Test: Er nye iPod shuffle for liten?

Test: Er nye iPod shuffle for liten?

Nye iPod shuffle er bitteliten. Er den for liten? Vi har testet den.

For 679 kroner kan du bli den lykkelige eier av en iPod Shuffle - i sort eller sølv matt alu-finish. Verdens minste musikkspiller, intet ringere. Er det dette som kalles en «ice breaker» i selskapslivet?

LES OGSÅ:

Nye iPod shuffle i farger

For man kan ikke annet enn å bli imponert over både hvor liten og elegant den nye iPod-en er. Altfor liten, vil kanskje noen hevde. Med en vekt på 10,7 gram skal man passe på å huske hvor man har lagt den fra seg.

Det beste er kanskje å klipse spilleren fast i slipset eller i skjortelommen, og aller helst ha musikken gående til enhver tid slik at man faktisk er sikker på at den er der. For den er som sagt forsvinnende liten og lett. Men deri ligger også sjarmen, som det heter.

Batteri og lading

Hvordan lades den, sier du? Ikke en ledig kontakt å se? Enheten kobles til en usb-port på en Mac eller pc via en proprietær ledning utviklet av Apple, som i den andre enden forsvinner inn i en 3,5 mm stereo-plugg på selve iPod-en. Snedig - men også vrient. Dette gjør at du ikke kan bruke vanlige hodetelefoner - du må eventuelt vente til Apple kommer med en egen adapter. Som sikkert vil koste minst en fjerdedel av hele spilleren.

Hele ti timer klarer den lille saken å holde det gående på én ladning. I teorien skulle det tilsi at du kanskje få hørt på en femtedel av musikken (dersom den er fullastet med 1000 sanger) på iPod-en før den må inn til lading.

LES OGSÅ:

Usb-adapter for iPod shuffle

Knappeløs

Med på kjøpet følger det altså med et komplett fravær av knapper. Det er en skyveknott for av/på, tilfeldig avspilling eller kontinuerlig avspilling - men det regnes ikke med i denne sammenhengen.

Selve styringen av musikken skjer utelukkende via Apples ørepropper med inline-fjernstyring. Det er fullt ut lov å være skeptisk til denne reduktive minimalismen, men det varer ikke lenger enn til man har anledning til å prøve spilleren.

Steve Jobs insisterer på at god design ikke er hvordan noe ser ut, men hvordan det fungerer. Det samme gjelder her - den lille myggen er helt ukomplisert å bruke. Klikk en gang for å spille av eller pause, to ganger for å hoppe til neste spor, og tre ganger for å hoppe tilbake til forrige. Det er faktisk mer komplisert å skrive om det enn å gjøre i praksis. Mulig noen vil bruke litt tid på tilvenning, men straks man har det i fingrene så går det nok av seg selv.

Premisset for iPod shuffle-ens størrelse er jo primært fraværet av en skjerm. Klarer man seg ikke uten, trenger man ikke investere i denne modellen. Nå har jo dette konseptet vært på markedet en stund, riktignok med knapper med en visuell tilbakemelding, men vi antar at de fleste som har disse spillerne faktisk kan betjene dem i blinde.

LES OM INNEBYGGET TALE OG VÅR KONKLUSJON PÅ NESTE SIDE.