TEST: MSI X-Slim X340 - Ultratynn designkonge

TEST: MSI X-Slim X340 - Ultratynn designkonge

Denne pc-en er tydelig inspirert av MacBook Air, men koster bare halvparten.

For ordens skyld: Selv om MSIs nye X-Slim X340 utseendemessig har mange likheter med Apples ultratynne MacBook Air, er dette en på langt nær like kraftig pc. Pc-en har imidlertid omtrent samme størrelse, veier omtrent det samme – og har en design som har mange likheter med MacBook Air. Er den dermed et godt billigalternativ til MacBook Air?

MSI X340 kommer i blank, svart plast («pianolakk»), og de avrundede kantene gjør at pc-en ser enda tynnere ut enn den egentlig er. På det tynneste er den bare 6 millimeter tykk, på det tykkeste i underkant av 2 centimeter. Til tross for at pc-en er utstyrt med en 13,4-tommers skjerm er vekten på bare 1,3 kilo.

Strømgjerrig prosessor

Noe av det som gjør denne pc-en spesielt spennende er at den benytter Intels nyeste ULV-prosessorer, som tidligere er blitt omtalt som CULV (Consumer Ultra Low Voltage). Dette er prosessorer som skal bruke lite strøm, men som skal være kraftigere enn Atom-prosessorene som brukes i de minste mini-bærbare.

Vår test-pc benyttet en Celeron M ULV 723-prosessor på 1,2 GHz, men den kan også leveres med en Core 2 Solo SU3500-prosessorer på 1,4 GHz – for de som trenger litt bedre ytelse.

Den 13,4 tommer store LED-bakbelyste skjermen har en oppløsning på 1 366 x 768 punkter. Bildekvaliteten er meget god, og den blanke skjermoverflaten bidrar til skarpe, fine farger – men gjør også at skjermen er utsatt for reflekser. Bildeformatet er i 16:9-format, og ikke 16:10 – som på de fleste andre bærbare pc-er. Det gjør at du slipper svart stripe på toppen og bunnen av skjermen når du spiller av filmer. Et web-kamera er integrert i toppen av skjermen.

På venstre side av pc-en er det VGA-utgang og Ethernet-tilkobling, i tillegg til en HDMI-utgang. Det siste er forholdsvis uvanlig på bærbare pc-er, men praktisk hvis du vil koble pc-en til en tv. Pc-en skal fint kunne håndtere avspilling av video i HD-kvalitet. Det er også en kortleser som tar minnekort av typene SD, SDHC og MMC.

Tastaturet er etter vår mening bra, men det er litt mye svikt i det. Store, flate taster og full bredde på tastaturet gjør at det likevel er ok å skrive på, og plasseringen av tastene er også fornuftig. Pekeplaten er stor og god å bruke, men litt utenom det vanlige. Det er ingen kant rundt pekeplaten, hele platen er i stedet laget som en liten grop i selve håndleddstøtten.

Svak ytelse

Batterilevetiden ble målt til 3 timer og 11 minutter, som er , som er litt dårlig tatt i betraktning at dette er en pc for de på farten. Vår test-pc ble levert med et firecellers batteri, men det finnes også en høykapasitetsutgave med åtte celler, som vil gi rundt dobbelt så lang levetid. Batteriet er av typen Lithium-polymer, noe som bidrar til at batteriet kan gjøres såpass tynt og lett som det er.

En ting vi la merke til, var at pc-en hadde en del irriterende viftestøy. Viften er ikke på hele tiden, men slår seg på med jevne mellomrom.

I tillegg til at pc-en støtter de trådløse nettverksstandardene 802.11b og g, støttes også 802.11n. Det skal gi en teoretisk overføringshastighet på opptil 450 Mbps mot 802.11n-baserte aksesspunkter.

Vi målte ytelsen til 1 525 i testprogrammet PCMark Vantage og 2 028 i PCMark 2005. Dette er forholdsvis svakt, men betydelig bedre enn Atom-baserte mini-bærbare. Ytelsen ligger omtrent på nivå med HP Pavilion Dv2 (www.pcworld.no/article131889.ece), som er basert på AMD Athlon Neo-prosessoren. Vil du ha enda bedre ytelse bør du overveie å bla opp 1 500 kroner ekstra for Core 2 Solo-modellen.

Konklusjon

Hvis du er ute etter en tynn og lett pc med større skjerm og bedre ytelse enn en vanlig mini-bærbar, kan denne pc-en være verdt å kikke på. Liker du MacBook Airs design, men ikke har råd til den – eller ønsker en pc med bedre tilkoblingsmuligheter – da kan dette også være et spennende produkt.

Prosessoren er imidlertid såpass svak at enkelte nok vil irritere seg over ytelsen. Vil du ha mer ytelse og bedre batterilevetid til samme pris, bør du imidlertid ta en kikk på Acer Aspire 3810T, som PC World har testet tidligere.

Les om: