TEST: Nytt håp med Phenom II

TEST: Nytt håp med Phenom II

AMD har forbedret produksjonsteknologien for AMD Phenom og kaller de nye prosessorene Phenom II. Kan prosessorene ta opp kampen med Intels modeller?

Det er nå litt over ett år siden AMD lanserte Phenom-prosessoren, som skulle være arvtageren til den svært suksessfulle Athlon 64-serien av prosessorer. Phenom har imidlertid ikke vært spesielt konkurransedyktig sett opp i mot Core 2 Quad-serien fra Intel. Ytelsen var en ting – strømforbruk/varmeutvikling var for mange vel så viktig.

Med de nye Phenom II-prosessorene har AMD gått over til 45 nm produksjonsteknologi. Dette betyr i teorien lavere strømforbruk og lavere produksjonskostnader. Dette har imidlertid vært forutsatt at det bare handlet om en krymping av kjernen, men AMD har gjort flere endringer. Blant annet er størrelsen på tredjenivåhurtigbufferen (L3 Cache) tredoblet (fra 2 til 6 megabyte), hvilket øker antallet transistorer fra 450 til 758 millioner. Det maksimale strømforbruket for AMDs forrige toppmodell, Phenom 9950, var 140 watt. For de nye Phenom II-prosessorene er det 125 watt. Dette er fortsatt en del høyere enn Core 2 Quad-prosessorene prosessoren skal konkurrere med, men samtidig skal man huske at dette er relativt teoretiske verdier.

LES OGSÅ: TEST: Intel Core i7 imponerer

I første omgang er det to modeller som lanseres i Phenom II-serien; 920 og 940 på henholdsvis 2,8 og 3,0 GHz. At AMD har valg samme modellbetegnelser som Intel har på sine Core i7-prosessorer virker for oss litt merkelig, men betyr i praksis lite.

I skrivende stund er markedsprisen for de to nye prosessorene i løssalg cirka 2 100 kroner og 2600 kroner. Foreløpig er det få forhandlere som har prosessorene i sine prislister, så det er mulig at det vil endre seg litt. Ut i fra pris kan man si at prosessorene konkurrerer med Core 2 Quad-modellene Q9300, Q9400 og Q9450.

Les om: