TEST: Nec MultiSync EA261WM - Overlegen skjermfot

TEST: Nec MultiSync EA261WM - Overlegen skjermfot

Denne 26-tommeren fra Nec er ikke billig, men har imponerende god bildekvalitet og praktiske funksjoner.

Det er ikke lenge siden folk flest ville omtalt en 24-tommer som en stor skjerm. Men med stadig fallende skjermpriser er 24-tommere i dag blitt den nye «folkeskjermen», og vil du ha en skjerm som er større enn naboens eller kollegaens er du nødt til å gå ett hakk opp i størrelse. Problemet er at for eksempel 27-tommers skjermer typisk har vært rettet mot profesjonelle brukere innenfor bildebehandling og grafisk design, og dermed har kostet deretter. Inntil nå.

Vi sett på skjermer fra 25,5 til 27 tommer, og vi har satt prisgrensen til 5 000 kroner. Vi ønsket å finne skjermen som var «størst og best» til under 5 000 kroner. Skjermene i testen er basert på en rimeligere type lcd-paneler enn hva som benyttes i proffskjermene, og har derfor dårligere bildekvalitet. Hvor mye dårligere, skal vi forsøke å finne ut i denne testen.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu SL3260W - Stilig skjerm med bra bilde

 

Disse er med

Vi fikk inn skjermer fra Fujitsu, BenQ, Asus og Nec. LG, HP og Dell ble også invitert, men kunne ikke levere testprodukter. HP hadde en rimelig 27-tommers skjerm da vi inviterte til denne testen i midten av mai, men dette var en utgående modell. Vi vil komme tilbake til tester av de nye billigmodellene fra HP så snart disse er tilgjengelige. Foreløpig kan HP kun levere dyrere 27-tommere i proffklassen.

I denne artikkelen tar vi for oss Nec MultiSync EA261WM.

Verdt pengene

Med en pris på rundt 4 700 kroner, er dette testens desidert dyreste skjerm, og skjermen holder seg rett under vår øvre prisgrense på 5 000 kroner. Men våre tester bekrefter at du vanligvis får det du betaler for. Til tross for at dette er en skjerm basert på et lcd-panel av den rimelige TN-typen, har den imponerende god bildekvalitet. Du kan selvfølgelig ikke sammenligne skjermen med enda dyrere skjermer med IPS- eller VA-paneler, men som budsjettalternativ overbeviser Nec MultiSync EA261WM.

Skjermen ligner 24-tommeren Nec EA241WM, som vi testet i PC World Norge nummer 10/2009. Forskjellen ligger i hovedsak i størrelsen, så vidt vi kan se. Men til tross for at EA261WM er to tommer større, benytter den samme oppløsning som 24-tommeren – det vil si 1 920 x 1 200 punkter. Det er imidlertid etter vår mening en passende oppløsning for en skjerm i denne størrelsen – og bidrar nok til å holde prisen under 5 000 kroner.

Nec-skjermen har en ganske tykk ramme, noe som får skjermen til å virke litt stor og klumpete. Samtidig gir dette skjermen et profesjonelt utseende.

Den solide skjermfoten er uten tvil den beste i denne testen, og foten kan justeres både i høyden, roteres og tiltes. Selve skjermen kan ellers roteres til portrettmodus («pivot»).

Skjermmenyene er oversiktlige og betjenes ved hjelp av en bitteliten joystick i skjermrammen. Justeringsmulighetene er gode, og i tillegg til at du kan velge mellom forhåndsdefinerte fargetemperaturer kan du også justere fargene manuelt. En egen knapp lar deg velge mellom forhåndsinnstillinger tilpasset for eksempel bildebehandling, tekst eller film.

LES OGSÅ:

TEST: BenQ M2700HD - Stor skjerm med middels oppløsning

 

Lyssterk

Bildet var veldig lyssterkt ved bruk av fabrikkinnstillingene, etter vår mening for lyssterkt. Vi valgte derfor å justere ned styrken på bakbelysningen litt. Lysstyrken er oppgitt til 400 candela per kvadratmeter (cd/m2), som er veldig høyt. Du kan eventuelt aktivere «Eco mode» for automatisk å tilpasse bakbelysningen etter lyset i rommet. Denne funksjonen gjør også at du sparer strøm, og selvfølgelig miljøet.

Når det gjelder bildekvalitet, gjør denne skjermen det som nevnt veldig bra. Skjermen har klare, fine farger, og klarer å gjengi både de lyseste og mørkeste nyansene riktig. Ifølge våre målinger har denne skjermen faktisk et fargerom («gamut») som er rundt 20 prosent større enn de andre skjermene i denne testen. Skjermen kan med andre ord vise et langt bredere spenn med farger enn hva som er vanlig for en skjerm basert på et lcd-panel av TN-typen. Vårt kalibreringsverktøy gjorde forholdsvis små endringer i forhold til hvordan skjermen var justert fra fabrikken.

De innebygde høyttalere har ok lydkvalitet til «kontorlyd», men skal du høre på musikk eller se film bør du koste på deg eksterne høyttalere. En praktisk detalj er for øvrig at det er en 3,5 mm hodetelefonutgang på venstre siden av skjermen.

Etter mange års erfaring med Nec-skjermer, begynner vi etter hvert nesten å ta det for gitt at Nec-logoen er ensbetydende med god kvalitet. Heller ikke denne gangen skuffer Nec, og leverer testens desidert beste skjerm. Skjermen koster riktignok mer enn de andre i testen – men i forhold til våre testkriterier (største og beste skjerm til under 5 000 kroner) er det ingen tvil om at Nec MultiSync EA261WM fortjener vår «Best i test»-utmerkelse.

På neste side kan du lese mer om hvordan vi har testet skjermene.

LES OGSÅ:

TEST: Asus VW266H - Stort bilde til en rimelig penge