TEST: Norge-serien for iPhone

De norske turkartene kommer nå som app, men har dessverre en rekke mangler.

Publisert Sist oppdatert

Friluftsfolket kan nå glede seg over en digital versjon av kartene i Norge-serien for iPhone.

Men foreløpig er det all grunn til å ta med papirutgaven også.

Turkart

Nordeca - for mange tidligere kjent som Ugland IT - har nå kommet med en egen kartapp for iOS. Denne er primært tiltenkt iPhone, og gir deg tilgang til alle de 195 kartbladene i serien i lommen. Svalbard er ikke med, men fastlandet forøvrig.

Ikke verst, med tanke på at ikke hele serien har kommet i papir enda. Eller rettere sagt plast - de nye kartene kommer i et syntetisk materiale som er lett, slitesterkt og ikke minst vanntett. En dramatisk forbedring av levetiden med andre ord.

I tillegg er de fysiske kartene nå organisert slik at de erstatter fire av de gamle kartene. De eldre modellene var fra tusenårsskiftet, og var kun trykt på den ene siden. De nye er tosidige og større, og forenkler dermed pakkelisten betraktelig.

Målestokken er fremdeles 1:50 000 - og det er samme detaljeringsgrad som de digitale kartene er lagt opp til. Detaljnivået er skalerbart, slik at mer informasjon blir tilgjengelig jo lengre inn man går.

Streker, ikke bilder

De digitale kartene er i vektorformat. Det betyr at informasjonen er bygget opp av linjer og ikke av rasterbilder. Dette har den utrolige fordelen at kartene på skjermen er knivskarpe uansett zoom-grad. I tillegg tar de mye mindre plass. Informasjonen er (til en viss grad) også søkbar.

Navigasjon av kartene på skjermen går som varm kniv i smør, og vektorformatet gjør at all tekst alltid er orientert til skjermen selv om kartene dreies. Meget nyttig - de som har erfaring med rasterkart vet at dette er en utfordring. Kartvisningen er bedre enn de fleste GPS-er.

Men det skal sies at kartene kun er digitale varianter av papirkartene med tilsvarende målestokk. Ingen 3D-terrenginformasjon, med andre ord. Det man har gjort er å lage en visningsmodus som kalles 2,5D, der visningen kan tiltes for å gi et falsk perspektiv av kartet.

Skjerm-bilder

Ikke helt flatt, men nesten

I tettbygde strøk er enkelte bygninger modellert opp i 3D, men dette vil for de fleste oppfattes som unødvendig. Ekte 3D-topografi med skyggelegging hadde vært langt mer nyttig. Det er synd at dette digitalt kart ikke kan yte mer enn papirforløperen.

Appen er lagt opp slik at selve hovedprogrammet er gratis, mens de enkelte kartbladene kjøpes som in app-kjøp via iTunes. Dette fungerer knirkefritt (selv om det var tekniske problemer med Nordmarka-kartet under lanseringen).

Synkronisering

Og heldigvis er det slik at kartbladene kan synkroniseres mellom andre iOS-enheter med samme Apple ID. Men la det være sagt like godt først som sist: Dette er ikke en app som ser bra ut på en iPad. Appen er ikke universal, og må dermed oppskaleres ved hjelp av 2x-knappen. Her kan ikke engang vektorkartene redde Nordeca.

Hva - ikke iPad-tilpasset?

Utrolig synd, for den store skjermen på en iPad hadde vært langt mer egnet til planlegging over salongbordet enn den lille iPhone-skjermen, selv om man kanskje ikke har med seg en iPad på tur. Ikke engang en fillskjerm-modus er det tenkt på, for å utnytte iPhone-skjermen maksimalt.

Brukergrensesnittet er relativt enkelt - det er på den ene siden fint, da mange vil kjenne igjen slitet med tungvinte og trege GPS-menyer. På den andre siden avslører det en applikasjon med ganske begrenset funksjonalitet.

Fem knapper nederst styrer det meste i tillegg til at trykk på selve kartvisningen også kaller opp enkelte funksjoner. Det finnes ingen bruksanvisning utover enkelte innblendede instukser, så her er en overlatt til seg selv og prøv-og-feil-metoden.

Ingen GPS

Nå ville det være urettferdig å kritisere Nordecas løsning for å ikke nå opp til noe man ikke prøver på. Dette er ikke en GPS-navigasjonsløsning til erstatning for en fullverdig håndholdt GPS. Det er et kart, som i tillegg har noen svært enkle navigasjonsmuligheter.

Tenk på det siste som et lite pluss, mer enn en reell funksjonalitet. GPS-en er ikke overflødig med denne løsningen. Forøvrig bør du kunne lese kart fra før - for her gis ingen legende eller tegnforklaring på de ulike symbolene.

Det appen kan gjøre for deg er å bruke GPS-en i en iPhone til å fortelle deg hvor du er. Ved hjelp av en prikk. Du kan riktignok kalle opp koordinater ved trykk på skjermen, men det er ingen høydeangivelser. Du kan ikke peke på kartet for å få informasjon om objekter i kartet. Du kan legge til en POI, men ikke få dens koordinater. Du kan få avstand til et POI fra der du befinner deg her-og-nå, men ikke planlegge avstander på forhånd ved å legge ut waypoints. Men altså, det er ikke en GPS.

Avstander

Du kan heller ikke måle avstander på kartet - dette sliter andre GPS-løsninger for iPhone også med. Men siden dette er et digitalt kart, og kart kan benyttes til å måle avstander med blant annet ved hjelp av målestreker på et kompass, så feiler man her (siden skjermen ikke har en 1:1-modus).

Og mens vi snakker om kompasset: Det finnes heller ikke. Selve mobilen har riktignok en, men ikke appen. Appen har en kompassrose som vises når du dreier kartet, men intet aksenett for himmelseretninger. For et kart en ganske alvorlig sak. Man kan heller ikke velge å la nord alltid peke opp, slik det er vanlig på en GPS. Så ingen kurs-utstikking.

POI

GPS-en kan brukes til å registrere egne POI-er, som sagt - og disse kan også synkroniseres mot en server (og derfra videre til andre iOS-enheter). Men du kan hverken importere eller eksportere disse.

GPS-en kan brukes til å registrere et spor, det vil si den bevegelsen du tilbakelegger fra et gitt start- til et gitt sluttpunkt. Ja, dette kan synkroniseres - men ikke eksporteres. Ei kan det importeres Tracks eller Routes. Har du aktivert et opptak vil heller ikke skjermen oppdateres mens du beveger deg - du må manuelt oppdatere utsnittet for å henge med.

Appen kan søke opp POI-punkter (ikke ruter) basert på kartutsnittet - enkelte kategorier som DNT-hytter er navngitt, mens treff i kategoriene overnattingssteder og serveringssteder ikke er navngitt. Treffene kan heller ikke vises som treff i kartet, og dermed mistes mye av funksjonaliteten. Rammeverket er der for å kunne bli forbedret en gang i fremtiden, heldigvis.

Appen viser kartutsnitt forløpende enten via WiFi eller som datatrafikk over mobilnettet. Kildene for kartdataene er Statens Kartverk, Geovekst og Statens Vegvesen. NaVida, en annen norsk løsning, har til og med dynamisk oppdaterte lag med skredinformasjon og også tidsbegrenset caching av utsnitt.

Nedlasting

For offlinebruk, det vil si for bruk der dataene lastes ned på forhånd for å kunne være tilgjengelige i områder uten dekning eller for å begrense kostandene, kan kartblad kjøpes fra selve appen. Størrelsen på nedlastingen sies det dessverre ikke noe om, og det er heller ikke progresjonsbjelker på nedlastingen.

En egen visningsmodus som viser inndelingen i kartblad lar deg gjøre utvelgelser for kjøp. Etter endt kjøp lastes pakken ned til telefonen. Som sagt er det 195 blad i serien, men dessverre har man valgt å gjøre det slik at kartene må aktiveres for å kunne brukes. Det er forsåvidt enkeltt - problemet er at det er satt en grense på kun 10 aktive kartblad samtidig. Ekstra plunder og heft, med andre ord, for å hoppe mellom arkene.

Sosiale medier

Til slutt skal det også nevnes at det er åpnet for å ta og geotagge bilder samt dele informasjon via sosiale medier som Facebook og Twitter. Dette synes obligatorisk om dagen, men vi hadde heller sett at man brukte tiden på å utvikle de mer grunnleggende funksjonene.

Pris

De hyggeligste med løsningen er prisen. Utrolig kjekt å kunne ha hele Norge i kartversjon i lommen - til en pris av 99 kroner per blad. Utsalgspris i butikk ligger fort på det dobbelte. Og som starttilbud fås kartene kjøpt til kun 7 kroner!

Fjellvettregel 6: Bruk kart og kompass

Kort oppsummert er Nordecas løsning godt fundament med klare fordeler (vektorbasert) fremfor enkelte andre løsninger, men beklageligvis har man ikke kommet spesielt langt før en endelig versjon ble lansert. Vi håper på oppdateringer i tiden fremover (værmelding, for eksempel?), for tanken er god. Inntil videre vil vi anbefale å vurdere andre løsninger.

Du kan laste ned Norge-serien for iOS fra iTunes App Store gratis her.