TEST: MSI 785GM-E65 - Rimelig og avansert

TEST: MSI 785GM-E65 - Rimelig og avansert

MSI 785GM-E65 er basert på AMDs nye 785G-brikkesett og gir et svært godt grunnlag for de som vil bygge seg en rimelig, men samtidig rask og avansert pc.

Prisen for MSI 785GM-E65 er i underkant av 800 kroner hos de rimeligste forhandlerne. For dette får man et hovedkort i microATX-formfaktor som støtter de nyeste prosessorene fra AMD i Athlon II- og Phenom II-serien.

MicroATX

MicroATX gir muligheten for mindre kabinetter. I tillegg er også mange HTPC-kabinetter (stue-pc) beregnet for microATX-hovedkort, og nettopp HTPC-bruk kan være et svært aktuelt bruksområde for dette hovedkortet.

Hovedkortet har en integrert grafikkprosessor basert på ATI Radeon HD 4000-arkitekturen og tilkoblingsgrensesnitt i form av både DVI, HDMI og VGA. Det er her støtte for maskinvareakselerasjon av en rekke HD-videoformater og med HDMI-støtte som også overfører lyd kan dette være en god startløsning for dem som vil plassere en fleksibel pc under tv-en.

Samtidig er hovedkortet også utmerket for en pc som skal stå for «vanlige oppgaver», spesielt om man ser det sammen med AMD Athlon II-prosessorene som gir en meget god kombinasjon av pris og ytelse. Et punkt man kommer for kort blir hvis man ønsker å spille nyere spill – den integrerte løsningen blir av de bedre på markedet, men samtidig for svak til at man kan forvente noe høyere oppløsning og kvalitetsinnstilling i nyere spill. Man har imidlertid muligheten til å sette inn et vanlig grafikkort om økte 3D-behov, eller andre egenskaper ved grafikkortet, skulle melde seg senere. Setter man på et ATI Radeon HD 4000-serie-grafikkort vil det kunne samarbeide med den integrerte grafikkprosessoren for å gi ytterligere forbedret 3D-ytelse.

LES OGSÅ: TEST: AMD Phenom II 965BE - Raskere Phenom II - igjen

Ekspansjon

Selv om kortet er i microATX-formfaktor har man en del utvidelsesmuligheter. Man har fire minnesokler for DDR3-minne som gir mulighet for opptil 16 gigabyte minne. Man har videre to vanlige pci-kortplasser, én pci express 16x-kortplass og én pci express 1x-kortplass. Integrert finner man støtte for 10/100/1000 Mbps Ethernet, Firewire, fem interne Serial ATA-kontakter (med RAID-støtte) og en ekstern eSATA-kontakt og i tillegg til seks usb-porter bak på hovedkortet er det også to tilkoblinger for usb-porter i front av kabinett og for minnekortleser eller andre interne usb-enheter. Den integrerte lydkontrolleren støtter opptil 7.1-kanals surround og har optisk utgang. I tillegg er det lyd fra grafikkprosessorens lyddekoder som kan benyttes via HDMI.

Skulle vi ønsket oss noe, var det mer enn en enkelt kabinettviftekontakt på hovedkortet. Det skal imidlertid påpekes at kontakten som er der støtter regulering av viftehastighet.

Konklusjon

MSI har den siste tiden fått på plass flere løsninger som også gjør deres hovedkort mer brukervennlig, blant annet enklere oppgradering av BIOS via usb-minnepinne og detaljer i henhold til deres programvare.

På det jevne leverer 785GM-E65 et godt inntrykk. MSI leverer også en rimeligere variant av kortet under navnet 785GM-E51, men prisforskjellen blir så liten at den litt mer påkostede varianten nok blir er mer aktuelt valg. Ønsker man bedre funksjonalitet kan man også se på 785G-E65 som er et hovedkort i vanlig ATX-formfaktor, og da med blant annet flere kortplasser, men ellers svært likt microATX-kortet vi har testet.

TEST: Asus P6T Deluxe: Entusiastens valg

Les om: