TEST: Nye MacBook Pro dramatisk raskere

TEST: Nye MacBook Pro dramatisk raskere

De nye 15-tommers MacBook Pro-modellene er dramatisk bedre enn forgjengerne.

Det viser de første testresultatene fra Macworld Labs. Tester vi har gjort her hos Macworld.no bekrefter inntrykket av at de nye Mac-ene med bærbar-versjonene av Intels Core i5- og i7-prosessorer har mye bedre ytelse enn forgjengerne, som heller ikke var dårlige.

Heftigere prosessorer og vesentlig raskere grafikk gjør toppmodellene i Apples totalrenoverte MacBook Pro-familie til en ønskedrøm for kravstore brukere av bærbar pc.

LES OGSÅ:

Bærbar skjerm for MacBook

Samtidig viser testene hos Macworld Labs at de nye iMac-ene, som benytter utgavene av i5- og i7-prosessorene myntet på stasjonære maskiner, er til dels dramatisk raskere enn de nye MacBook Pro-modellene igjen. Hvis høyest mulig ytelse er viktigere enn bærbarhet, er iMac med i5- og i7-prosessor det beste Mac-kjøpet nå.

Lite nytt utenpå

Det er altså mye nytt innvendig i den nye generasjonen av MacBook Pro-familien fra Apple, men la oss først se på det ytre.

Utenpå er alt som før. Egentlig er det litt kjedelig å ta imot nye testmodeller fra Apple. Selv om Apple som alle andre i pc-bransjen oppdaterer sine modeller forholdsvis ofte, kan det gå lang tid mellom endringene av designen. Karosseriet som benyttes nå, er i praksis identisk med MacBook Pro-maskinene som ble introdusert høsten 2008. Det vil si maskiner som er frest ut av én aluminiumsblokk, noe som bidrar til å gi dem et stilig og solid inntrykk, samtidig som de virker forholdsvis lette og slanke.

De som kjøper en Mac like etter at den ytre designen er modernisert, kan leve i trygg forvissing om at maskinen vil se moderne og up-to-date ut i flere år fremover. Når Apple samtidig lar være å endre modellnavnet, men beholder det samme fra generasjon til generasjon av sine maskiner, blir det litt som å kjøre rundt i en Mercedes eller BMW der modellbetegnelsen er fjernet. Ingen kan vite helt sikkert om maskinen du bærer på er aller nyeste modell eller litt eldre, og heller ikke om det er kraftigste modell eller en med litt strippet «motorkraft». Når du går rundt og bærer på en MacBook Pro, ser du altså ganske velsituert ut. For alle vet jo at toppmodellene er ganske dyre, og når de ser likedan ut som innstegsmodellene i hvert segment av MacBook Pro-familien – henholdsvis 13-tommeren, 15-tommeren og 17-tommeren – kan det jo like gjerne være at du har dyreste som billigste modell.

Ingen hos Apple vil innrømme det – ingen hos Apple vil innrømme noe som helst – men jeg er temmelig overbevist om at Apples produktutviklere, designere og markedsførere spiller bevisst på den nevnte Mercedes/BMW-psykologien i planleggingen av sine lanseringer. Man kan godt kalle det kynisk, men det fungerer ekstremt effektivt og er med på å gi Apple stadig mer penger i banken og høyere aksjekurs.

LES OGSÅ:

Ny MacBook-dock

Kritikk mot strategien er nok mest misunnelse over at Apple lykkes gang på gang. For oss Mac-brukere flest er det likevel ikke snobbefaktoren som gjør at vi trives med Mac, men at Apple er flinkere enn konkurrentene til å gi oss en følelse av at vi har fått valuta for pengene. De bærbare Mac-ene er med på å gi en helhetsopplevelse der elegansen egentlig er et uttrykk for enkelhet, fornuft og fremfor alt ergonomi.

Da har vi altså fastslått at det ikke er noen vits i å oppgradere til vårens modell bare for å vise at du har nyeste modell – så sant du ikke sitter på en svært gammel Mac, da. På tide å se nærmere på innmaten.

Oversikten

MacBook Pro-familien består i utgangspunktet av seks modeller, vel å merke slik at hver enkelt av dem kan ytterligere skreddersys ved bestilling, for eksempel med mer internhukommelse, større disk og så videre.

Inngangsbilletten er MacBook Pro 13-tommer med en prisstart på 9990 kroner inklusive mva. Nestemann er 13-tommeren til 12 490 kroner med noe raskere prosessor og større disk. Begge 13-tommerne benytter fortsatt gode, gamle Intel Core 2 Duo-prosessoren, som også de større MacBook Pro-modellene hadde før.

Deretter kommer det som vel må regnes som kjernemodellen av MacBook Pro, modellen med 15-tommers skjerm, eller mer korrekt 15,4-tommers bredformatskjerm (målt diagonalt, slik skjermstørrelser måles). Her starter prisen på 14 990 kroner for 2,4 GHz-modellen, mens modellen med 2,53 GHz prosessor koster 16 490 kroner og toppmodellen på 2,66 GHz koster 17 990 kroner.

Over den igjen troner modellen med 17-tommers skjerm og 2,53 GHz Core i5-prosessor til 18 990 kroner. (Strengt tatt kan du få den enda litt heftigere ved å betale ytterligere 1700 kroner. Da får du 17-tommeren med Core i7-prosessor på 2,66 GHz.)

Drastisk prosessorforbedring

Hver gang en ny prosessorgenerasjon ser dagens lys, sier vi at nå er den optimale ytelse oppnådd, og hver gang viser det seg at prosessorutviklerne greier å finne stadig nye måter å gjøre prosessorene enda raskere på.

En av nyhetene med i5- og i7-prosessorene i de 15-tommer store MacBook Pro-modellene, er at Intel har brukt en ny produksjonsteknologi kalt 32-nanometerteknolgien. Intel investerte over 40 milliarder kroner i å utvikle denne produksjonsteknologien, som gir enda kortere transportbane for dataene i prosesseringen og dermed enda raskere databehandling.

Forgjengeren, Core 2 Duo-prosessoren, har eksistert siden høsten 2006 og har vært basert på henholdsvis 65- og 45-nanometer produksjonsteknologi.

I kombinasjon med to teknologier kalt Turbo Boost og Hyper-Threading skal Core i5- og i7-prosessorene gi opptil 50 prosent bedre ytelse enn forrige generasjon, hevder Apple.

LES OGSÅ:

TEST: iMac 27-tommer Core i5

Turbo Boost går ut på at prosessoren nærmest overklokkes når den belastes maksimalt. En i7-prosessor på 2,66 GHz klokkefrekvens kan over kortere tid dyttes helt opp til 3,06 GHz. Og hvis programmet du kjører ikke trenger begge kjernene samtidig, kan den ene av kjernene bokstavelig talt stenges ned samtidig med at klokkefrekvensen på den aktive kjernene presses helt opp til 3,33 GHz.

Hyper-Threading er for så vidt ikke noen ny teknologi, men den var ikke i bruk på forgjengeren, Core 2 Duo-prosessoren. Teknikken går ut på at at man samtidig kan kjøre to «prosessor-tråder» mot samme kjerne. De bærbare Mac-ene bruker bærbar-versjonene av i5- og i7-prosessorene, og disse er to-kjerneprosessorer. Med Hyper-Threading opererer man da med opptil fire virtuelle kjerner, som Mac OS X kan distribuere arbeidsoppgaver til.