TEST: Nec MultiSync EA231WMi - Topp bilde til god pris

TEST: Nec MultiSync EA231WMi - Topp bilde til god pris

De beste lcd-panelene er vanligvis forbeholdt de dyreste proffskjermene. Nec MultiSync EA231WMi er et hederlig unntak.

Lcd-paneler av IPS-typen har stort sett vært noe vi har funnet kun i de dyreste proffskjermene, men Nec kan levere denne paneltypen også i en av sine litt rimeligere kontorskjermer. Vi har testet den, og vi likte det vi så.

Nec MultiSync EA231WMi er en 23-tommers skjerm i 16:9-format og en oppløsning på 1 920 x 1 080 punkter. Det at skjermen benytter 16:9 i stedet for 16:10-format betyr at skjermen er bedre tilpasset høyde-/breddeformatet som brukes til film, men det betyr også at du får en del mindre plass i høyden sammenlignet med en skjerm med 16:10-format og oppløsning på 1 920 x 1 200 punkter.

Takket være IPS-teknologi har skjermen god fargegjengivelse – og ikke minst farger som forblir uendret uansett hvilken vinkel du betrakter skjermen fra. Dette er et problem på skjermer basert på den rimelige TN-paneltypen. Vårt kalibreringsutstyr gjorde bare mindre endringer i forhold til fabrikkinnstillingene, og bildekvaliteten på både stillbilder og film var upåklagelig. Fargeomfanget var veldig bra. Responstiden på 14 millisekunder er dårligere enn på TN-paneler, men med et IPS-panel må du finne deg i litt dårligere responstid i bytte mot et mye bedre bilde med mer korrekte farger. Og i praksis tviler vi på at noen klarer å se forskjell. Vi har testet både denne og andre IPS-skjermer med både spill og video, og vi opplever ingen problemer med etterslep. Det ser rett og slett veldig bra ut.

Solid og stødig

Designmessig er dette en skjerm som etter vår mening er pen å se på. Hele skjermen og foten er i matt svart, og selve skjermen er en del tynnere enn vi er vant til på mange av proffskjermene til Nec. Skjermfoten er solid og stødig, og kan justeres i høyden. I tillegg kan skjermen også roteres («pivot-funksjon»). Praktiske klipsfester på baksiden av skjermfoten gjør det enkelt å holde orden i kablene.

På baksiden av skjermen finner vi både DVI-inngang, DisplayPort og VGA. Vi synes det er positivt at Nec har inkludert både DVI og DisplayPort i en såpass rimelig skjerm. I tillegg er det en usb-hub med fire utganger. Skjermen har innebygde høyttalere som fungerer greit til lyd i kontorprogrammer, samt en praktisk 3,5 mm hodetelefonutgang på venstre side.

Skjermmenyene er oversiktlige og greie, og betjenes ved hjelp av en bitteliten joystick i skjermrammen. Justeringsmulighetene er gode, og i tillegg til at du kan velge mellom forhåndsdefinerte fargetemperaturer kan du også justere fargene manuelt. Det er for øvrig forhåndsdefinerte innstillinger optimalisert for blant annet film, spill eller bildebehandling.

Miljøvennlig

Er du opptatt av miljøet eller av å kutte i strømregningen, er det greit å vite at denne skjermen tilfredsstiller både miljø- og ergonomikravene i den såkalte EPEAT Gold-sertifiseringen. Skjermen har en innebygget sensor som automatisk kan tilpasse lysstyrken på skjermen etter lyset i rommet, og på den måten spare strøm. Det er flere ulike innstillinger for strømsparing i skjermmenyene, og det er også en egen knapp på skjermen for å velge strømsparemodus. Typisk strømforbruk ligger på 43 watt, eller 33 watt hvis du ofrer litt lysstyrke og setter skjermen i «eco mode 1».

Nec MultiSync EA231WMi er en utmerket skjerm med gode spesifikasjoner, en bra skjermfot og ikke minst meget god bildekvalitet til en fornuftig pris. Anbefales!