TEST: Multicom Gamer 840 - Mye ytelse for pengene

Multicom leverer en svært kraftig spill-pc, uten at det koster en formue.

Publisert Sist oppdatert

Vi har hatt gode erfaringer med norske Multicoms bærbare pc-er tidligere, være seg det har vært vanlige konsumentmodeller, bedriftsrettede pc-er, eller til og med kraftige bærbare beregnet for spillbruk. Denne gangen har vi tatt for oss en av selskapets stasjonære modeller.

For selv om bærbare har tatt over store deler av privatmarkedet, er det fortsatt stasjonære pc-er som gjelder om du skal spille over middels krevende spill. Med en stasjonær får du mer ytelse for pengene, og du har mye større muligheter for å oppgradere og utvide pc-en om behovet skulle vise seg.

Vi fikk tilsendt en Multicom Gamer 840, en spill-pc i mellomsjiktet rent prismessig. Selv om pc-en på langt nær er blant de dyreste på markedet, med en pris på rundt 13 500 kroner, kan den skilte med en ytelse som bør holde i lange baner for de aller fleste.

Vår testmaskin var utstyrt med en Intel Core 2 Duo E8500 (3,16 GHz) på et ECS-hovedkort med Intel P45-brikkesett. Pc-en var videre utstyrt med 4 gigabyte relativt raskt DDR2-minne, harddisk på hele 1 terabyte og et spinnvilt ATI Radeon HD 4870 X2. Det var altså ikke grunnmodellen vi fikk til test.

I likhet med Multicoms andre egenproduserte pc-er kan nemlig Gamer 840 settes opp omtrent som du selv vil ha den. Du kan velge mellom en rekke forskjellige prosessorer, grafikkort og harddisker. Du kan også velge hvorvidt du vil ha med ekstrautstyr som mus, tastatur og høyttalere i pakken. I grunnutgave koster Gamer 840 omtrent 8 500 kroner, da får du en noe tregere Intel Core 2 Duo E7300 (2,66 GHz), to gigabyte minne, harddisk på 500 gigabyte og et Geforce 9800GT-grafikkort.

Core 2 Duo E8500 er en tokjerneprosessor. Spørsmålet en del vil stille er om en firekjerneprosessor ikke er et bedre valg i dag. Sett i forhold til primært spillbruk vil gjerne tokjerneprosessorer gi bedre ytelse enn firekjerneprosessorer med tilsvarende pris. For omtrent tilsvarende pris av Core 2 Duo E8500 får man Core 2 Quad Q8200. Denne har en klokkefrekvens på 2,33 GHz og 1 megabyte hurtigbuffer per kjerne. E8500 er basert på samme arkitekturen. Klokkefrekvensen er 3,16 GHz og man har 3 megabyte hurtigbuffer per kjerne. Dette betyr at den har færre kjerner, men hver av kjernene er raskere. De fleste spillene i dag tar ikke spesiell utnyttelse av mer enn to kjerner. I den grad de gjør det, vil den høyere ytelsen per kjerne for tokjerneprosessoren gjerne kompensere for det. En fordel en firekjerneprosessor kan ha er hvis man i bakgrunn kjører programmer som belaster prosessoren mye. Vi tror imidlertid det ikke er så mange som har slikt gående mens man spiller, og at tokjerne for mange fortsatt er et svært godt valg.

Vi mener det kan lønne seg å legge litt ekstra penger i det, for vi mistenker at grunnmodellen kan være i svakeste laget for litt krevende spill. Hvorvidt du trenger å legge nesten 4 000 kroner ekstra i det for å få et Radeon HD 4870X2 er imidlertid en annen sak, men at det gir en ytelse av det relativt ekstreme slaget er det ingen tvil om. 4870X2 er ATIs raskende grafikkort i dag. Dette kortet benytter to Radeon HD 4870-grafikkprosessorer som jobber i samarbeid. Det finnes imidlertid også alternativer i mellom det svakeste og raskeste kortet denne maskinen kan leveres med. Blant annet vil også Nvidia Geforce GTX 260 og GTX 280 være opsjoner som gir svært god grafikkytelse, samt trolig også litt lavere støynivå.

Vår test-pc var bygd i et Antec P182-kabinett. Dette er et kabinett som er relativt godt støydempet og som er enkelt å bygge videre i om du velger å utvide med flere harddisker eller andre komponenter.