TEST: Liten Dot med 3G

TEST: Liten Dot med 3G

– Netbooks er for bedriftsorienterte, sa Packard Bell – og lanserte Packard Bell Dot.

Packard Bell Dot skiller seg utseendemessig ikke så veldig fra mange av de andre mini-pc-ene vi har testet, men når vi kikker den nærmere etter i sømmene ser vi at dette er en forholdsvis godt utstyrt pc i forhold til mange andre mini-pc-er. Det er imidlertid på batterilevetid at pc-en virkelig utmerker seg.

Pc-en er pen å se på, med skjerm i speilblank svart plast og en knall rød runding i skjermhengslene på hver side av pc-en. Kanskje det er derfor pc-en kalles «dot»?

Familie-pc

Packard Bell Dot er blant de minste mini-pc-ene, med en skjerm på 8,9 tommer. Det gjør at den størrelsesmessig er sammenlignbar med for eksempel den populære Acer Aspire One A150. Det er for øvrig Acer som eier Packard Bell, og de to pc-ene er svært like hverandre. Ifølge Packard Bell skal dot-pc-en være spesielt designet for forbrukermarkedet.

– Vi har sett på netbooks helt siden de dukket opp første gang. Men vi har alltid ment de er for bedriftsorienterte for forbrukere, sa Emmanuel Fromont i Packard Bell i en pressemelding i forbindelse med lanseringen av pc-en. Packard Bell skal derfor ha forsøkt å lage en pc slik familiebrukere vil ha den, ikke for bedrifter. Vi har imidlertid problemer med å se hva som er så veldig forskjellig med Packard Bell Dot, i forhold til andre mini-pc-er vi har testet. For det er egentlig ikke så veldig stor forskjell på mini-pc-er i denne størrelsen, verken når det gjelder ytelse, utseende eller utstyr.

En av forskjellene er kanskje at pc-en er godt utstyrt med to minnekortlesere for fem ulike typer minnekort til digitalkameraer. Det kan jo være praktisk når du er på farten med mini-pc og digitalkamera, og raskt vil få overført bildene til pc-en eller ønsker å vise dem frem på skjermen.

God batterilevetid

Packard Bell dot er utstyrt med en Intel Atom N270-prosessor på 1,6 GHz, samme prosessor som brukes i de fleste pc-er i denne størrelsen. Vi målte ytelsen til pc-en med programmet PC Mark05, og oppnådde resultater som lå omtrent på nivå med andre pc-er med samme prosessor. Ytelsesmessig har det til nå vært veldig lite som har skilt de ulike mini-pc-ene fra hverandre - i hvert fall så lenge de er basert på Intels Atom-serie av prosessorer.

Pc-en er ellers utstyrt med 1 GB internminne og en 160 GB harddisk. Vi gir stjerne i boka til Packard Bell for at de leverer med et 6-cellers batteri med kapasitet på 5200 mAh som standard. De fleste andre mini-pc-er leveres med 3- eller 4-cellers batterier.

Vi målte batterilevetiden med MobileMark 2007, og oppnådde et resultat på rett i overkant av fem timer. Dette er meget bra, og noe av det beste vi har målt på en pc av denne typen. Den slår imidlertid ikke Asus Eee 1000HE, som oppnådde nesten seks og en halv time. Vi testet også batterilevetid ved avspilling av video. Pc-en holdt da koken i fire timer og 30 minutter, noe som betyr at du kan se to-tre filmer i strekk før batteriet dør. Den eneste mini-pc-en vi har testet som har lenger batterilevetid er Asus Eee 1000H, som holdt det gående i fire timer og 55 minutter ved videoavspilling.

Batterilevetiden blir også betydelig bedre enn for Acers egen Aspire One A150, som praktisk talt er samme maskinen. Packard Bell leverer imidlertid er batteri med høyere kapasitet. Av andre mini-bærbare med høy batterikapasitet kan vi trekke fram MSI Wind U100, som nå finnes med 6-cellers batteri på det norske markedet. På applikasjonsbruk klarer Wind U100 over fem og en halv time i våre tester.

I tillegg til en minnekortleser på hver side av pc-en, er det også tre usb-porter, Ethernet-port, tilkobling for hodetelefoner, samt VGA-utgang for tilkobling til ekstern skjerm. Et web-kamera er innebygget i toppen av skjermen. Pc-en har for øvrig også innebygget Wi-Fi (802.11b/g), og kan om ønskelig leveres med innebygget 3G-støtte (vår test-pc hadde dette).

Av programvare får du med blant annet Microsoft Works og Photoshop Elements 6, samt prøveversjoner av Microsoft Office 2007 og Norton Internet Security.

Praktisk bruk

Tastaturet er helt ok, men på grunn av den smale størrelsen er det ikke til å unngå at det er lett å bomme på taster. Har du «pølsefingre» kan det kanskje være verdt å vurdere en av de litt større mini-pc-ene som for eksempel Asus Eee 1000-serien og MSI Wind U100. Disse har samme bredde på tastaturet som en del 12-tommers-pc-er.

Packard Bell har heldigvis latt være å gå for den runde pekeplateløsningen de har på andre av sine bærbare pc-er, men vi hadde likevel ikke helt sansen for pekeplateløsningen på Packard Bell Dot. Knappene er nemlig i samme høyde som selve pekeplaten, og går dermed litt i ett med platen. Vi kunne ønsket oss litt «tydeligere» knapper, og aller helst knapper plassert nedenfor platen – isteden for på hver side. Det ser før øvrig ut til at dette er den samme pekeplaten som brukes i Acer Aspire One A150.

Skjermen er lyssterk og forholdsvis god. Den lave oppløsningen (1024 x 600) på denne og andre mini-pc-er i samme størrelse gjør imidlertid at man ser litt lite av web-sidene i høyden.

Alt i alt synes vi Packard Bell Dot var et hyggelig bekjentskap. Dette er en pc som passer fint som en pc nummer to, og for de som ønsker en liten pc det er lett å ta med seg rundt. Men i likhet med andre pc-er av denne typen er ytelsen forholdsvis svak, og har du tenkt å bruke pc-en til noe særlig mer enn nettsurfing, e-post og annen enkel bruk – bør du kanskje vurdere en litt større og kraftigere pc, for eksempel en dyrere ultraportabel. Modellen vi testet hadde integrert 3G for mobilt bredbånd. Maskinen kan leveres både med og uten dette, avhengig om man har behov for det. Prisforskjellen mellom modellen med og uten 3G-modul synes vi er drøy.

Packard Bell vil i løpet av våren komme med 10- og 11,6-tommers mini-bærbare.

LES OGSÅ: TEST: Acer Aspire One A150

Les om: