TEST: Microsoft All-in-One Media Keyboard - Enkelt, kjekt og billig til stua

TEST: Microsoft All-in-One Media Keyboard - Enkelt, kjekt og billig til stua

Microsofts nye stuetastatur gjør alt som trengs, og er billig.

Vi er svorne tilhenger av stue-pc, selv i disse smart-tv, ChromeCast og Apple tv-tider. Det er for så vidt helt greit å kunne streame video og kjøre enkle apper, uten å trenge å ha en dedikert pc stående sammen med tv-en. Det er bare det at vi vil ha noe som klarer de tingene, og masse til. Og som (ofte) er enklere å bruke.

Med stue-pc-en kan vi streame fra det vi vil av videotjenester, vi kan spille av filer lagret på pc-en, en minnepinne eller på nettverket hjemme. Med Windows 8 på plass kan vi også installere apper, om vi skulle føle for det. Og vi kan bruke tv-en som en gigantisk pc-skjerm når det trengs, om det nå er for å surfe eller for å spille spill via Steams Big Picture-grensesnitt. At undertegnedes stue-pc-er også kan spille av noe så gammeldags som dvd-er og Blu Ray, som tross alt leverer langt bedre bilde og lyd enn streaming, setter vi også pris på.

Problemet med stue-pc-er er at det jo ikke akkurat bare er å koble pc-en til tv-en å sette i gang. Hva skal en styre den med? Tastatur og mus med ledning er lite egnet. Trådløse varianter er noe bedre, men fortsatt er det krøkkete å sitte i sofaen og styre pc-en med ei vanlig mus.

De siste årene har vi brukt et Cideko AirKeyboard til den mest brukte stue-pc-en hjemme, en for så vidt veldig smart og grei løsning. Etter over fire års trofast tjeneste begynte imidlertid minitastaturet vårt å synge på siste verset.

Til mer enn bare pc

Hva passer vel bedre da enn å prøve ut en ny og smart løsning til stue-pc-en? Løsningen kom i form av Microsofts nye tastatur til stue-pc-er – og til smart-tv-er og konsoller om de støtter vanlige usb HID-tastaturer.

Microsoft All-in-One Media Keyboard lever opp til navnet sitt. Det er et nær fullverdig tastatur, med det aller meste av taster på plass. I tillegg er det utstyrt med en pekeplate på høyre side, av typen en normalt sett finner på bærbare pc-er. Det er for så vidt ikke første gang vi ser en slik løsning på et stue-pc-tastatur, men det er sjelden pekeplaten er så stor som her, eller at den støtter flerberøring.

 

Tasturet kobles enkelt til pc-en ved hjelp av en medfølgende usb-dongel. Denne er bundet opp mot tasaturet, slik at det kan være greit å ikke miste den. Det hadde kanskje vært greiere om Microsoft hadde gått for Bluetooth, så kunne man selv valgt om man ville koble til direkte eller ved hjelp av en Bluetooth-dongel – og man hadde ikke trengt å bekymre seg for forsvunne dongler. Det kunne nok imidlertid gitt problemer med tilkobling til tv eller konsoll.

Tomt for batteri

Tastaturet drives av batterier, og normalt sett skal batteritiden være svært god. Vi opplevde imidlertid at batteriet gikk tomt i løpet av relativt kort tid. Det viste seg at var vår egen feil. Vi hadde nemlig lagt tastaturet slik at det konstant var trykk på en eller flere taster. Slikt tapper batteriet, selv om pc-en står skrudd av. Det kunne kanskje vært lurt med en slags av/på-knapp for å hindre slikt. Det er vel ikke helt uvanlig at et stue-pc-tastatur plutselig ligger under en pute eller en bunke blader, tross alt.

Vel koblet til fungerer Microsoft All-in-One-tasaturet som et hvilket som helst annet tastatur. Tastemotstanden er behagelig, men med relativt kort vandring. Det minner litt om et enkelt bærbartastatur, men til stuebruk trenger vi ikke mer enn som så. Pekeplaten har en anelse treg overflate, men er ellers presis og god. Vi liker at det er mulig å bruke flere fingre samtidig, for eksempel for å bla frem og tilbake i apper og funksjoner i Windows, eller for å zoome inn og ut.

 

I tillegg til de vanlige tastene, har Microsoft også funnet plass til et knippe medieknapper, hvorav noen kan tilpasses etter eget ønske. På venstre side har du knapper for å justere lydnivået, samt å dempe lyden, mens tre knapper over pekeplaten kan styre enkle mediefunksjoner på pc-en. I tillegg har du de vanlige Windows 8-tastene og enda et knippe avspillingsrelaterte knapper over tastaturet. Som på et par andre Microsoft-tastaturer vi har brukt, må du trykke ned fn-knappen for å endre disse til vanlige F-taster.

Som en liten bonus, og fordi en aldri vet hva en finner på i stua, er tastaturet sølesikkert. Det skal altså være relativt trygt å søle både øl, kaffe eller brus nedi der. Spesielt kjekt for de som har unger som herjer rundt i stua, eller som bare er litt ekstra klønete selv.

Konklusjon

Mange er nok kjent med Microsofts tidligere tastatur til stue-pc. Selv har vi brukt det på en av våre stue-pc-er i mange år. Det er en løsning som fungerer greit nok, om enn med en litt tungvint styrepinne. At det er basert på infrarødt lys, gjør også at det ikke er veldig stabilt.

Da er selskapets nye All-in-One Media Keyboard noe ganske annet. Takket være en stor og god styreflate på høyre side, er det langt enklere å navigere seg rundt på skjermen. At overføringen nå er trådløs via usb, gjør også at du ikke trenger tenke på fri sikt, eller at du må ha en ir-leser i pc-en din.

Vi har brukt All-in-One-tastaturet noen måneder, og er godt fornøyd. Det gjør alt det vi vil, samtidig som det er svært rimelig. Vi har funnet tastaturet fra like over 250 kroner i norske nettbutikker. Det er en god pris for et så velfungerende, om enn litt enkelt produkt. Så får det heller være at strømstyringen ikke alltid er like gjennomtenkt.