TEST: Den nye 21,5-tommers iMac

TEST: Den nye 21,5-tommers iMac

Apples alt-i-ett-maskin har fått større og bedre skjerm. Den er faktisk helt fantastisk.

Apples populære iMac-serie har blitt oppdatert for andre gang i år. Denne gangen er det den nye skjermen som er den største nyheten, bokstavelig talt.

Alt-i-ett-maskinen kommer fortsatt i den samme aluminiums-designen som har eksistert siden 2007, men skjermene er større og bedre. iMac-en er tilgjengelig i fire standardkonfigurasjoner. Vi har testet den minste av modellene med 21,5-tommers skjerm.

Spesifikasjoner

Den billigste 21,5-tommeren kommer med en Intel Core 2 Duo-prosessor på 3,06 gigahertz, som kan oppgraderes til 3,33 gigahertz. Alle iMac-ene kommer nå med 4 gigabyte minne, men du kan få opptil 8 gigabyte på 21,5-tommer modellen om du ønsker det. Det er fire minneplasser, og på den vasseste modellen får du opptil 16 gigabyte minne (men det koster skjorta).

Harddisken er på 500 gigabyte, og på 21,5 tommeren kan du få opptil 2 terabyte. Skjermkortet i vår testmodell var et Nvidia Geforce 9400M-kort integrert, men du kan også få den med et dedikert ATI Radeon HD 4670-grafikkort.

Den billigste iMac-en koster fra 9 490 kroner. Vil du ha 21,5-tommeren med 1 terabyte harddisk og ATI-skjermkort, må du legge 11 490 kroner på bordet.

Til sammenligning: Den forrige 20-tommers modellen kostet 10 490 kroner. Da fikk du en 2,66 gigahertz Intel Core 2 Duo-prosessor, 2 gigabyte minne, en 320 gigabyte harddisk og et Nvidia Geforce 9400M. Du får mer for pengene nå, altså.

Test:

Magic Mouse - Lekker, men ikke magisk

Enkelt og trådløst

Som alle nye Mac-er er maskinen enkel å ta i bruk. Når du skrur den på for første gang, får du hjelp av en veiviser til å sette opp maskinen og importere data fra din gamle Mac. Det medfølgende trådløse tastaturet og musa funker rett ut av boksen. Apples nye Magic Mouse er god å bruke hvis du ikke er veldig kresen på ergonomi. Det trådløse tastaturet uten numeriske taster er lite, men funker bra når du har kvittet deg med fantomsmertene.

Apropos trådløst. iMac-en er så trådløs som det går an å bli. Den eneste kabelen du trenger er strømkabelen. Apple er kjent for sin gode design, og iMac-en er heller intet unntak. Aluminiumskabinettet er helt sømløst, og glasset dekker nesten hele fronten på kabinettet. Det er stil over hele linja. Strømknappen befinner seg på baksiden til venstre og kan være litt vanskelig å finne. Tidligere var knappen noe nedsunket, slik at det var lettere å finne den, så nå krever det litt bedre presisjon.

Til manges store glede kommer iMac-en nå med innebygd sd-kortleser (akkurat som MacBook Pro) – sett kortet inn i kortleseren på høyre side av skjermen og vips så er bildene importert. Perfekt. DVD-stasjonen sitter på høyre side av skjermen, over sd-kortleseren. På baksiden finnes det fire USB 2.0-porter, en FireWire 800-port, en Mini DisplayPort, en Ethernet-nettverkskontakt, samt lyd inn og ut. Hvis du vil bruke FireWire 400, er du nødt til å kjøpe deg en adapter.

Webkamera og høyttalere

I skjermen sitter det også et innebygget webkamera og mikrofon. Det gjør det enkelt å ta opp video og ta bilder med flere av programmene som følger med i Mac OS X. Skjermen har også innebygde høyttalere og en IR-mottaker som kan brukes sammen med Apples fjernkontroll, Apple Remote. Det følger imidlertid ikke med fjernkontroll, det må du kjøpe i tillegg for 149 kroner.

For å bedre kunne bruke iMac som underholdningsmaskin har Apple oppgradert høyttalerne. Lyden er klar og fungerer bra til helt vanlig bruk. Til å være skjermhøyttalere er de faktisk ganske gode, men du skal være lite kresen på lydkvaliteten for at høyttalerne skal være et klart førstevalg – hvis du skal spille musikk eller se film på ordentlig vis. Høyttalerne sitter nederst på skjermen.

LES MER OM SKJERM OG YTELSE PÅ NESTE SIDE.

Les om: