplett løsning som er både stilig og lettbygd, og som gir svært god kjøling og lavt støynivå.

Kabinettet er blant de mest lettbygde vi noen gang har testet, og de skrueløse løsningene virker solide og trygge. Noe jobb var det å få vannkjølingen på plass, men det tok oss ikke mer enn et par-tre timer å ha pc-en klar til første testkjøring av vannkjølingen. Helt klart en enkel og smart løsning for de som ønsker å prøve seg på vannkjøling for første gang, eller som er lei av å måtte plundre med å sette sammen egne løsninger.

Lian Li PC-P50BSCAND

Pris: Kr 1 295 inkl. mva.

Internett: www.lian-li.com
Levert av: Microplex

Pluss:Stilig og solid. Ekstremt lettbygd. Smarte løsninger. God kjøling.

Minus: Ingen spesielle.

MIST LL Vannkjøling til PC-P50B

Pris: Kr 969 inkl. mva.

Internett: www.mist.no
Levert av: Microplex

Pluss: Enkelt å montere. Gode komponenter. Stillegående. Smart pumpeløsning.

Minus: Ingen spesielle.