TEST: Mer for pengene fra AMD

TEST: Mer for pengene fra AMD

AMD har lansert Radeon HD 6870 og 6850. Ytelsesmessig overrasker de nye, men kanskje ikke slik du hadde trodd.

AMD har hatt stor suksess med Radeon HD 5000-serien som ble lansert i september 2009. Dette var de første grafikkprosessorene med DirectX 11-støtte og det skulle vise seg å gå lang tid før Nvidia kunne levere noe med samme teknologi.

Selv etter at Nvidia kom med sine nye modeller ble Radeon HD 5000 å foretrekke for mange. Selv om for eksempel Radeon HD 5870 ikke var like rask som Geforce GTX 480, hadde det en god del lavere pris, lavere strømforbruk og lavere støynivå. Også med lanseringen av lavere modeller i Geforce GTX 400-serien klarte Nvidia å levere modeller som virkelig ga dem en fordel i et gitt prissegment.

Sett ut i fra dagens situasjon hadde det strengt tatt ikke vært nødvendig for AMD å lansere nye modeller. Det er kanskje også derfor vi nå i første omgang ikke får nye toppmodeller. Det AMD nå lanserer er Radeon HD 6850 og 6870, mens flere modeller i Radeon HD 6900-serien kommer senere.

Når det gjelder DirectX 11-støtte begynner det etter hvert å bli mange populære spilltitler som utnytter dette - blant annet Battlefield Bad Company 2, Medal of Honor, Alien vs. Predator, Dirt 2, F1 2010, S.T.A.L.K.E.R CoP, Civilization V, Lord of the Rings Online og flere til.

Forskjellene

Radeon HD 6800-serien er en optimalisering og videreutvikling av 5800-serien. Fokus her er blant annet lavere produksjonskostnader og lavere strømforbruk. Sammenligner man for eksempel 5870 og 6870 vil man se at antallet transistorer har gått ned fra 2,15 milliarder til 1,7. AMD har redusert antallet prosesseringsenheter i grafikkprosessoren, antallet teksturbehandlingsenheter og redusert minnehastigheten. Man har imidlertid brukt tid på å optimalisere designet, slik at de relativt store endringene i overliggende spesifikasjoner ikke betyr like store forandringer i ytelsen. Med andre ord – man har et et smartere design.

I likhet med Radeon HD 5000-serien produseres Radeon HD 6000 fortsatt med 40 nm produksjonsteknologi. Det var tidligere planer om en overgang til 32 nm, men produksjonsteknologien var ganske enkelt ikke moden ennå og ville gjort produksjonen for denne generasjonen av grafikkprosessorer dyrere enn med 40 nm selv om flere prosessorkjerner hadde fått plass på én enkelt silisiumsskive.

Radeon HD 6850 og 6870 har i likhet med 5850 og 5870 1 gigabyte GDDR5-minne.

Skjermkontakter

For de nye Radeon HD 6800-kortene legger AMD med sin referansedesign opp til endringer når det gjelder antallet og typen skjermtilkoblingskontakter.

Det vanlige her vil være to DVI-kontakter (begge med Dual Link-støtte), to Displayport-kontakter (mini-DP v1.2) og én HDMI-kontakt (HDMI v1.4a).

HDMI-kontakten kan i likhet med de senere generasjoner av kort fra AMD også levere lyd uten noen ekstra tilkobling til hovedkortet. Det mest spennende med kortene på dette området er imidlertid Displayport 1.2-implementasjonen, som også legger grunnlag for enklere Eyefinity-oppsett med mange skjermer. Her vil det komme en en form for «skjermhub» (kalt MST) hvor flere skjermer kobles til samme Displayport-kontakt.