TEST: MSI PR200: Lett pc med super batteritid

TEST: MSI PR200: Lett pc med super batteritid

MSI PR200-serien har langt fra de kraftigste og mest velutstyrte maskinene på markedet, men lav pris og super batterilevetid gjør de svært aktuelle. Sjekk testresultatene her.

MSI leverer etter hvert en rekke modeller av bæbare på det norske markedet. Fra før har vi testet GX600E, en 15,4-tommers-modell rettet mot spillere. Maskinen vi nå har sett på er PR200 fra MSIs Professional-serie.

MSI leverer her to modeller; standardmodellen, samt «Crystal Edition». Sistnevnte er utsmykket med krystaller for å gi den et mer eksklusivt preg, samt at den blant annet har en kraftigere prosessor. Når det gjelder standardmodellen kan den leveres i fem forskjellige fargevarianter. Vi har testet begge modellene, men siden kun standardmodellen foreløpig er klar på det norske markedet er det den vi legger fokus på her.

SE OGSÅ: Bildegalleri for MSI PR200

Det tekniske

Pc-ene er basert på Intels GM965-brikkesett og en Core 2 Duo-prosessor. Standardmodellen har T5450-prosessoren (1,67 GHz/2MB L2/667 MHz FSB), mens Crystal-modellen benytter den kraftigere T7250 (2 GHz/2MB L2/800 MHz FSB). Dette er ikke prosessorer basert på den nyeste Core 2-arkitekturen (Penryn).

Testeksemplaret vi fikk hadde imidlertid T5250-prosessoren på 1,5 GHz, og er dermed noe svakere enn standardmodellen som selges på det norske markedet nå. Stor forskjell skal det i praksis ikke være. MSI venter at de kommer til å gå over til nyere prosessormodeller etter hvert. Grafikkprosessoren er den brikkesettintegrerte Intel GMA X3100. Standard er 2 gigabyte minne – 4 gigabyte er maks. Harddiskstørrelsen er 160 gigabyte.

Maskinen har det man kan forvente av tilkoblinger; tre usb-porter, firewire, gigabit ethernet, 802.11g/n wlan, Bluetooth, minnekortleser og Expresscard-kortplass. For tilkobling av skjerm har den en analog vga-kontakt i tillegg til hdmi. Ønsker du å koble til en ekstern skjerm gjennom dvi kan man bruke adapter på hdmi-kontakten. Maskinen har også integrert tv-mottaker, men denne støtter ikke teknologien som RiksTV benytter i Norge – selv ikke for åpne kanaler. Fingeravtrykksleser og programvare for dette er også standard.

Skjermen på 12,1-tommer har en oppløsning på 1 280 x 800 punkter, noe som er vanlig for denne skjermstørrelsen. Bildekvaliteten er ok for normalt bruk, og må vel også sies å være kurant i henhold til prisen på maskinen. Ved innsyn litt fra siden blir bildet kornete, men det bør for de fleste ikke være et stort problem.

Praktisk bruk

Dette er ikke en av de letteste 12,1-tommerene på markedet, men ønsker du en mindre og lettere pc blir den gjerne også dyrere – eventuelt vil den ha dårligere ytelse og funksjonalitet. Maskinens størrelse totalt sett gjør at dette er et alternativ for de som frakter pc-en relativt mye med seg.

Byggkvaliteten virker grei i forhold til størrelses- og prissegmentet. Et element vi ikke liker er at vifteutblåsingen er på høyre side av maskinen. Dette kan være irriterende hvis man bruker en ekstern mus – i hvert fall for høyrehendte.

Varmeutviklings- og støymessig har vi ikke noe å utsette på maskinen.

MSI PR200 i sammenligning med en maskin med 15,4-tommers skjerm.

Av medfølgende tilbehør leveres en mus og en enkel veske til å ha maskinen i – i matchende farge. Crystal Edition-versjonen leveres derimot med en litt mer eksklusiv skinnveske.

Ytelse og batteri

Applikasjonsytelsen for maskinene er som forventet ut i fra spesifikasjonene. Selv modellen med den svakeste prosessoren vil gjøre jobben for de fleste for vanlig applikasjonsbruk. Som for andre maskiner med Intels integrerte grafikkprosessor er ikke dette en løsning som kan skryte på seg noe 3d-ytelse. Vår testmodell var utstyrt med Intel Core 2 Duo T5250, mens de modellene som selges i Norge nå har T5450 - altså en litt raskere prosessor.

Forskjellen skal i praksis ikke være stor, men dette må tas med i vurderingene når man ser ytelsestallene opp i mot andre rimelige maskiner. Riktignok, i en del tester ser vi tilsvarende eller bedre tall for MSI PR200 enn for maskiner med T5450-prosessoren...

Vi testet maskinene med 8-cellers batteri, hvilket skal være standard på modellene som selges i Norge ifølge importøren. Dette øker vekten til cirka 2 kilo, men i Mobilemark 2007 fikk vi her en batteridriftstid på nesten fem timer ved applikasjonsbruk. Dette er et særdeles bra resultat. Setter du ned lysstyrken på skjerm blir resultatet ennå bedre. For dvd-avspilling målte vi over tre timer, hvilket også er bra.

Har du særdeles høye batterikrav kan du kjøpe et ekstra 8-cellers-batteri for cirka 900 kroner. Videre får du også kjøpt en ekstern batterilader slik at ekstrabatteriet kan lades uten at det står i pc-en. Hva prisen er for denne batteriladeren vet vi foreløpig ikke.

Høykapasitetsbatteriet stikker ut på baksiden av maskinen, men resultatet er at maskinen har svært god batteridriftstid.Grafen er sortert etter applikasjonsbatteritid. Av maskiner vi har testet i dette segmentet, legger MSI PR200 seg inn på tredjeplass. De to maskinene i toppen koster imidlertid 3-4 ganger mer. Riktignok er de lettere enn PR200. Ser vi på de videre plassene kan ikke Toshiba P500 stille med samme ytelse, samt er også betraktelig dyrere. Fujitsu Siemens S6410 blir noe større, samt at også prisen for denne blir nesten det dobbelte av hva PR200 koster. Prismessig blir sammenlignbare modeller blant annet Toshiba U300, Packard Bell BG45, Dell XPS M1330 og Dell 430.

Med andre ord - i forhold til sin prisklasse leverer MSI PR200 særdeles god batterilevetid gjennom det medfølgende 8-cellersbatteriet.


Årsaken til at enkelte pc-er her ikke har noen tid oppgitt for dvd-avspilling er at de ikke har optisk enhet.Applikasjonsytelsen for MSI PR200 er relativt god. De to modellene på topp har langt kraftigere prosessorer, hvilket gir utslag for prisen. De to modellene på topp leverer heller ikke like god batterilevetid. MSI PR200-modellen vi testet har et hakk svakere prosessor enn den som selges på det norske markedet. Toshiba U300 og Packard Bell BG45 har den prosessoren PR200 egentlig leveres med nå.

Sett ut i pra spesifikasjoner og prisnivå er applikasjonsytelsen for MSI PR200 bra.


Årsaken til at pc-ene fra Fujitsu Siemens er oppgitt med et resultat på 0 er at Mobilemark ikke presenterte et ytelsestall for dem. Dette er nok et problem med Mobilemark og ikke pc-ene i seg selv. Siden det gjelder begge Fujitsu-Siemens-pc-ene i dette segmentet tror vi det er en felles programvare/driver som skaper problemene.PCMark Vantage ser på applikasjonsytelse innenfor forskjellige områder, samt spill- og harddiskytelse. Lenovo X300 får her et noe kunstig høyt resultat på grunn av SSD i stedet for vanlig harddisk. Vi ser videre at MSI PR200 kommer bedre ut enn Toshiba U300 og Packard Bell BG45, som begge har bedre prosessor, kommer dårligere ut her enn MSI PR200. Ser man på maskinene som gjør det bedre er de gjerne betraktelig dyrere og har langt raskere prosessor.

Konklusjon

Det er etter hvert blitt imponerende egenskaper for rimeligere bærbare maskiner. Med det sagt, en bærbar til 7 000 kroner er langt fra det rimeligste man får tak i, men det man kan se er at maskiner i dette segmentet starter å levere egenskaper som kan være gode nok for kravstore brukere.

MSI PR200 er ikke av de raskeste maskinene med sin Core 2 Duo T5450-prosessor, men for vanlig applikasjonsytelse gir denne ytelse som vil tilfredsstille svært mange. Ser man på maskinens størrelse og batterilevetiden er dette absolutt en maskin aktuell for de som bruker maskinen en del «på farten». Man har videre god funksjonalitet i henhold til blant annet tilkoblinger.

Det er enkelte elementer i konstruksjonen vi kunne ønsket var litt bedre, men det er ingen kritiske svakheter så vidt vi har erfart. Hva man velger av farge blir individuelt. Sort eller hvit blir det mer nøytrale, men blått, grønt eller rosa kan nok falle i smak hos enkelte. For et litt mer eksklusivt feminint preg blir Crystal Edion med krystaller fra Swarovski også aktuelt. Som sagt er denne modellen også litt kraftigere enn standardmodellen, men også dyrere – naturlig vis.

Når det gjelder konkurrenter må man se an både 12- og 13,3-tommers-modeller. Det er her etter hvert mange alternativer. Det første vi tenker på er Dell XPS M1330. Med 9-cellers batteri kan denne trolig konkurrere på batterilevetid, men prisen for en relativt tilsvarende konfigurasjon blir nesten 2000 kroner mer. Riktignok får man da såvidt raskere prosessor.

Multicom JT00 i en lignende konfigurasjon får også omtrent samme pris, men blir funksjonalitetsmessig ikke fult så god, men også her får man da en litt raskere prosessor. Trolig vil batteritiden heller ikke være like god (vi har testet maskinen med høykapasitetsbatteri, men da med en langt kraftigere prosessor). Multicom JT00 er ikke like elegant utseendemessig som MSI PR200. Med andre ord; MSI PR200 klarer seg godt opp i mot en del av de konkurrerende maskinene vi har testet. Den er nok ikke det beste valget for alle, men dersom du prioriterer lang batteridriftstid er dette en rimelig bærbar pc vi gjerne anbefaler.

Vil du vinne MSI PR200 «Crystal Edition»? Svar på fem enkle spørsmål og delta i konkurransen.

MSI PR200

Pris: Kr 6990 inkl. mva.
Internett: www.msi.eu/no

Pluss:
God batteritid med høykapasitetsbatteri. Relativt liten og lett. Hdmi. Gigabit Ethernet og 802.11n.

Minus:
Plassering av utlufting og enkelte porter.

Testet konfigurasjon:
- Prosessor: Intel Core 2 Duo T5450
er standard. Testmodell hadde T5250.
- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: Intel GMA X3100
- Grafikkminne: -
- Harddisk: 160 GB, 5 400 o/min.
- Optisk: Dvd-brenner

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 12,1 "
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Blank.

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g/n
- Bluetooth: 2.0+EDR
- Ethernet: 10/100/1000 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire:Ja, 4-pin FW400
- eSATA: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Ja
- VGA: Ja
- DVI: Via overgang
- HDMI: Ja
- S-video: Ja
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- ExpressCard/54
- Minnekortleser

Mål :
- Størrelse: Ca. 36 x 26 x 3,7 cm
- Vekt: Fra 1,8 kilo. 2 kg for testmodell med høykapasitetsbatteri.

SE OGSÅ: Bildegalleri for MSI PR200

Les om: