TEST: Nokia N97 Mini

TEST: Nokia N97 Mini

En av de beste e-postmobilene på markedet akkurat nå.

Vi har tidligere testet

Nokia N97
, som vi kritiserte for å være litt stor og klumpete. N97 Mini har et litt mindre fysisk format enn N97, er forholdsvis kompakt – og ligger godt i hånden. Telefonen har et fullt qwerty-tastatur som trekkes ut på siden av telefonen, på samme måte som Sony Ericsson Xperia X1.

Selv om N97 og N97 Mini er forholdsvis like, leveres N97 Mini med 8 GB minne – i stedet for 32 GB. Du kan imidlertid utvide minnet med et MicroSD-kort. Batterilevetiden er også noe kortere enn på N97, og telefonen mangler beskyttelsesdeksel foran kameraet.

Den oversiktlige startskjermen på N97 består av en rekke «widgets», småprogrammer som viser ulike typer informasjon. Som standard er det blant annet widgets som viser de siste meldingene i e-post-innboksen din, hurtigvalg til personer i kontaktlisten, værmelding, snarveier til noen av de mest brukte menyvalgene, samt en Facebook-widget som viser statusoppdateringer og lignende fra Facebook-kontoen din.

Praktisk bruk

Det meste av betjening foregår via trykkskjermen. Skjermen har god bildekvalitet og høy oppløsning, men er dessverre ikke av den kapasitive typen som krever kun lett berøring. Du må trykke litt hardere på skjermen enn på for eksempel iPhone, men det fungerer likevel ganske godt. I forhold til den gamle N97-modellen vi testet tidligere, er menynavigasjonen litt forbedret, blant annet ved at elementer på skjermen fortsetter å rulle når du beveger fingeren raskt over skjermen, for så å stoppe gradvis opp etter en stund.

Tastaturet er kanskje ett av de beste mobiltastaturene vi har vært borti. Det er ganske likt tastaturet på N97, men mangler en navigasjonstast til venstre. I stedet har du fått piltaster til høyre på tastaturet. Tastene er fornuftig plassert, men du er nødt til å trykke en skift-tast for å få de norske tegnene.

Telefonen leveres med støtte for flere ulike e-postløsninger, også Gmail og Exchange. Kalender og kontaktregister kan synkroniseres mot pc-en lokalt med den medfølgende programvaren.

Du får tilgang til ulike tjenester i Nokias Ovi-univers, blant annet programbutikken Ovi Store, kart, e-post, deling av bilder og videoer, samt backup av kontaktregister og kalender.

Nokia N97 Mini er en av de beste tastaturmobilene på markedet akkurat nå, og etter vår mening gjør Symbian-grensesnittet og den nye startskjermen at telefonen egner seg langt bedre som en touchmobil enn Sony Ericsson Xperia X1 med Windows Mobile. God støtte for ulike e-postløsninger og et godt qwerty-tastatur gjør at telefonen er en utmerket businesstelefon. Samtidig er telefonen en god underholdningsmobil med mye utstyr.

Les også test av:

TEST: BlackBerry Bold 9000 - Avansert bedriftsmobil

TEST: Nokia N900 - En pc i lommen

TEST: Sony Ericsson Xperia X2 - Sony Ericssons nye toppmodell skuffer

TEST: Nokia N86 8MP - Nokias beste kameramobil

TEST: Sony Ericcson W995 - Avansert Walkman