TEST: MacBook - Billig og bedre

TEST: MacBook - Billig og bedre

Den hvite MacBook-en har aldri vært et bedre kjøp.

Hvis pris er viktigst i valget av en bærbar Mac, er det MacBook som gjelder. Den rimeligste inngangsbilletten til Apples serie med bærbare Mac-er er nylig blitt oppgradert, med både raskere prosessor og større harddisk enn før. Er det grunn til å finne frem lommeboken?

LES OGSÅ:

Hvilken Mac bør du velge?

Alene, men ikke ensom
Den hvite 13-tommers MacBook-en er for øvrig nå den eneste i sitt slag. Apple oppdaterte nylig hele sin serie med bærbare maskiner, og flyttet i den anledning unibody-modellene (i aluminium) over i Pro-familien.

Den første MacBook-en i denne familien kom i 2006. Tidligere modeller kunne man få både i hvitt og sort, nå er kun den hvite igjen.

Med en pris på 8 990 kroner fyller maskinen behovet for en rimeligst mulig bærbar Mac. Det er kanskje derfor Apple markedsfører den som en pc for vanlige forbrukere, særlig studenter.

Kraftigere
Allerede i vinter ble den hvite MacBook-en fornyet med bedre grafikk, Nvidia Geforce 9400M, en integrert grafikkløsning som gir bra ytelse til tross for at den deler minne med maskinens hovedminne.

Denne gangen har maskinen fått en Intel Core 2 Duo-prosessor på 2,13 gigahertz, 160 gigabyte harddisk og 2 gigabyte minne av typen 800 megahertz DDR2 SDRAM.

Tidligere var den utstyrt med en 2.0 gigahertz prosessor, 120 gigabyte harddisk og 2 gigabyte minne med 667 megahertz DDR2 SDRAM.

Den nyeste modellen kan konfigureres opp fra to til fire gigabyte minne, og du kan få den med større disk på enten 250, 320 eller 500 gigabyte.

LES OGSÅ: Apple har renovert sin bærbar-familie

Ellers alt som før
Designmessig har det ikke skjedd noen forandringer, maskinen kommer fortsatt i hvit plast. Den generelle oppfatningen er at den ikke er like slitesterk som unibody-modellen i aluminium, og det er blitt rapportert om tilfeller hvor plasten har slått sprekker. Vi har selv ikke opplevd dette.

Skjermen er bra, men den er mindre lyssterk og har dårligere kontrast i forhold til de nye MacBook Pro-modellene. Innsynsvinkelen er også langt bedre på sistnevnte.

Skjermen har et innebygd webkamera, noe som nå er standard på alle Mac-bærbare.

Av tilkoblingsmuligheter kommer maskinen med en mini-DVI-port, FireWire 400, to usb-porter, samt lyd ut og inn. At maskinen har en mini-DVI-port, som er forrige generasjons Apple skjerm-tilkobling, kan være en fordel hvis du har en gammel skjerm hjemme med mini-DVI- til VGA- eller DVI-adapter og ikke vil kjøpe en adapter til den nye standarden, Mini Display Port.

Ytelse og bruk
Macworld Labs har kjørt sin vanlige Speedmark 5-test på maskinen, som viser at den oppdaterte MacBook-en er rundt 6,5 prosent raskere enn sin forgjenger. Den er også raskere enn unibody-modellen på 2.0 gigahertz, litt over 4 prosent.

Hvis vi sammenligner den med den nye MacBook Pro med 2,26 gigahertz prosessor, er den imidlertid 8 prosent tregere. Men ettersom denne har både raskere prosessor og mer minne, er dette bare naturlig.

Når det gjelder batteritid kan den hvite MacBook-en spille av en QuickTime-film med full lysstyrke i 3 timer og 22 minutter. Dette er 38 minutter lengre enn den gamle aluminium-Macbook-en og 28 minutter lengre enn nye MacBook Pro med det enklere grafikkortet aktivt.

Vi har brukt maskinen i noen uker, og synes den fungerer svært godt til "vanlig" bruk. For en student hvis databruk vanligvis dreier seg om å surfe på nettet, sjekke Facebook, skrive oppgaver, se på film, redigere bilder og lignende, vil denne være midt i blinken.

Konklusjon
Hvis du er ute etter en noenlunde rimelig Mac-bærbar, er den hvite MacBook-en et bedre kjøp enn noensinne. Maskinen har god ytelse, har forholdsvis bra batterilevetid og både FireWire 400- og mini-DVI-port.

For 1500 kroner ekstra kan du imidlertid få en unibody-MacBook Pro med bedre skjerm, bedre ytelse og ikke minst en robust aluminiums-design.

LES OGSÅ:

Ti myter om Mac