TEST: PC Decrapifier - Fjerner søppelprogrammene

TEST: PC Decrapifier - Fjerner "søppelprogrammene"

Bruker du lang tid på å fjerne programmer som fulgte med maskinen, kan månedens programtips være noe for deg.

Noe av det som irriterer undertegnede mest når jeg kjøper en ny pc, er all den ekstra programvaren som følger med maskinen. Grunnen til dette er enkel: programmene som produsenter bunter med maskinen er enten prøveversjoner av programmer jeg ikke ønsker å kjøpe, reklameprogrammer eller såkalte søppelprogrammer.

Definisjonen av sistnevnte er programmer du rett og slett ikke kommer til å bruke fordi de er av så dårlig kvalitet at de bare er til indignasjon. Som regel er søppelprogrammer også programmer som bare dupliserer eksisterende funksjonalitet i Windows. Trenger du virkelig en egen verktøylinje utviklet av maskinprodusenten i nettleseren? Eller hva med et eget program for å skru det trådløse nettverkskortet av og på?

Ønsker du å gjøre arbeidet med å finne og fjerne forhåndsinstallert programvare til en lek, kan programmet PC Decrapifier være verdt en nærmere titt. Programmets virkemåte likner på et anti-spionprogram. Programmet skanner maskinen din etter programfiler som programmet kjenner igjen som søppelprogram. Gjenkjenningsprosessen gjøres ved hjelp av en programdatabase som oppdateres med jevne mellomrom. Gjenkjente programfiler som finnes i denne databasen, føres over i en liste over søppelprogrammer.

Etter at prosessen med å kjenne igjen søppel er unnagjort, får du en oversiktelig liste over oppdagede søppelprogrammer. Hver enkelt oppføring har en sjekkboks foran seg. Det er med andre ord enkelt å velge programmer du ønsker å beholde – eller vrake. Når du har bestemt deg for hvilke programmer du ønsker å fjerne, trykker du på Neste og Decrapifier vil avinstallere programmene for deg.

PC Decrapifier er gratis til personlig bruk, men finnes også i en kommersiell utgave. Det er fint lite som skiller betalversjonen fra gratisversjonen. Den eneste forskjellen er at betalversjonen kommer med et kommandogrensesnittet. Fordelen med et slikt grensesnitt er at programmet kan automatiseres og kjøres med jevne mellomrom av skript.