TEST: Portabel lagring fra Memorex

TEST: Portabel lagring fra Memorex

Memorex satser på eksterne harddisker, og vi har testet deres nye Ultra TravelDrive.

Memorex har tidligere vært mest kjent for medier i form av disketter, cd- og dvd-plater og i senere tid også en del flashminnebaserte produkter. Ultra TravelDrive er så vidt vi kan forstå den første harddiskbaserte løsningen.

Ultra TravelDrive er basert på en 2,5-tommers harddisk og er størrelsesmessig slik at den lett kan fraktes sammen med den bærbare pc-en eller i jakkelommen. Kabinettet måler cirka 13 x 10 x 2 cm (LxBxH) og vekten er i overkant av 200 gram inkludert kabel. Harddisken henter strøm via usb. For pc-er som ikke klarer å levere nok strøm via en usb-port følger det med kabel som henter strøm fra en sekundær port. Dette er en relativt vanlig løsning for denne typen harddisker.

Memorex Ultra TravelDrive er kompakt og lett.

Selve harddisken

TravelDrive leveres med kapasitet på 80, 120 og 160 gigabyte. Modellen vi fikk tilsendt for test var 80 gigabyte-modellen, men normalt skulle det ikke være spesielle ytelsesforskjeller for de større modellene. Det benyttes harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Dette har blitt det vanligste for denne typen disker, men fortsatt er det en del produsenter som har modeller med 4 200 o/min, hvilket gir noe lavere ytelse. Det finnes også enkelte modeller basert på 7 200 o/min-harddisk, men disse blir en del dyrere og helst bør de kobles til med Firewire for at man skal få full utnyttelse av den ekstra ytelsen, selv om man via usb også vil dra fordeler av lavere aksesstid på grunn av raskere rotasjonshastighet.

Ytelsen

Harddisken ble testet med samme systemoppsett og testprogrammer som vi benyttet i vår sammenligningstest av ni eksterne basert på 2,5-tommers-harddisk for ikke så lenge siden.


Mot andre 2,5"-baserte usb-harddisker under HD Tach er forskjellene jevnt over små. Vi ser at Western Digitals My Book-modell har betydelig bedre aksesstid, men det er på grunn av at dette er en 3,5"-basert-løsning med høyere rotasjonshastighet. Denne tatt med som referanse.


Memorex leverer et godt resultat under harddisktesten i PCMark2005. Forskjellen til de andre er imidlertid ikke større enn at det strengt tatt ikke har praktisk betydning. Igjen ser vi at den 3,5" -baserte disken vi har med som referanse gir en del bedre ytelse, men denne blir på langt nær så portabel som de andre diskene.

Dette er to utdrag fra alle testene vi kjørte. I basis er ytelsen helt ok. For de fleste diskene vi har testet er det ikke de store forskjellene så lenge rotasjonshastighet og tilkoblingsgrensesnitt er det samme.

LES OGSÅ: Praktiske mobile harddisker

Konklusjon

Rent designmessig er ikke Memorex portable harddisk det helt store, selv om de prøver seg med utskiftbar coverplate. Ytelsesmessig skiller harddisken seg ikke ut. Harddisken leveres med et enkelt program for sikkerhetskopiering – dette uten støtte for passordbeskyttelse eller kryptering.

Vi har ikke sett harddisken på det norske markedet ennå, og dermed blir prisen foreløpig litt uklar. De veiledende prisene fra Memorex er på cirka 750, 850 og 1000 kroner inklusive mva. for henholdsvis 80, 120 og 160 gigabyte. Med en så liten prisforskjell, vil vi tro at det er 160 gigabyte-modellen som blir mest aktuell. Rent markedsprismessig kan en del andre aktører levere lignende produkt med samme kapasitet for lavere pris.

Alt i alt blir Memorex Ultra TravelDrive et helt ok produkt, men totalt sett overbeviser det ikke nok sammenlignet med de beste modellene i vår siste sammenligningstest. Vi anser da blant annet Freecom Tough Drive Pro, Western Digital Passport, Plextor PX-PH og Seagate FreeAgent Go bedre valg. En del av disse diskene leveres også med bedre programvare enn det Memorex har. Det finnes ellers en del gratisprogrammer for sikkerhetskopiering som er bedre. Riktignok er programmet som leveres enkelt å bruke.

Memorex Ultra TravelDrive

Pris: Ca. kr 750/850/1000 (80/120/160GB)
Internett: www.memorexlive.com

+ Kurant ytelse. Lett og komptakt.
- Videoformatkompatiblitet. Litt stor.

LES OGSÅ: Utvid plassen med eksterne disker

Les om: