TEST: Lynraske SSD-er

TEST: Lynraske SSD-er

To gode kjøp: OCZ Vertex 2 og Crucial RealSSD C300 gir suveren ytelse.

SSD-er fortsetter å bli raskere, selv om det rent prismessig ikke har vært den store utviklingen siden i fjor høst. En god 120-128 gigabyte SSD koster fortsatt mellom 2 000 og 2 500 kroner. En forskjell fra for ett år siden er at de virkelig elendige SSD-ene stort sett er borte fra markedet.

Frem til nå i sommer var fortsatt Intel X25-M og de mange SSD-ene basert på Indilinx Barefoot-kontroller mest aktuelle. Intels X25-M er fortsatt en meget god SSD og leveres med kapasitet på 80, 120 og 160 gigabyte. I tillegg leveres en noe begrenset versjon på 40 gigabyte – denne har blant annet lavere skriveytelse.

Det er nesten vanskelig å illustrere eller direkte forklare hvor mye raskere enn SSD er. Det er alltids en del ytelsestester man kan gjøre og en del operasjoner man kan ta tiden på. Det er imidlertid en helhet ved bruk av en pc med SSD som gjør at det ikke er av de tingene man vil gå tilbake på – har man først blitt vant til å bruke en pc med en rask SSD ønsker man definitivt ikke å gå tilbake.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

En ting er rask oppstart av maskinen, rask oppstart av programmer og raske filoverføringer. Du vil også kunne merke forskjell på for eksempel tiden det tar å laste inn brett i spill, tiden pc-en under spill bruker på å laste inn ekstra data (kan unngå en del hakking enkelte ganger mens man spiller) og ikke minst ytelsen man får når en del oppgaver skal gjøres samtidig. Den største forskjellen kan nettopp være fleroppgavekjøring (multitasking) i forskjellige sammenhenger.

Gode kontrollere

To aktører som har gjort en sterk ankomst i SSD-markedet er Crucial og Sandforce. Crucial har lenge vært en av de store aktørene når det gjelder flashminneprodukter og systemminne. Kontrolleren som benyttes i deres RealSSD C300-serie er det Crucial og Marvell som står bak. Denne er så langt den eneste som støtter 6 Gbps Serial ATA. De andre på markedet støtter fortsatt Serial ATA 3 Gbps, som altså gir halve båndbredden mellom SSD-ens styringselektronikk og diskkontrolleren.

Da RealSSD C300 kom på markedet hadde den en del problemer, men problemene skal nå være løst gjennom firmware-oppdateringer. Crucial går strengt tatt inn i rekken av SSD-aktører som har hatt noen problemer rett etter at produktet kom på markedet. Her kan man spekulere i om ikke konkurransen i dette markedet har vært slik at produsentene kan ha forhastet seg litt i å få produktene på markedet.

Sandforce er et nytt selskap som har gjort en sterk inntreden. Først kom selskapet med deres SF-1500-kontroller som er rettet mot SSD-er i servere og arbeidsstasjoner, mens den litt enklere SF-1200 er rettet mot SSD-er til vanlige bærbare og stasjonære pc-er.

Sandforce SF-1200-kontrolleren benyttes av en rekke SSD-produsenter – blant annet OCZ, Corsair, G.Skill og A-Data. Sandforce har i senere tid også kommet med noe informasjon om deres neste kontroller, men i første omgang virker det som denne vil benyttes mest på SSD-er rettet mot servere.

Kontrollerne fra Crucial og Sandforce støtter begge TRIM, slik at ytelse skal opprettholdes etter hvert som SSD-en benyttes. For å utnytte TRIM trenger man Windows 7 på pc-en.