TEST: Rå 3D ytelse

TEST: Rå 3D ytelse

Club3D Radeon HD 4870, MSI Radeon HD 4870 OC og MSI GTX 260 leverer særdeles god 3d-ytelse uten at prisen blir for ekstrem.

Forskjellen mellom dagens kort til 2 000 kroner og de dyreste på markedet, til over 3 500 kroner, vil for svært mange være overraskende liten i praksis. Videre er det faktisk flere år siden de raskeste modellene på markedet kostet så lite som 3 500 kroner.

ATI og Nvidia har skiftet fokus i henhold til toppmodellene, og fokuserer på at de som trenger den mest ektreme ytelsen heller skal bruke to kort.

Dette er kort som på en ellers normalt god pc i dag i mange spill vil gi mulighet til å spille i oppløsninger som 1 680 x 1 050 selv med kantutjevning påslått og ellers høye kvalitetsinnstillinger. Naturligvis er noen nyere spill mer krevende enn andre – Crysis blir ett stjerneeksempel på et spill som i dag er særdeles krevende.

LES OGSÅ: TEST: Gjør pc-en klar for spillhøsten

Club3D Radeon HD 4870

Strengt tatt vil ikke Radeon HD 4870-kortet fra Club3d skille seg fra mange av de andre kortene på markedet med samme grafikkprosessor. Mange leverandører leverer kort med nøyaktig samme ytelse, samme funksjonalitet og samme kjølerløsning. Club3D leverer kortet med 512 megabyte eller 1 gigabyte grafikkminne. Vi har testet 512 megabyte-versjonen. Det vi ellers kan si er at det normalt ikke vil være noen ytelsesforskjell på et Radeon HD 4870-kort med de to minnemengdene så lenge minnehastigheten er den samme. 1 gigabyte minne blir her mer et markedsføringselement.

Radeon HD 4870 støtter DirectX 10.1 og har integrert lyddekoder for å gi lyd via medfølgende hdmi-adapter.

Radeon HD 4870-grafikkprosessoren støtter DirectX 10.1, mens Nvidias grafikkprosessorer kun støtter DirectX 10. Foreløpig er det få spillutviklere som har tatt i bruk 10.1, men flere spill er ventet. Det er imidlertid ikke slik at noen spill vil kreve DirectX 10.1, men de vil kunne ha bedre ytelse og visuell kvalitet hvis grafikkprosessoren støtter det.

Kortet har i utgangspunktet to dvi-porter og en s-video-utgang. Det følger med adaptere for bruk av skjerm med analog tilkobling, samt at det følger med hdmi-adapter. ATI har 5.1-kanals lyddekoder integrert i grafikkprosessoren og kan levere lyd via hdmi. Dette skal kunne gi bedre kompatiblitet i henhold til en del av DRM-løsningene som kan brukes av blant annet Blu-ray, samt at man skal være mer sikret at lyden er synkron med bildet.

Kjøleren som benyttes er ATIs referansemodell. Denne har ved vanlig applikasjonsbruk et kurant støynivå, men høres godt når kortet er under belastning. Et element er her også at viften kanskje justerer seg for ofte, og på grunn av disse skiftene blir støyen mer merkbar.

Vi vil ikke tro det for de fleste er noe problem med en viss støy fra kortet mens man spiller, ettersom man normalt sett vil ha lyd fra spillet som gjør at man ikke merker pc-en. På grunn av kjølerens størrelse vil kortet dekke over kortplassen ved siden av grafikkortet. Dette et vanlig problem som gjelder de fleste av de kraftigste grafikkortene på markedet.

Ingen spill eller annen spesiel nevneverdig programvare følger med.

Club3D Radeon HD 4870 512MB

Pris:
Ca. kr 1 900 inkl mva.

Internett:
www.club3d.nl

Pluss:
DirectX 10.1. God ytelse. Hdmi-løsning. Videoegenskaper

Minus:
Tildels høyt støynivå.

MSI R4870-T2D512-OC

MSIs Radeon HD 4870-kort som vi har testet er bortimot likt med kortet fra Club3D, men en økning i klokkefrekvens på grafikkprosessor og minne gir kortet litt bedre ytelse. Grafikkprosessorhastigheten er økt fra 750 til 800 MHz og minnehastigheten fra 900 til 1000 MHz (2000 MHz DDR). Totalt sett gir dette litt ekstra ytelse, men det er mer snakk om målbare forskjeller enn merkbare forskjeller.

MSIs Radeon 4870 har målbar, men ikke merkbar, forskjell i ytelse sammenlignet med Radeon HD 4870-kortet fra Club3d.

Kjølerløsningen og funksjonaliteten blir ellers identisk med Club3D-kortet. På programvaresiden er det litt forskjeller. Kortet kan leveres med spillene Colin Mcrae: Dirt eller Rainbow Six: Vegas 2 – hvilket som følger med kan variere mellom forhandlere. Begge to er, i hvert fall i henhold til undertegnedes spillsmak, meget gode spill. MSI leverer også med enkelte verktøyprogrammer og programvare for å hjelpe deg å stille inn skjermen bedre.

Kortet blir noen hundrelapper dyrere enn Club3d-kortet per i dag. Så lenge det er en slik prisforskjell blir Club3D-kortet egentlig et bedre valg. Slike priser kan imidlertid raskt endre seg. Man kan jo også være oppmerksom på at MSI også leverer en versjon av kortet som ikke er fabrikksoverklokket, og som er mer på prislinje med Club3D-kortet.

MSI R4870-T2D512-OC

Pris:
Ca. kr 2 200 inkl mva.

Internett:
www.msi.eu/no

Pluss:
DirectX 10.1. God ytelse. Hdmi-løsning. Videoegenskaper

Minus:
Tildels høyt støynivå. Litt høy pris.

MSI N260GTX-T2D896-OC

Kortet fra MSI er basert på Nvidias Geforce GTX 260-grafikkprosessor. Kortet er en såkalt OC-modell, som betyr at kortet har litt høyere klokkefrekvens på grafikkprosessor og minne enn standard Geforce GTX 260. Siden dette gjøres på fabrikk, og MSI garanterer hastigheten, er det ikke snakk om overklokking etter vår mening. Ut over litt høyere klokkefrekvenser, er det ingenting som rent maskinvaremessig skiller MSI-kortet fra de fleste andre GTX 260-kort på markedet. Også en rekke andre aktører leverer modeller som har litt høyere klokkefrekvenser enn Nvidias spesifikasjonNAFer.

MSIs Geforce GTX 260-kortet har lavere støynivå enn de to Radeon HD 4870-kortene. Det alene kan mange være interessert i å betale et par hundrelapper ekstra for.

Av spesielle funksjoner med Geforce GTX 260-grafikkprosessoren kan man trekke fram støtten for PhysiX. Dette er en fysikkakselerasjonsteknologi Nvidia fikk gjennom oppkjøpet av elskapet Ageia, som tidligere har levert dedikerte fysikkakselerasjonskort. Hvordan dette i praksis vil virke har vi ennå ikke fått testet, men flere spill skal etter hvert komme med støtte for teknologien. Vi håper/tror det vil fungere bedre enn de dedikerte akselerasjonskortene som PhysiX hadde. Det er ventet at også ATI vil komme med løsninger etter hvert som minner om det Nvidia nå kan levere gjennom oppdaterte drivere.

Kortet har to dvi-porter og s-video-utgang. Adapter for analog skjermtilkobling og hdmi følger med. Ønsker man lyd via hdmi kreves det imidlertid at grafikkortet kobles til hovedkortets lydkontroller eller lydkort med en intern spdif-kabel. Ikke alle hovedkort eller lydkort har støtte for dette.

Geforce GTX 260 bruker litt mer strøm enn Radeon HD 4870. MSI-kortet benytter Nvidias referansekjøler som så mange andre GTX 260-kort. Støynivået må vi imidlertid si er bra sett ut i fra segment av grafikkort, og bedre enn for de to Radeon HD 4870-kortene.

Kortet kan leveres med spillene Colin Mcrae: Dirt eller Rainbow Six: Vegas 2 – hvilket som følger med kan variere mellom forhandlere. MSI leverer også med enkelte verktøyprogrammer og programvare for å hjelpe deg å stille inn skjermen bedre.

MSI N260GTX-T2D896-OC

Pris:
Ca. kr 2 200 inkl mva.

Internett:
www.msi.eu/no

Pluss:
Kurant støynivå. Svært god ytelse. Potensiale for fysikkakselerasjon. Medfølgende spill.

Minus:
Ingen spesielle.

Bildekvalitet

Når det gjelder den visuelle kvaliteten i spill er det normalt sett liten forskjell å spore. Man kan alltids ta en skjermdump og forstørre opp og se forskjeller blant annet knyttet til kvaliteten på kantutjeningsteknologier, men i praksis når man spiller er det minimal forskjell å merke i de fleste spill.

Når det gjelder videoegenskaper vil vi trekke fram Radeon HD som litt bedre. Det gjelder både selve bildekvaliteten og prosessorforbruk.

Ytelse

Det skal nok vanskelig gjøres å skille de tre kortene fra hverandre i praksis. I mange av spillene vi har testet med er forskjellen under 10 prosent mellom Radeon HD 4870-kortene og Geforce GTX 260-kortet. Det er imidlertid også de spillene der forskjellene blir større. For eksempel i Company of Heroes er MSI-kortet cirka 25 prosent raskere, men vi ser ikke så store forskjeller i andre spill. Under Crysis og Half Life 2 er Radeon HD 4870-kortene rundt 10 prosent raskere enn Geforce GTX 260-kortet.

På det jevne er det MSIs GTX 260-kort som blir det raskeste, men noen stor praktisk forskjell vil det gjerne ikke være.

Konklusjon

Som sagt er det liten forskjell i ytelse. Ut i fra markedspriser er Club3D-kortet et par-tre hundrelapper rimeligere enn MSI-kortet. Radeon HD 4870-kortene kan stille med litt bedre videoegenskaper og kan være et bedre valg for dem som forventer å koble pc-en til tv via hdmi.

Rent spillmessig har MSI Geforce GTX 260-kortet totalt sett et lite overtak i ytelsen. Kombinert med det lavere støynivået tror vi kortet vil være det som flest vil like. Kortet har også fordelen av potensialet til Physix-teknologien, selv om vi her foreløpig ikke har blitt overbevist.

>>> Neste side: Ytelsestall >>>

Les om: