TEST: Rask 8600GT fra MSI

TEST: Rask 8600GT fra MSI

Skal man ha et grafikkort for spill i dag blir GeForce 8600GT etter vår mening det laveste man bør gå. Dette alterantivet fra MSI kan videre være et godt valg.

Grafikkort basert på de siste arkitekturene fra ATI og Nvidia finnes nå med en prislapp på under 500 kroner. Det hjelper imidlertid lite å skilte med DirectX 10-støtte og 256 eller 512 megabyte grafikkminne på en del av disse rimelige kortene. Skal pc-en benyttes til spill blir oppløsningen og kvalitetsinnstillingene svært så begrenset. Man skal imidlertid ikke så mye opp i pris før det begynner å bli brukbart.

Det finnes mange grafikkort basert på Nvidias GeForce 8600GT-grafikkprosessor. De rimeligste av disse har en prislapp på rundt 700 kroner, men man skal være oppmerksom på at det er relativt store forskjeller i minneytelsen på en del GeForce 8600GT-kort. Kortene som benytter DDR2-minne er gjerne betydelig tregere enn de med GDDR3-minne. MSIs NX8600GT T2D256E-OC/D3 er ikke av de aller rimeligste, men er å finne på markedet for 800-900 kroner inklusive mva.

Funksjonalitetsmessig er dette et relativt standard kort. Kortet er beregnet for PCI Express og man har to dvi-tilkoblinger med Dual Link DVI-støtte og tv-utgang. Som opsjon kan MSI levere en DVI-til-HDMI-overgang som også inkluderer lydstøtte via HDMI, hvis grafikkortet er koblet til en digital lydutgang. Vi har ikke testet kortet med denne funksjonaliteten, og må også poengtere at det ikke er støtte for HDCP, hvilket hadde vært en fordel hvis kortet skulle bli benyttet i kombinasjon med HD DVD eller Blu-ray. Trenger man HDMI vil vi si at ATIs løsning, på selv rimelige kort, er bedre enn den Nvidia kan skilte med for dagens modeller.

Kortet støtter SLI, hvilket betyr at det på hovedkort med SLI-støtte kan settes opp sammen med et annet GeForce 8600-kort for å samarbeide om 3d-prosesseringen. Vi vil generelt ikke anbefale bruk av SLI på rimeligere kort, men i stedet velge et enkelt kraftigere kort. Kortet er viftebasert, med en vifte som i praksis ikke er spesielt støyende.

LES OGSÅ: Rimelig DirectX10 - Test av seks GeForce8-kort

Ytelse

Det som skiller dette MSI-kortet fra en del av de andre 8600GT-kortene på markedet blir at det er "fabrikksoverklokket". Når kortene leveres slik av produsent vil vi imidlertid ikke si at det er direkte snakk om overklokking. Produsenten går god for at disse hastighetene skal fungere uten problemer og tilrettelagt kortet for det. Grafikkprosessoren har en hastighet på 580 MHz og minnet på 1 600 MHz. I tillegg har man 1 508 MHz for Shader-prosesseringsenhetene.

MSI er ikke alene om å levere GeForce 8600GT-kort som har høyere klokkefrekvenser enn referansedesignet fra Nvidia. Det er veldig mange slike kort på markedet, og vi har ingen full oversikt over hvilke klokkefrekvenser de forskjellige tilbyr. Det finnes imidlertid kort fra for eksempel Gainward som har høyere hastighet både for grafikkprosessor og minne, men der Shader-hastigheten ut i fra det vi kan se ikke er endret. XFX på sin side har også kort som har høyere klokkefrekvens for grafikkprosessor og samme hastighet for minnet, men ikke like høy hastighet for Shader-enhetene. I tillegg er kortene fra Gainward og XFX her nevnt noe dyrere enn MSI-kortet.

MSI leverer også med programvare for å ytterligere kunne overklokke kortet. Gjennom D.O.T. Express-programvaren vil man også kunne ha dynamisk overklokking av kortet der kortet selv setter flere parametere for å øke ytelsen, samt øker hastighetene kun når belastningen er høy.

Rent praktisk kan man se gode forbedringer sammenlignet med standard GeForce 8600GT-kort med GDDR3-minne. I en del tilfeller ser man ytelsestall over 25 % bedre enn for standardversjonene av denne typen kort.

Kortet har 256 megabyte 128-bit GDDR3-minne. MSI leverer også en 512 megabyte-versjon av kortet, men som vi har sett fra tidligere tester er 512 megabyte ikke hensiktsmessig på kort i denne klassen.

Konklusjon

MSIs NX8600GT-T2D256E-OC/D3 kan være et godt valg dersom man er på jakt etter et relativt rimelig kort som også gir mulighet for å spille. I nyere spill kan man riktignok ikke forvente å spill en del nyere spill i veldig høye oppløsninger, men uten kantutjevning kan selv 1280x1024 benyttes i en del spill, mens 1024x768 med 4x kantutjevning blir et alternativ. Dette blir imidlertid elementer som varierer en del mellom spillene, samt også er avhengig av hvilken prosessor du har. Kan man legge noen hundrelapper til i grafikkortet er det klart at man også kan få GeForce 8600GTS-kort som er litt raskere enn standard 8600GTS. De rimeligste ATI Radeon HD 3850-kortene ligger nå også ned mot 1 100 kroner, og vil gi betydelig bedre ytelse.

MSI NX8600GT T2D256E-OC/D3

Pris: Ca kr 850 inkl. mva.
Internett: www.msi.eu

+ Kurant ytelse.
- Ikke HDCP-støtte.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for grafikkort

Les om: