TEST: Microsoft Surface 2 - Oppdatert og smartere Surface

Microsofts Surface RT var et smart og rimelig nettbrett, som aldri slo helt an. Nå er den oppgraderte oppfølgeren her.

Publisert Sist oppdatert

Etter mange år med iPad og Android-nettbrett la vi raskt vår elsk på Surface RT etter det dukket opp i Norge tidlig i år. Innvendig hadde Surface RT mye til felles med konkurrentene fra Apple og produsenter som Samsung og Sony, men i bruk var det noe helt nytt - og for oss som liker å gjøre mer enn å konsumere innhold, var det også nyttigere enn alternativene.

Det kan se ut til at Microsoft ikke helt lykkes i få frem budskapet om hva Surface RT faktisk er, for salgstallene så langt kan ikke være direkte oppløftende for programvaregiganten. At en del omtaler ikke helt ser ut til å ha forstått Microsofts tilnærming til nettbrett, kan nok også ha bidratt til at mange har gått forbi Surface RT i butikken, og heller valgt seg en iPad, Galaxy Tab eller Nexus.

Nå er oppfølgeren her, og vi er vel så fornøyde som forrige gang. Kanskje enda litt mer. For gir man Surface RT eller Surface 2 en sjanse, vil nok mange bli positivt overrasket. Man må bare være klar over forskjellene mellom Windows RT og Windows 8, og hvilke begrensninger som ligger i førstnevnte. Mer om det siden.

Ny design og innmat

Det har skjedd en del siden Surface RT dukket opp i vår. På noen områder er det snakk om relativt beskjedne endringer, mens det har skjedd litt mer på andre. Rent designmessig er den største forskjellen at Surface 2 er sølvfarget, mens Surface RT var mørk grå. Vi liker den nye fargen, og den gjør også at Surface 2 skiller seg mer fra Pro 2 enn tilfellet var med RT og Pro.

 

Som forrige gang er det også denne gang en veldig smart støtte på plass på baksiden av brettet. Dette var noe av de virkelig smarte med Surface RT og Pro, og i de to nye variantene har støtten blitt enda litt bedre. Nå kan du justere støtten i to nivåer, og få en enda litt mer tilbakelent stilling på nettbrettet. Den nye støtten var for eksempel veldig kjekk på våre daglige togturer, hvor Surface 2 står i en litt mer behagelig vinkel når den er plassert på bordet foran oss.

Surface 2 er fortsatt basert rundt Nvidias Tegra-plattform, men denne gangen er det den kraftigere Tegra 4-teknologien som er brukt – mot Tegra 3 i Surface RT. Tegra 4-prosessoren har fire kjerner og 1,7 gigahertz klokkehastighet. Det gir god ytelse i både vanlige apper og til litt tyngre bruk. Tegra 4 gir også god ytelse i relativt tunge 3D-spill – i den utstrekning du finner noen i app-butikken. I likhet med forrige gang er det to gigabyte minne på plass i Surface 2.

På høyre side av Surface 2 finner du tilkobling for skjerm via HDMI og en USB 3.0-port.

Knallgod skjerm

Kanskje viktigere enn bytte av prosessor og brikkesett, selv om det i praksis er en nyttig oppgradering, er den nye skjermen. Surface RT var utstyrt med en god 10,6-tommers skjerm, men oppløsningen var i laveste laget; kun 1366x768 piksler. Surface 2 har fått en ny og bedre skjerm, og oppløsningen er økt til 1920x1080 piksler, eller Full HD om du vil. Det gir et langt skarpere bilde enn tidligere.

Skjermen har fin og naturlig fargegjengivelse. Lysstyrken målte vi til rundt 400 cd/m2, noe som er å anse som bra, og som gjør det kurant å bruke Surface 2 utendørs og ved andre krevende lysforhold. Det er for øvrig samme lysstyrke som vi målte på Surface Pro 2. Den største forskjellen i skjermen, sett opp mot Pro og Pro 2, er at Surface 2 ikke støtter Wacom-penn og 10 berøringspunkter. Her er du begrenset til å bruke fingeren og til å klare deg med fem samtidige berøringspunkter - som på nettbrett flest altså. Og som på forgjengeren Surface RT – som vil leve side om side med Surface 2 som er noe rimeligere alternativ en stund fremover.

Også kameraene har blitt oppgradert i Surface 2. Kameraene i Surface RT og Pro, og også i Pro 2, har en oppløsning på 1,2 megapiksler, og duger fint til videosamtaler, men ikke stort mer enn det. Surface 2 har på sin side blitt utstyrt med hovedkamera på fem megapiksler og et 3,5 megapikselkamera til videosamtaler. En rask sammenligning mot Surface RT avslørte at kameraene har blitt markant bedre, men fortsatt et stykke unna gode mobilkameraer.

 

Som forrige gang har Microsoft valgt å droppe støtte for mobilt bredbånd. Argumentet har hele tiden vært at brukerne nær sagt alltid er i nærheten av et trådløst nettverk, og at 3G/4G-støtte både er fordyrende og trekker mer batteri. Vi kan ikke si å ha savnet det nevneverdig, og skulle behovet melde seg er det normalt sett en smal sak å bruke telefonen som modem via usb eller wlan.

Microsoft har imidlertid avslørt at de jobber med Surface-modeller med støtte for mobilt bredbånd, og at disse vil komme i salg en gang neste år. Om det da er snakk om kun Pro-modellen, eller om det også vil dukke opp på Surface 2, har vi ikke fått klarhet i.