TEST: Lovende TV 2 Sumo på iPad

TEST: Lovende TV 2 Sumo på iPad

Tv-kanalens nye nettbrett-satsing er forhåpentlig bare starten på en bølge av tv-apper her til lands.

At iPad og nettbrett generelt egner seg godt som tv- og filmfremviser, er det ingen tvil om. Dessverre har ikke norske aktører vært like frempå med å lansere tilbud for brukere av nettbrett sammenlignet med for eksempel USA (Netflix, Hulu og så videre).

Det håper TV 2 å gjøre noe med. Rett før påske lanserte tv-kanalen streamingtjenesten TV 2 Sumo på iPad.

- iPad er velegnet for levende bilder. Derfor tror vi denne lanseringen er etterlengtet blant iPad-brukerne, sier direktør for TV 2 Multimedia, Hege Kosberg.

Gratis, men krever abonnement

iPad-applikasjonen kan lastes gratis ned fra App Store, men krever riktignok et abonnement hos TV 2 Sumo. Det finnes flere abonnement å velge mellom, både hva gjelder tidsperiode og innhold.

En såkalt Basis-pakke med nyhets- og aktualitetsprogrammer samt en håndful av TV 2s direktekanaler koster for eksempel 59 kroner i måneden, mens en Gull-pakke med alt TV 2 Sumo-innhold (også sport) koster 229 kroner i måneden.

Les mer om priser her .

LES OGSÅ:

Se film gratis på iPhone med Voddler

Begrenset utvalg tv-serier

I startfasen er det kun et begrenset utvalg tv-serier som er tilgjengelig i iPad-appen sammenlignet med den ordinære tjenesten. Alle TV 2s storsatsinger er med fra starten av, blant annet Senkveld, Farmen, Norske Talenter, Hotel Cæsar, Torsdag kveld fra Nydalen og Undercover Boss Norge. For de minste finnes tv-programmer som Elias og Vennebyen.

Målet til TV 2 er imidlertid at tilbudet skal utvides, men hvor lang tid det vil ta og om alt innholdet vil bli tilgjengelig, tør ikke tv-selskapet å si noe om, får Macworld.no opplyst. Det er naturlig nok en del avklaringer hva gjelder rettigheter involvert i en slik satsing.

Det nåværende tilbudet er imidlertid bra nok til å kunne bruke appen, men om det alene er verdt å gå til anskaffelse av et TV 2 Sumo-abonnement får være opp til hver enkelt å avgjøre.

Ganske gjennomført

TV 2 Sumo-appen fungerer svært bra, til tross for at den ikke er fullspekket med funksjonalitet. Den har en ren og pen design, grensesnittet er intuitivt lagt opp uten altfor mye fiksfakseri - et perfekt eksempel på at det enkle ofte er det beste.

I appen er det en forside som gir rask tilgang til direktesendinger, anbefalinger og mest populært innhold. På en egen side for alle programmer kan du raskt navigere deg frem til tv-serien du vil se. Innstillinger er det foreløpig ingen av, men det finnes en egen side som heter "Min Sumo" hvor dette forhåpentligvis vil komme. TV 2 har lovet at funksjonaliteten skal videreutvikles gjennom programvareoppdateringer.

Å spille av innhold går stort sett fint. Bildet er ikke i sylskarp HD-kvalitet, men det er mer enn godt nok til sitt bruk. Kvaliteten på streaming i iPad-utgaven skjer i seks bitrater fra 64 kbit og opp til 1500 kbit, ifølge TV 2.

- Applikasjonen måler løpende hastigheten på forbindelsen, og vil hele tiden justere seg til beste kvalitet. Det betyr at med skiftende forhold, vil den hele tiden gi deg maksimal kvalitet basert på hastigheten du har, uten at du som seer trenger å gjøre noe, sier tv-kanalen til Macworld.no.

LES OGSÅ:

Lei og kjøp film fra iTunes

Ved innlasting av innhold vil det ta litt tid før bildet blir ordentlig klart, men i våre tester tok det maks et par sekunder. Videokvaliteten er dessuten avhengig av hva slags internettforbindelse du sitter på. Det skal i utgangspunktet ikke være forskjell på kvalitet om du er på trådløst nett eller 3G, men dette vil jo variere alt etter hva man bruker og hvor man er. Det fungerte dessuten like bra i Norge som i utlandet...

Lydkvaliteten er grei, men i noen sendinger, særlig direktesendinger, opplevde vi av og til den velkjente "gurglingen" som oppstår når strømmen ikke klarer å levere tilstrekkelig bitrate. Nå kan for øvrig ikke iPad-en skryte av spesielt bra høyttalere, så best lyd får du ved å bruke et sett med hodetelefoner

Hva gjelder AirPlay har appen bare delvis støtte for dette. Det fungerer å streame lyd til for eksempel en Apple TV-boks, men videobildet forblir på iPad-skjermen. TV 2 har imidlertid sagt at dette skal være på vei og forhåpentlig være klar til neste oppdatering.

Det er fullt mulig å koble iPad-en til tv-en via Apples nye HDMI-adapter, men TV 2 Sumo-appen har ikke støtte for 16:9-visning, slik at bildet vises kun i 4:3 med svarte striper på sidene.

LES OGSÅ:

Snart kan du koble iPad til tv

Tv overalt

Til tross for litt småpirk sitter vi igjen med et veldig godt inntrykk av TV 2 Sumo på iPad. Med den grunnleggende funksjonaliteten på plass leverer appen så det holder. Vi ønsker oss full støtte for AirPlay og 16:9-visning over HDMI, men den aller største mangelen er etter vår mening innholdet. Vi skulle ønske mer av TV 2 Sumo-innholdet var på plass, men har full forståelse for at det ikke er enkelt å få på plass rettighetsavtaler for dette.

For eksisterende TV 2 Sumo-abonnenter er appen utvilsomt et ypperlig tillegg, og for TV 2s del kan den også være med på å lokke til seg noen nye abonnenter. Vi gleder oss til videre oppdateringer, og håper at andre følger i TV 2s fotspor. Tv på iPad (og andre mobile enheter) er fremtiden.

TV 2 Sumo for iPad kan lastes ned fra App Store her.