TEST: Lite-on iHOS104: Blu-ray, helt enkelt

TEST: Lite-on iHOS104: Blu-ray, helt enkelt

Vil du gi pc-en mulighet for Blu-ray-avspilling, er iHOS104 et alternativ.

Vi kan fastslå at brenning av Blu-ray-plater ikke har slått an. Bakgrunnen for dette er variert. Prisene for brennere og ikke minst plater har hele tiden vært høye, samtidig som mange nok får sine behov for ren sikkerhetskopiering eller arkivering dekket av vanlige dvd-plater.

Dessuten er det nok mange video-entusiaster som tidligere brente sine egne redigerte videoopptak på dvd som nå legger sine AVCHD-opptak på en mediespiller i stua og som distribuerer kopier med litt lavere oppløsning via internett.

Med dvd-brennere var kopiering av filmer noe som gjorde mediet veldig populært. Man har for så vidt mulighet til å kopiere Blu-ray-plater, men med høye priser på platene blir gevinsten begrenset. Samtidig er det rimeligere å heller kjøpe noen ekstra harddisker til å ha piratfilmsamlingen på.

Blu-ray-brennere vil i hovedsak være aktuell for dem med mer spesielle behov. Det kan være at man har større datamangder man ønsker å distribuere eller man vil brenne ut egne filmer. Mange har etter hvert videokamerer som tar opp i HD, og ønsker da også å kunne presentere ferdigredigert materiale i HD på et optisk medie som mange kan lese.

Likevel er avspilling av Blu-ray via pc-en et aktuelt bruksområde for mange. Spesielt kan dette gjelde for stue-pc-løsninger (htpc) som er plassert i tv-benken. Vi har også sett at det har kommet medielinker som kan settes opp med en Blu-ray-spiller for pc-er for også kunne spille av Blu-ray fra fysisk medie. For eksempel gjelder dette Popcorn Hour C-200 (les test). Å gi avspillingsmuligheter er nok også det Lite-on tenker på med deres iHOS104 - velger man retail-versjonen av spilleren får man også med programvare fra Cyberlink for avspilling av dvd og Blu-ray.

LES OGSÅ: Guide: Stue-pc mer aktuelt

Gjør jobben

Lite-on er en av de største produsentene av optiske enheter. For noen år siden kjøpte selskapet opp BenQ, og har også et tett samarbeid med Philips.

iHOS104 er en ren leser. Den kan lese blu-ray, dvd og cd. Den kan ikke brenne noen av formatene. For en dedikert stue-pc eller som en oppgradering av en vanlig stasjonær pc trenger ikke dette være noe problem. At den ikke kan brenne plater, er med på å holde produksjonskostnadene nede, hvilket kan være bra hvis det også gir et lavt tall på prislappen.

Generelt kan vi si at iHOS104 ikke er noen direkte racer på lesing. Søketiden er riktignok lav, men overføringshastighetene er maksimalt 8x for dvd og 32x for cd. For Blu-ray er det 4x. Dette er litt lavere enn hva de raskeste produktene på markedet kan levere. Merk at 1x cd-hastighet er 150 kilobyte i sekundet, 1x dvd-hastighet er 1,38 megabyte i sekundet og 1x Blu-ray-hastighet er 4,5 megabyte i sekundet.

Brenneren har Serial ATA-grensesnitt for tilkobling. Brenneren har i utgangspunktet sort glanset front, men med retailversjonen følger det også med et sølvgrått deksel.

LES OGSÅ: TEST: Acer Aspire X3812 - Rimelig Blu-ray-pc til stua

Konklusjon

Lite-on iHOS104 burde absolutt kunne gjøre jobben for de fleste med behov for en slik enhet. I retailversjon med to fargevalg for frontdeksel og med medfølgende programvare koster den i overkant hos 700 kroner hos de rimeligste forhandlerne. Trekker man fra en hundrelapp, får man bulkversjonen. Det man bør merke seg, er at man ikke trenger å betale mye ekstra for å få en Blu-ray-leser som også kan brenne dvd og cd - slik som for eksempel LG CH08 eller Asus BC-08. Riktignok vil avspillingsprogramvare for Blu-ray koste litt hvis man skal kjøpe det løst.

LES OGSÅ: Vinn Norges RÅESTE pc

Les om: