TEST: Mer støy med vifteløst?

TEST: Mer støy med vifteløst?

Vifteløse strømforsyninger høres lurt ut , men fungerer ikke alltid.

Fortrons Source kraftigste vifteløse strømforsyning er på 400W. Tidligere har vi testet 300W-versjonen fra samme selskap. 400W er imidlertid mer i samsvar hva en normalt kraftig pc i dag kan kreve av strømforsyningen. Man har også fått 24-pinners hovedstrømkontakt, PCI Express-strømkontakt og flere Serial ATA-strømkontakter.

Vi har kjørt strømforsyningen noen måneder i et Silverstone htpc-kabinett i kombinasjon med Core 2 Duo E6700-prosessor og GeForce 8600GT-grafikkort, samt en harddisk og en optisk enhet. I basis en relativt standard pc-konfigurasjon i dag, satt i en sammenheng der støynivå blir sentralt.

LES OGSÅ: Ustabil pc? Sjekk strømforsyningen

Rent stabilitetsmessig har vi ikke hatt noen problemer, men erfaringene med å bruke vifteløs strømforsyning blir som tidligere. Strømforsyningen i seg selv utvikler en del varme i kabinettet, og en strømforsyning med vifte er ellers med på å føre oppvarmet luft, fra strømforsyningen selv og andre komponenter, ut av kabinettet.

Denne varmen må uansett ut, og bruk av vifteløs strømforsyning vil ofte øke avkjølingskravene ellers – for eksempel gjennom en ekstra kabinettvifte. Har man i tillegg regulerte vifter, noe gjerne benyttes for prosessorvifter, kan man lett ende opp med et høyere støynivå.

For at en vifteløs strømforsyning skal være aktuelt bør systemet ellers være optimalt bygget for lav varmeutvikling. Hva slags kabinett man har vil ofte være avgjørende for resultatet. I de fleste tilfellene vil man etter vår mening oppnå et vel så bra resultat ved å kjøpe en av markedets mest stillegående vanlige strømforsyninger. Det blir gjerne også rimeligere.

Når det er sagt er Fortron Sources vifteløse 400W-strømforsyning god, men denne typen produkter er etter vår mening lite aktuelle.

Fortron Source Zen 400

Pris: Ca kr 1 100 inkl. mva.
Internett: www.fsplifestyle.com

Pluss: I seg selv stillegående.
Minus: Høy pris.

Les om: