TEST: Rask og rimelig lettvekter

TEST: Rask og rimelig lettvekter

Packard Bell Easynote BG46 er en relativt kvikk bærbar til en fin pris som nå er tilgjengelig med Intels Centrino 2-plattform.

12,1-tommers skjerm, vekt på under 1,7 kilo, Centrino 2-plattform, en relativt kraftig Core 2 Duo-prosessor og ikke minst en prislapp på cirka 6 000 kroner gjør Packard Bells BG46 til en interessant pc for dem ønsker noe som er relativt lite og lett, samtidig som ytelsen er god.

Men med forrige modell i denne serien fra Packard Bell i tankene, er vi i utgangspunktet skeptisk. Spørsmålet blir om oppgraderingene av maskinen er god nok til at den nå kan anbefales.

Maskinen rettes mot konsumentsegmentet og leveres med programvare som blant annet MS Windows Vista Home Premium, kontorpakken MS Works 9 og Nero Essenials, samt diverse verktøy fra Packard Bell.

Modellen vi har testet heter BG46. BG45 er samme pc, men i sort utførelse. Man skal være oppmerksom på at Packard Bell bruker samme navn på maskiner basert på forrige generasjon Centrino-plattform i samme chassis. Her bør man med andre ord se etter Centrino 2-merket for å få den nye modellen.

Det tekniske

Når det gjelder prosessor, minnemengde og harddiskstørrelse vil det være forskjellige konfigurasjoner ute på markedet. Den største forskjellen kan bli ytelse i henhold til prosessoren, ettersom Packard Bell kan levere BG46 med både Pentium Dual-Core 3000-serie-prosessorer i tillegg til Core 2 Duo P-serien.

Pentium Dual-Core 3000-serien har betydelig lavere klokkefrekvens og bufferstørrelse enn en del av Core 2 Duo-modellene maskinen kan bli levert med. I vårt testeksemplar ble Core 2 Duo P7350 benyttet. Prosessoren har 2 GHz klokkefrekvens, 3 megabyte hurtigbuffer og er basert på Penryn-kjernen.

Pc-en er basert på Intels GM45-brikkesett, og har dermed Intels X4500-grafikkprosessor. Til spill vil ikke denne gi noe imponerende resultat, men man kan for så vidt ta i bruk noen nyere spill i lavere kvalitetsinnstillinger. Grafikkprosessoren gjør en relativt god jobb når det gjelder video i hd. Blant annet har man her maskinvareakselerasjon av h.264-basert video. Med denne maskinvarestøtten får den lavere prosessorbelastning og lavere batteriforbruk ved avspilling av slike tyngre videoformater. Det forutsetter imidlertid programvare med støtte for Intels løsning.

Maskinen har 10/100 Mbps nettverk – altså mangler den støtte for Gigabit Ethernet. For wlan er det 802.11a/b/g/n-støtte via Intels Wi-Fi Link 5100-kort. Det er også støtte for Bluetooth. Av tilkoblinger finner vi ellers tre usb-porter, men ingen firewire-port. Vi kunne også ønsket oss hdmi- eller dvi-tilkobling for ekstern skjerm i stedet for analog tilkobling.

Vi kunne ønsket oss digital skjermtilkobling i form av dvi eller hdmi.

Design og konstruksjon

1,7 kilo for en pc med 12,1-tommers skjerm og uten optisk enhet er ikke imponerende lavt, men man så det opp i mot segmentet maskinen befinner seg i prismessig. Packard Bell leverer en ekstern optisk enhet, og for mange er det svært sjeldent at det er behov for å bruke den optiske enheten på den bærbare. I praksis blir dette en pc som er lett å ta med seg på reise eller å frakte med seg i hverdagen.

Maskinen mangler også Expresscard- eller PC Card-kortplass for tilleggskort, men minnekortleser er på plass.

Styreflaten er rund; den fungerer for så vidt godt, men krever litt tilvenning.

Kvalitetsinntrykket fra konstruksjonen er ikke direkte overbevisende, men igjen er det et element vi må vurdere opp i mot prislappen og størrelsen. Det vi imidlertid må stille oss kritisk til blir at maskinen på flere steder blir varm, både under og over, uten at belastningen er spesielt høy.

Rent utseendemessig synes vi at pc-en ser bra ut.

LES OGSÅ: TEST: MSI PR200: Lett pc med super batteritid

Ytelse og batteri

Med Intel Core 2 Duo P7350-prosessoren leverte pc-en gode ytelsestall for både vanlige kontorapplikasjoner og multimediaapplikasjoner. 3d-messig blir også pc-en som forventet ut i fra at den har Intels integrerte grafikkprosessor.

Om man kjøper pc-en med 3- eller 6-cellers batteri har mye å si for batteritiden. 6-cellers-batteriet øker vekt og størrelse uten spesiell praktisk betydning.

En fordel med P-serien av Intel Core 2 Duo-prosessorene er at den har et maksimalt strømforbruk på 25 watt, kontra 35 watt på T-serien. Dette kan være med å gi litt ekstra batteritid. Vi testet pc-en med 6-cellers-batteri på 5000 mAh. Den vil imidlertid også kunne være modeller av pc-en med 3-cellers batteri på 2400 mAh – altså omtrent halve kapasiteten.

Med 6-cellers-batteriet målte vi driftstiden ved applikasjonsbruk under Mobilemark 2007 til nesten 4,5 timer. Dette et meget bra resultat. Dvd-avspilling via ekstern optisk enhet var nesten tre timer. Også dette et godt resultat. Med andre ord, så lenge man velger pc-en med 6-cellers batteri vil man kunne forvente bra batteridriftstid.

Konklusjon

Å bygge små pc-er koster gjerne litt ekstra. Packard Bell BG46 blir en rimelig pc i dette segmentet – og en av få pc-er i dette segmentet. Vi ser klart at hvis man går opp til cirka 2 kilos vekt vil finne flere rimeligere 12-tommers-modeller, og disse kan på en del områder være bedre. Integrert optisk har de også. Vi har ikke testet, eller for den saks skyld sett, andre Centrino 2-modeller i dette pris-/størrelsessegmentet.

En fordel maskinen har ovenfor en del tidligere modeller vi har testet i samme segment er grafikkprosessoren; X4500 er en del bedre enn Intels gamle X3100.

I skrivende stund har vi ikke sett denne modellen tilgjengelig på markedet. Skulle Packard Bells prisestimat for denne konfigurasjonen stemme med det maskinen blir tilgjengelig for, kan den være et godt kjøp for alle som er på jakt etter en liten og enkel pc med god ytelse. Det eneste større negative elementet vi kan trekke fram er varmeutviklingen.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc

Packard Bell BG46

Pris: Ca. kr 6 000 inkl. mva.
Internett: www.packardbell.no

Pluss:
Kompakt størrelse. God applikasjonsytelse. God batteridriftstid. Pris.

Minus:
Varme overflater. Ikke plass for tilleggskort. Ikke hdmi eller dvi. Styreplaten.

Testet konfigurasjon:
- Prosessor: Intel Core 2 Duo P7350
- Minne (testet/max): 2 GB DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM45
- Grafikk: Intel GMA X4500
- Grafikkminne: -
- Harddisk: 250 GB
- Optisk: Nei

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 12,1"
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Blank.

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g/n
- Bluetooth: 2.0+EDR
- Ethernet: 10/100 Mbps
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire: Nei
- eSATA: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Ja
- VGA: Ja
- DVI: Nei
- HDMI: Nei
- S-video: Nei
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- Minnekortleser

Mål:
- Størrelse:
- Vekt: Ca. 1,7 kg

Les om: