TEST: MacBook Air 11,6" gir valgets kvaler

MacBook Air med 11,6-tommers skjerm er en liten Mac som byr på store muligheter – og noen vanskelige valg.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært stor rift om testeksemplarene av MacBook Air med 11,6-tommers skjerm som Apple har lånt ut til pressen de siste ukene. Hvis dette gjenspeiler interessen for denne lille Mac-en ute blant potensielle Mac-kjøpere, kan Apple se lyst på bærbar-salget i månedene som kommer.

På den andre siden viser historien at stor medieinteresse for et nytt Apple-produkt ikke er noen garanti for stort salg. Det gjenstår å se hvor stort salget av Apples nye minibærbare blir – selv om vi ikke har noen motforestillinger mot å anbefale maskinen til de «riktige» brukerne. Mer om det senere.

Valgets kvaler

De som ikke liker Apple og Mac – og dem finnes det jo en del høylytte representanter for – har tradisjonelt hevdet at dersom man velger Mac, velger man bort valgfriheten. Da kjøper man datamaskin fra en «smal» produsent som bare tilbyr et lite utvalgt maskiner å velge blant i de forskjellige klassene.

I den grad påstanden måtte ha noe for seg, gjelder den ikke lenger for dem som ønsker seg en liten bærbar pc med Apple-logo. De nye MacBook Air-maskinene har virkelig skapt valgets kvaler. Det har jeg allerede sett eksempler på i nærmiljøet, der enkelte har begynt å selge iPad-ene sine fordi de heller vil ha den minste bærbare Mac-en.

MacBook Air eller iPad?

Det første dilemmaet gjelder altså spørsmålet om MacBook Air 11,6” versus iPad. Noen vil hevde at dette ikke kan være så vanskelig. Et nettbrett à la iPad er lagd primært for dem som ønsker å bruke – konsumere – ferdig innhold som hentes fra internett og fra app-er som er installert. Selvfølgelig kan man skape litt innhold også på en iPad – skrive e-postmeldinger og korte artikler ved hjelp av det virtuelle tastaturet, lage noen enkle presentasjoner i Keynote for iPad og spille noen låter på virtuelt klaviatur. De som ønsker å skrive raskt og mye, kan dessuten kjøpe eksternt tastatur.

Men dette kan likevel ikke måle seg med den effektiviteten man kan oppnå ved hjelp av en «ekte» bærbar pc som MacBook Air, med et ordentlig tastatur som kan stilles i forskjellige vinkler til skjermen, avhengig av situasjonen. I minst to situasjoner har vi opplevd MacBook Air som mye mer effektiv til skriving enn iPad: På flyreise og hvis man ønsker å skrive litt på senga før man sovner.

Hvis man på jobbreiser dessuten er avhengig av å bruke programvare som bedriften har standardisert på, kan man bli ganske hjelpeløs med en iPad. En MacBook Air kan kjøre all programvare som finnes for Mac, og du kan dessuten installere Windows på den, i tilfelle du må kjøre et eller annet Windows-program innimellom for å få gjort jobben din.

Som et av bildene våre viser, er MacBook Air 11,6” i sammenslått stilling noe større enn iPad målt i omfang, men den veier bare 330 gram mer enn iPad med 3G og 380 gram mer enn iPad uten 3G. Med andre ord er ikke 11-tommers MacBook Air så veldig mye mer å bære på enn en iPad.

11,6- eller 13,3-tommer?

Det neste dilemmaet er valget mellom MacBook Pro med 11,6-tommers skjerm eller med 13,3-tommers skjerm. Noen synes det høres for lite ut med 11,6-tommers skjerm. Dessuten virker det kanskje besnærende med sju timers batterilevetid på 13-tommeren mot bare fem timer på 11-tommeren.

Når man stiller de to maskinene ved siden av hverandre uten at de er slått på, ser 13-tommersskjermen unektelige ganske mye større ut enn 11-tommersskjermen. Det er fristende å tro så mye større skjermflate gir plass til mye mer innhold på skjermen, mer sammenhengende tekst i tekstbehandlingsdokumentet, mer av nettsiden man surfer på og så videre.

Vi fyrte dem opp og hentet opp den samme nettsiden på begge maskinene mens de sto ved siden av hverandre. Det viste seg at det faktiske innholdet som var synlig på skjermen, var ganske identisk på de to maskinene. Man får altså ikke sett mer tekst og en større del av et eventuelt bilde på den store skjermen enn på den lille. Den samme erfaringen høstet vi i Microsoft Word-dokumenter.

Selve skjermbildet er derimot mindre på 11-tommeren, naturligvis, og noen vil kanskje synes at normalskriftstørrelsen på websidene blir gjengitt i minste laget. I Safari er løsningen da å trykke Cmd-+, noe som forstørrer teksten, men som også gjør at man får se et mindre utsnitt av nettsiden på skjermen. Likevel opplevde jeg 11-tommeren som ypperlig å sitte og jobbe med i timevis.

Det er særlig på flyreiser, og kanskje i noen grad på togreiser, at størrelsen på den bærbare pc-en er et kritisk element. Så trangt som det er blitt på turistklasse i våre dager, er det omtrent umulig å jobbe med en tradisjonell bærbar med 15-tommers skjerm om bord i fly. Med en slank 13-tommers skjerm som på MacBook Air gikk det mye bedre, fant vi ut da vi tok med testmaskinene på en tur til Madrid. 11-tommeren var imidlertid uslåelig som reise-pc, fastslo vi etter hjemkomsten.

Med andre ord – hvis de rette forutsetningene er til stede, er MacBook Air med 11-tommers skjerm den ideelle bærbare enheten fra Apple akkurat nå.

Forskjellene

13-tommers-versjonen av nye MacBook Air har vi allerede presentert en omfattende testomtale på Macworld.no – les den her. Mye av det vi skrev om 13-tommeren gjelder også for 11-tommeren, derfor gjentar vi ikke alle poengene om MacBook Air-konseptet her.

Vi ga 13-tommeren terningkast fem og konkluderte med at plusspoengene omfatter rask flashdisk, at maskinen føles kjapp i bruk, har høyoppløselig skjerm, praktisk sd-kortleser og lekker design. På minussiden anførte vi mangel på bakbelyst tastatur og at det ikke er mulig å oppgradere maskinvaren i ettertid.

Mange av de samme konklusjonene vil være gyldige for 11-tommers-versjonen også. Ett av unntakene er at den praktiske sd-kortleseren dessverre er tatt bort på 11-tommeren. 13-tommeren er naturligvis også noe større og tyngre enn 11-tommeren – med en vekt på 1,32 kg mot 1,06 kg for 11-tommeren.

11-tommeren har altså noe lavere standard skjermoppløsning, 1366 x 768 punkter mot 1440 x 900 på 13-tommeren.

Dessuten har 11-tommeren noe svakere prosessor, 1,4 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor med 3 MB delt nivå 2-buffer på prosessoren, mens 13-tommeren kan skilte med prosessor på 1,86 GHz med 6 MB delt nivå 2-buffer. 11-tommeren kan for øvrig bestilles med 1,6 GHz prosessor, mens 13-tommeren kan bestilles med 2,13 GHz prosessor.

Den minste Air-modellen har bare 64 GB flashdisk – vi testet den «store» 11-tommeren med 128 GB flashdisk, mindre diskplass enn dét vil i hvert fall ikke jeg ha. 13-tommeren fås med enten 128 eller 256 GB flashdisk.

Den aller minste Air-modellen kan ikke fås med raskere prosessor, men for de øvrige modellene kan man få den raskere prosessorvarianten for et pristillegg på 850 kroner. På alle modellene kan man få fire gigabyte internminne i stede for standarden på to gigabyte mot et pristillegg på 850 kroner, noe vi anbefaler – riktignok uten å ha testet forskjellen på MacBook Air, for testmaskinene var bare utstyrt med 2 GB minne. Men det er vår generelle erfaring at med Mac OS X og en håndfull programmer kjørende samtidig kan fire gigabyte minne spare deg for en del unødig venting på diskbufring. Teoretisk kan de raske flashdiskene på Air-modellene gjøre at skyflingen av data fra internminne til flashdisk og tilbake igjen går raskere enn på Mac-er med tradisjonelle spinnende disker, men vi tar likevel sjansen på at det er fornuftig å anbefale maks internminne.

11-tommeren har et par timers mindre oppgitt batterilevetid enn storebror, men i praksis er forskjellene ikke særlig store. Begge er oppgitt med en standby-tid på opptil 30 dager, noe vi ikke har fått verifisert.

Forskjellene mellom de to MacBook Air-modellene finner du for øvrig oversiktlig fremstilt på denne Apple-nettsiden.