TEST: Nye iPad - en titt og du er hekta

TEST: Nye iPad - en titt og du er hekta

Med den nye iPad-ens høyoppløselige skjerm bringer Apple oss ett skritt nærmere etter-pc-æraen.

Det er omtrent to år siden Apples første iPad kom i salg. Nettbrettet var ikke først i sin sjanger, men det var det første med virkelig kommersiell suksess.

Siden 2010 har Apple dominert markedet de selv var med på å omforme. Mange konkurrenter har prøvd og feilet, og det er ikke før i år at de reelle alternativene har begynt å gjøre seg gjeldende. Det synes vi for øvrig er bra. Forbrukerne kan glede seg over økt valgfrihet, mens bransjen må anstrenge seg stadig hardere for å levere produkter som er konkurransedyktige på pris og funksjonalitet.

Apple er fremdeles på topp med iPad. Over 60 millioner enheter er solgt de siste to årene, og «nye iPad» knuste alle rekorder med over tre millioner eksemplarer solgt bare i åpningshelgen. Nykommeren er imidlertid ingen revolusjon. Men det er heller ikke meningen, selv om veldig mange ønsker det og blir skuffet når det ikke kommer omveltende endringer.

Tredje generasjon iPad handler ikke om det heftigste av spesifikasjoner eller splitter ny design. Den handler om det Apple så hardt streber etter: om å raffinere. Den er ett steg videre i selskapets nettbrettfilosofi. Endringene er en del av totalbildet. Og denne gangen er det sylskarpt.

Samme design som før

iPad 2 brakte med seg endringer over så å si hele linja sammenlignet med første iPad. Den var raskere og kom med en ny og bedre design.

Nye iPad bringer få fysiske endringer med seg. Den er omtrent umulig å skille fra iPad 2 utevendig. Den har fremdeles en 9,7-tommer stor skjerm omkranset av en svart (eller hvit) kant med hjemknappen plassert midt på nederst. Baksiden er fremdeles i grå aluminium med avrundede kanter (og så finnes det stereohøyttalere nederst, en lydinngang øverst samt volumknapper på siden).

Det er imidlertid en håndfull detaljer som skiller nye og forrige versjon. For det første er innsiden på Dock-inngangen i aluminium i stedet for svart plast. Kameraet på baksiden er dessuten litt større.

Nye iPad er dessuten litt tykkere enn forgjengeren. iPad 2 var 8,8 millimeter, mens nye iPad er 9,4 millimeter. Til sammenligning var første iPad 13 millimeter. Nykommeren er også litt tyngre, og har en vekt på enten 652 gram for WiFi-modellen eller 662 gram for WiFi + 4G-modellen. Til sammenligning veide iPad 2 enten 601 gram for WiFi-modellen og 613 gram for WiFi + 3G-modellen.

Vi snakker ikke om en voldsom økning, men den er heller ikke uvesentlig. Første gangen vi tok nye iPad ut av esken, merket vi at den veide mer. Det kan være dårlig nytt for dem som synes at iPad 2 var for tung, og som kanskje hadde forhåpninger om et lettere nettbrett for lesing av e-bøker på sengekanten. Nå er riktignok ikke noen iPad-generasjoner skapt for bruk med bare én hånd, i hvert fall ikke i lengden. Etter å ha brukt nye iPad i nesten en uke tror vi heller ikke at vektøkningen har noe å si i praksis.

Ettersom nye iPad er nærmest kliss lik iPad 2, kan Apples Smart Cover-deksler fremdeles brukes. Flere har rapportert at de ikke får de eldste Smart Cover-dekslene til å fungere med nye iPad, men dette var ikke tilfellet med oss. Ettersom nettbrettet er 0,6 mm tykkere, vil imdierltid tilbehør som er laget for å nøyaktig passe med iPad 2 antagelig bli i trangeste laget.

Vanvittig bra skjerm

Den mest omtalte nyheten i nye iPad er den såkalte «Retina-skjermen, som i bunn og grunn er en betydelig mer høyoppløst skjerm enn før.

Skjermoppløsningen på nye iPad har økt fra 1024 x 768 piksler til 2048 x 1536 piksler. Det er fire ganger så mange piksler som før, totalt 3,1 millioner. Det er 1 million flere piksler enn HDTV-en du har i stua. I tillegg er pikseltettheten økt fra 126 piksler per tomme til 264 piksler per tomme. Dette tallet skal være så høyt at man ikke kan skjelne enkelte piksler fra hverandre på skjermen fra normal avstand.

Det er vanskelig å beskrive hvor bra den nye skjermen er. Du bør nesten se det med egne øyne. Men vær advart: Skjermen er sterkt vanedannende, det kan være vanskelig å gå tilbake til gammel skjerm når du først har lagt øynene dine på den nye. Den er virkelig fantastisk. Alt ser bedre ut.

Teksten er sylskarp, enten du leser nyhetsartikkel eller en e-bok. Det ser ut som det er trykket på papir, i noen tilfeller til og med bedre. Og ikke bare er det pent å se på, men det er også mer behagelig for øynene, som ikke så trenger å anstrenge seg like mye som på en skjerm hvor pikslene er mer synlige.

Bilder ser også langt bedre ut, da særlig høyoppløselige bilder. De er skarpere og har et større detaljnivå. Fargene på skjermen er dessuten både sterkere og klarere, takket være en økt fargemetning på over 40 prosent. Kvaliteten er svært god også på HD-video, selv om det ikke er like skarpt som på stillbilder.

Ettersom iPad-skjermen har flere piksler enn skjermen på en HDTV, må Apples Video-app blåse opp 1080p-video for å få strukket bildet på tvers av hele skjermen. Ettersom skjermen fremdeles er i 4:3-format får du fortsatt svarte striper over og under video i 16:9-format. Har du en Apple TV 2 eller 3, kan du enkelt løse dette ved å streame filmen over AirPlay.

Høyoppløselig skjerm er fantastisk å se på, men det er ikke bare fryd og gammen. En del apper har ennå ikke fått Retina-støtte, noe som synes godt. En bonus er imidlertid at apper som er laget kun for iPhone ser mye bedre ut på nye iPad enn iPad 2, også når de er oppskalert til det dobbelte. Grafikken på de fleste nettsider er heller ikke tilpasset den høye oppløsningen, hvilket betyr at dårlige webbilder ser enda dårligere ut.

For å dra nytte av skjermen, må utviklere lage nye versjoner av grafiske elementer i sine apper. Den nye iPad-en har fire ganger så mange piksler som forgjengerne, så for Retina-støtte trenger apper nye bilder som er dobbelt så brede og dobbelt så høye som før. Fysisk større bilder innebærer også større filer i form av antall megabyte. Det betyr at apper kommer til å ta mer plass enn før.

Ikke veldig mye kjappere

Ytelsesmessig skiller ikke nye iPad seg så mye fra forrige modell. Dette til tross for at den er utstyrt med en ny A5X-prosessor, et komplett system i en brikke (såkalt SoC - system-on-a-chip). Den er basert på en tokjerners Cortex-A9-prosessor med en klokkefrekvens på 1 gigahertz i tillegg til en firekjerners PowerVR SGX543MP4-grafikkprosessor. Internminnet er dessuten oppgradert fra 512 MB til 1 GB.

At den generelle ytelsen er omtrent lik skyldes at den nye skjermen har større behov for maskinkraft. Fire ganger så mange piksler krever sitt. Det betyr imidlertid ikke at den er treg, den er den kjappeste iOS-enheten vi har testet ved siden av iPad 2. I ytelsestesten Geekbench kom iPad 2 faktisk litt bedre ut enn nye iPad, mens i SunSpider JavaScript-testen kom de to likt ut. På innlasting av nettsider var nye iPad litt raskere.

Grafikkytelsen er også solid, og GLBench er nye iPad overlegen i noen tester, mens i andre kommer den relativt likt ut som iPad 2. Grafikktunge spill ser bedre ut og har et høyere detaljnivå, men utviklere har fremdeles en jobb å gjøre for å tilpasse seg både ny oppløsning og annen maskinvare.

For øvrig så er det fremdeles ikke mulig å se høyoppløselige videofiler i formater som Apple ikke støtter, som for eksempel MKV. Dette skyldes at grafikkjernen i prosessoren kun er optimalisert for H.264-støtte i Apples egne videoformater MOV, MP4 og M4V. Andre formater kan ikke dra nytte av denne støtten, siden disse må spilles av i tredjepartsavspillere som ikke har tilgang til den innebygde maskinvareakselerasjonen.

Større batteri

For å kunne drive den nye skjermen har nye iPad fått et større batteri. Kapasitetsøkningen er på hele 70 prosent, opp fra 25 watt-timer til 42,5 watt-timer. Ifølge Apple er imidlertid batteritiden som før, det vil si på ti timer. Den påstanden ser ut til å være ganske korrekt. Batteritiden avhenger likevel mye av hvilke applikasjoner som kjører og hvilken lysstyrke skjermen er stilt inn på, noe som gjør at den kan variere alt fra fem timer til 13 timer, alt ettersom hvordan bruken er.

Dessverre er ladetiden er vesentlig lengre sammenlignet med forrige versjon. Drøye seks timer tar det å lade batteriet fullstendig med den medfølgende strømadapter, mot fire timer med iPad 2. Det er ikke overraskende med tanke den økte batterikapasiteten, men det gjør at man må planlegge litt bedre hva gjelder både strømforbruk og ladetidspunkt.

Vi opplevde for øvrig at den nye iPad-en ikke ble ladet når den stod til koblet i strømadapteren og vi så på en 1080p-film leid fra iTunes Store. Batteriet mistet heller ikke noe strøm, så det var i grunn ikke noe problem med å få spilt av video. Ønsker du imidlertid å få ladet opp den nye iPad-en din fullt, bør du antagelig unngå å spille spill eller se på video. Kanskje en kraftigere strømadapter hadde vært på sin plass.

Varmeproblemer?

Høyere oppløst skjerm, kraftigere prosessor og større batteri krever som nevnt sitt, ikke bare med tanke på ytelse. Det har svirret rapporter på nettet om at iPad-en muligens har et varmeproblem. Vi la merke til at den ble varmere enn forgjengeren, men den ble ikke så varm at vi ikke klarte å holde i den. Vi har opplevd iPhone-er som varmere.

Tester fra vår søsterpublikasjon PC World USA viser dessuten at nye iPad ikke er varmere enn sine konkurrenter Asus Eee Pad Transformer Prime og Samsung Galaxy Tab 10.1 (LTE). Etter en times spilling kom nye iPad opp i 36,1 grader Celsius, mens Samsung Galaxy Tab kom opp i 36,7 grader. Asus Eee Pad Transformer hadde på sin side en temperatur på 32,8 grader, bare slått av iPad 2 med sine 31,7 grader. Dette er uansett ikke temperaturer som utgjør noen fare for brannskade.

Komponenter