TEST: Portabel med eSATA og usb

TEST: Portabel med eSATA og usb

Praktisk diskkabinett med eSATA og usb.

De siste månedene har en rekke leverandører av eksterne harddisker kommet med modeller som støtter eSATA. Fordelen for eSATA er at ytelsen blir som om harddisken skulle vært monternt internt, samt at det er rimeligere å implementere enn Firewire. En del nye pc-er leveres med eSATA-støtte, og det blir nok mer vanlig på sikt.

De eksterne vi har sett til nå med eSATA har vært basert på 3,5-tommers harddisk, og dermed ikke spesielt mobile løsninger. Akasas Integral P2NES-kabinett gir imidlertid mulig for å bruke en 2,5-tommers-harddisk, og man får da en løsning som omså kan fraktes i lommen. For tilkobling kan man bruke usb for systemer uten eSATA-støtte.

LES OGSÅ: Iomega Professional Harddrive: Topp ytelse med eSATA

Løsningen er kun et kabinett. Harddisk settes inn etter eget ønske. Her benyttes standard 2,5-tommers harddisk Parallel ATA- eller Serial ATA-grensesnitt. Ytelsen vil i hovedsak være avhengig av harddisken i seg selv. Riktignok er ikke gevinsten med eSATA-grensesnittet like stort med 2,5-tommers-harddisker som med 3,5-tommers. Dette på grunn av at 2,5-tommers-harddisker generelt er tregere.

Sett opp i mot andre portable 2,5-tommers-harddisker vi har testet med usb, er det ikke noe å utsette på ytelsen for Akasa-kabinettet. Forskjellen på større overføring mellom bruk av usb og eSATA var med vår 5 400 o/min-harddisk i størrelsesorden 15-20 prosent. Med en 7 200 o/min-harddisk, eller en nyere og generelt raskere 5 400 o/min, vil forskjellen trolig være større.

Kabinettet kan også være et hendig verktøy for it-avdelinger som trenger å overføre data fra harddisker i bærbare pc-er, for eksempel før maskinen sendes inn til reperasjon. Ettersom både P-ATA og SATA er støttet, skal det meste av litt eldre og nyere harddisker være støttet. Kabinettet kan også være aktuelt hvis du oppgraderer harddisken i din bærbare og ønsker å benytte den gamle som en ekstern disk. En slik opsjon gir i hvert fall mye for pengene når man ser på kabinettets pris.

Prisen for kabinettet er 295 kroner inklusive mva., hvilket slettes ikke er ille tatt funksjonaliteten med i betraktningen. En løs 2,5-tommers-harddisk på 160 og 250 gigabyte koster henholsvis ca. 700 og 1 200 kroner. 2,5-tommers 320 gigabyte-harddisker skal også bli leveringsklare i disse dager.

Akasa Integral P2NES

Pris: Kr 300 inkl. mva.
Internett: www.akasa.co.uk

+ Lav pris. God funksjonalitet.
- Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Les om: