TEST: Rask og stille Radeon HD 4670

TEST: Rask og stille Radeon HD 4670

HIS' Radeon HD 4670 er litt raskere enn standardkort og har en stillegående kjøler. Hvorfor holder det ikke?

Radeon HD 4670 er ATIs raskeste «økonomigrafikkprosessor». De rimeligste kortene basert på denne grafikkprosessoren koster i skrivende stund rett i overkant av 600 kroner. Kortet vi har testet er litt over hundrelappen dyrere enn de rimeligste, men kan for så vidt være verdt det, takket være egenskapene til kortets kjøler.

Basisteknologien for ATI Radeon HD 4670-grafikkprosessoren er som for Radeon HD 4000-serien ellers. Man har her full DirectX 10.1-støtte og gode teknologier for akselerasjons og kvalitetsforbedring ved videoavspilling. Man har integrert 7.1-lyddekoder i grafikkprosessoren som benyttes i kombinasjon med HDMI-tilkobling. Videoegenskapene gjør at denne typen kort kan være velegnet også for en stue-pc, men videoegenskapene er også de samme i kort som ikke har like god 3D-ytelse som Radeon HD 4670. Kortet har to DVI-kontakter, men det følger med adapter for å gjøre den ene om til HDMI. Også ved bruk av adapter vil man kunne kjøre lyd via HDMI.

Ytelsen

At kortet inngår i HIS «Turbo»-serie betyr at kortet er fabrikksoverklokket. Vi ser ikke direkte på dette som overklokking i tradisjonell forstand – dette er hastigheter som produsenten garanterer for, men kortet er raskere enn standardmodellene fra både HIS og andre produsenter.

Standard hastighet etter ATIs spesifikasjoner for Radeon HD 4670-grafikkprosessoren er 750 MHz. For HIS-kortet er dette økt til 780 MHz. Når det gjelder minnehastighet har ATI flere hastigheter spesifisert ut i fra hvilken minneteknologi som benyttes. For Radeon HD 4670 kan produsentene velge å bruke DDR2, GDDR3 eller GDDR4. HIS har valgt GDDR3 på 2 GHz.

Hva duger så kortet til i praksis? Det er klart at man må ta hensynes til prissegmentet kortet befinner seg i. Kortet kan absolutt benyttes til spill, men man blir avhengig av å file litt på kvalitetsinnstillingene og oppløsningen i mer krevende spill. I litt eldre og ellers mindre krevende spill kan kortet benyttes for relativt høye, og tildels veldig høye, oppløsninger og kvalitetsinnstillinger.

Sett ut i fra prisen blir konkurrerende kort basert på Radeon HD 4830 og Nvidia Geforce 9800GT. Spesielt i litt høyere oppløsninger og ved bruk av kantutjevning vil kortene med de nevnte grafikkprosessorene være raskere, og det blir nødvendigvis ikke rare prisforskjellen det blir snakk om for å få et kort som da blir en del raskere. Tar man utgangspunkt i Radeon HD 4830 kan man se at forskjellen i noen spill i lavere oppløsninger kan være ganske lav, mens det i andre spill selv på lave oppløsninger kan være over 50 prosent bedre ytelse med Radeon HD 4830. Ved høyere oppløsninger kan forskjellen bli ennå større.

Stille kjøler

HIS har i lengre tid benyttet en rekke forskjellige kjølere fra selskapet Arctic Cooling. Kjøleren som benyttes er effektiv samtidig som støynivået holdes lavt. Den er imidlertid såpass stor at kortplassen ved siden av grafikkortplassen vil tildekkes av grafikkortet. Kjøleren er konstruert slik at luften som går igjennom kjøleren blåses ut på baksiden av pc-en. Man unngår da at den oppvarmede luften bare blir sirkulert rundt i kabinettet, og er med på å øke temperaturen ellers i pc-en.

Konklusjon

Dette Radeon HD 4670-kortet fra HIS er i seg selv ikke noe dårlig kort. Kortet er sett opp i mot et standard Radeon HD 4760-kort raskere, men forskjellen er liten. Man kan også bemerke at flere andre aktører også har fabrikksoverklokkede 4670-kort.

Prisen er rundt 750 kroner. Det er da imidlertid ikke mye som skal legges til for å få et kort med ATIs Radeon HD 4830-grafikkprosessor, som i kombinasjon selv med standardkjøleren fra ATI er ganske så stillegående. Man må jo her imidlertid også merke seg at man finner Radeon HD 4670-kort som blir litt rimeligere enn HIS-kortet. Forskjellen blir imidlertid ikke kjempestor, og det skal påpekes at HIS-kortet har en utmerket kjølerløsning både sett i forhold til støynivå og effektivitet.