Test: MacBook Pro 13-tommer - Den beste bærbare Mac-en

Test: MacBook Pro 13-tommer - Den beste bærbare Mac-en

Den nye 13-tommersversjonen av MacBook Pro er den beste bærbare Mac-en, til tross for at den ikke er blant de raskeste.

Apple har fire forskjellige bærbare Mac-er å by på, i tillegg til at de fleste modellene kan bestilles i forskjellige spesialkonfigurasjoner. Kjøpere som legger mest vekt på ytelse, velger gjerne en av 15-tommersmodellene, som nå kommer med Intel Core i5- eller i7-prosessor. Driver man mye med designarbeid og den slags og dessuten bare trenger å frakte med seg Mac-en av og til, er 17-tommeren kanskje det mest aktuelle valget.

Men for de fleste andre Mac-brukere og til mange andre formål er den bærbare MacBook Pro med 13-tommers skjerm det mest fornuftige valget. Den halve kiloen i vektforskjell sammenlignet med 15-tommersmodellen og den mer kompakte utførelsen betyr mer enn du aner hvis du til stadighet må bære med deg MacBook-en i skulderveske eller ryggsekk.

Tro meg - jeg har i flere år båret med meg en 15-tommers MacBook Pro i ryggsekken hver dag til og fra jobben. I tillegg har jeg til stadighet maskinen med meg på flyreiser. De gangene jeg har hatt anledning til å bytte den ut med en 13-tommers MacBook Pro som har vært inne til test, har tilværelsen vært merkbart lettere og lysere.

Den beste bærbare Mac-en

Derfor mener jeg at 13-tommers MacBook Pro er den beste bærbare Mac-en. Det er naturligvis noen forutsetninger og forbehold for en slik konklusjon. En av dem er at dette må være din maskin nr. 2, altså at du har en større og kraftigere Mac som du kan bruke til de mest krevende oppgavene i programmer som Photoshop og Aperture, til videoredigering og eventuelt til spill. Hvis den bærbare Mac-en er din eneste Mac, kan det nok hende at en kraftigere MacBook Pro 15-tommer er et bedre valg, selv om ryggsekken da blir litt tyngre å bære.

Men som en bærbar pc i tillegg til en annen Mac er 13-tommers-Mac-en en perfekt partner. Etter den siste oppgraderingen i april er den også blitt en smule hvassere enn før, selv om den ikke har fått en så stor ytelsesøkning som 15- og 17-tommersmodellene med Core i5- og i7-prosessorer kan oppvise.

TEST:

15.tommer MacBook Pro dramatisk raskere

Kjappere grafikk

Minstemann i MacBook Pro-familien kjører altså Core 2 Duo-prosessoren fra Intel som før. Riktignok er klokkefrekvensen økt noe, fra henholdsvis 2,26 til 2,4 GHz på den rimeligste modellen og fra 2,53 til 2,66 GHz på den dyrere konfigurasjonen. Men dette betyr ganske lite for ytelsen.

Nå kommer også den rimeligste med 4 GB internminne som standard, mot bare 2 GB tidligere. Dette gjør maskinen noe bedre egnet til å kjøre flere ressurskrevende programmer samtidig.

Men det er først og fremst grafikken som er blitt merkbart bedre. Riktignok benyttes det fortsatt en integrert grafikkløsning i disse maskinene, i motsetning til i 15- og 17-tommersmodellene, som har både integrert grafikk - for å spare strøm - og dedikert grafikkprosessor med separat videominne - for å gi best ytelse.

Grafikkforbedringen ligger i at den noe aldrende GeForce 9400M-grafikkløsningen fra forrige generasjon nå er byttet ut med GeForce 320M-grafikk. Selv om også denne benytter 250 MB av maskinens internminne i stedet for å ha eget videominne, gir den merbart bedre grafikkytelse.

Macworld Labs testet grafikken via spillet Call of Duty. 2,4 GHz-modellen, den rimeligste av de to 13-tommersmodellene, oppnådde en frekvens på 38,9 bilderuter i sekundet. Til sammenligning greide toppmodellen av forrige generasjon bare 23,7 bilderuter i sekundet. Dette er en økning på hele 64 prosent. Riktignok greide ikke 13-tommeren seg noe særlig bra i kampen mot den rimeligste av de nye 15-tommers-bærbare, som oppnådde en grafikkhastighet på 68,4 bilderuter i sekundet.

Bedre batterilevetid

Et annet felt der Apple synes å gjøre stadige fremskritt for tiden, er batterilevetiden. På de nye 13-tommersmodellene av MacBook Pro er batterilevetiden ifølge Apple økt fra sju til 10 timer. Noe skyldes kraftigere batteri, men Apple sier at det er den mer effektive grafikkløsningen som står for mesteparten av gevinsten.

Apple måler batterilevetiden ved hjelp en kombinasjon av å surfe trådløst på nettet samtidig som man redigerer et tekstbehandlingsdokument, alt mens skjermstyrken er satt til 50 prosent. Macworld Labs bruker en annerledes testmetode som bruker opp batteriet noe raskere. En QuickTime-video kjøres i en evig løkke inntil batteriet er dødt.

På de nye 13-tommers MacBook Pro-modellene oppnådde Macworld Labs en batterilevetid på fire timer og 19 minutter for den rimeligste modellen og fire timer og 33 minutter for den dyreste, med 2,66 GHz ytelse. Forrige modellgenerasjon hadde en ytelse på henholdsvis tre timer og 30 mintter og tre timer og 38 minutter. Macworld Labs fastslår at det i høyeste grad er snakk om en reell og omfattende økning av batterilevetiden.

Og den økte batterilevetiden er så absolutt viktig og nyttig. I forrige uke satt jeg selv ufrivillig lenge på Arlanda flyplass utenfor Stockholm. Ventetiden ble hele fem timer. Med den medbrakte nye 13-tommers-Mac-en var det var heldigvis ikke noe problem å jobbe hele tiden, til tross for at maskinen også hadde vært brukt en stund på et møte tidligere på dagen uten å ha blitt ladet opp etterpå.

For en som har opplevd å reise mye med en gammel og sliten bærbar pc med et enda mer slitent batteri, er det en fryd å høste slike erfaringer. Det styrker min overbevisning om at det Apple har fått til på batterisiden de siste par årene, er blant de viktigste forbedringene av selskapets bærbare produkter.

TEST:

iMac 27-tommer Core i5

Moderat ytelsesøkning

Bortsett fra vesentlig bedre grafikkytelse og bedre batterilevetid er det ganske beskjeden vekst i ytelsen generelt på de nye 13-tommers MacBook-maskinene. På Macworld Labs’ Speedmark 6-test kom den nye 2,4 GHz 13-tommeren ute med vel 10 prosent ytelsesøkning sammenlignet med forgjengeren på 2,26 GHz. I enkelttester i programmer som Photoshop, iTunes, Aperture og iPhoto var det bare snakk om 2-3 sekunders kortere tid på å kjøre gjennom hver av testene.

Den raskeste modellen, 2,66 GHz-modellen som Macworld.no har hatt inne til test, oppnådde en økning på bare 2,4 prosent sammenlignet med 2,53 GHz-forgjengeren i Speedmark 6-testene hos Macworld Labs.

På kollisjonskurs med iPad?

Det eneste skjæret i sjøen jeg kan se for 13-tommersmodellens vedkommende er at noen potensielle kjøpere kanskje setter den opp mot et eventuelt kjøp av en iPad i stedet. Vi har jo allerede lest de første rapportene om folk som har sluttet å ta med seg bærbar Mac eller pc ut på reise, og at de satser helt og fullt på iPad i stedet.

Hvis alt man trenger pc til, er å besvare e-post og bruke nettleseren litt, er kanskje iPad et reelt alternativ for noen. Med iPad-utgaven av iWork-pakken installert får man kanskje også gjort det man trenger av tekst- og tallarbeid mens man er på farten.

Men mange vil nok fort støte på problemer, for eksempel i tilknytning til spesielle programvareløsninger som bedriften bruker og som man ikke klarer seg uten. Når jeg er ute og reiser, må jeg for eksempel kunne benytte både vårt produksjonssystem for artikler til bladene vi lager og webproduksjonssystemet for artikler til våre nettsider. Ingen av delene vil kunne gjøres på en iPad, men på en liten 13-tommers MacBook Pro går det greit.

TEST:

Er iPad 3G verdt kostnadene?

Konklusjon

Etter et par ukers bruk av den nye 13-tommersmodellen av MacBook Pro og med testresultatene fra Macworld Labs in mente må vi konkludere med at det er liten grunn til å oppgradere til nyeste versjon hvis man allerede har forrige versjon i sekken. Men skal man skifte ut en litt eldre bærbar Mac med noe fra den nyeste generasjonen eller supplere en iMac eller Mac Pro med en bærbar maskin, er det all grunn til å ta med MacBook Pro 13-tommer i vurderingen.

Hvis portabilitet er viktigere enn topp ytelse når man er på farten, er MacBook Pro 13-tommer den beste bærbare Mac-en akkurat nå. 13-tommers MacBook Pro er sammen med den 13-tommers hvite og litt rimeligere MacBook-en (uten Pro i navnet) de to mest populære Mac-modellene på markedet, ifølge flere amerikanske analysebyråer (Apple selv sier ikke så mye om salget av de enkelte modelltypene).