TEST: Raskere Geforce 9800GTX?

TEST: Raskere Geforce 9800GTX?

Evga imponerte ikke i vår sammenligningstest av Geforce 9800GTX-kort. Er deres 9800GTX SSC et bedre valg?

I vår sammenligningstest av Geforce 9800GTX-baserte grafikkort deltok Evga med standardversjonen. Dette var én av fire 9800GTX-modeller som Evga har. Det kortet vi nå har sett på, har økt klokkefrekvensen på grafikkprosessoren fra 675 til 770 MHz, mens minnet er økt fra 2 200 til 2 300 MHz. En slik hastighetsinnstilling krever at produsenten gjør en del ekstra sjekker av grafikkortet for å vertifisere at det er godt nok til å kjøre på hastighetene. Det kan også på enkelte områder være benyttet litt bedre komponenter i produksjonen. Men gir dette god nok ytelsesforbedring sett i forhold til den økte prisen?

Geforce 9800GTX støtter DirectX 10, samt at man har støtte for akselerasjon av flere hd-videoformater - for eksempel vc-1 og h.264 som benyttes av Blu-ray. Mer om Geforce 9800GTX kan man lese i vår test fem 9800GTX-kort. Det man generelt kan si er at dette er en grafikkprosessor som i dag rettes mot dem som stiller høye krav til ytelse og visuell kvalitet. Vi vet allerede at Geforce 9800GTX gjør en god jobb, men spørsmålet her er mer hvordan Evgas kort hevder seg i forhold til konkurrentene.

Kortet

Funksjonalitetsmessig er det ikke noe som skiller kortet fra andre standard 9800GTX-baserte kort. Evga benytter også Nvidias referansekjøler. Støynivået må vi si er akseptabelt i forhold til segmentet av grafikkort. Kortet har to dvi-kontakter med støtte for Dual Link DVI (maks. 2560 x 1600 punkters oppløsning) og det følger med to dvi-til-vga-overganger. Her kunne vi ønsket at den ene adapteren hadde vært erstattet med en dvi-til-hdmi-adapter. Grafikkortet har digital lydinngang for å gi lyd via hdmi hvis man kjøper en adapter senere. Det følger ikke med kabel som skal brukes mellom lydkontroller på hovedkort eller lydkort og grafikkortet. En 1 meters s-video-kabel følger med. Gjennom en medfølgende adapter har man også komponentvideotilkobling, hvilket kan gi bedre bildekvalitet enn s-video hvis tv-en støtter det.

Kortet har 512 megabyte minne, hvilket også vil være den mest hensiktsmessige minnemengden for denne grafikkprosessoren. Det er to PCI Express-strøminnganger. Overganger fra vanlig firepinners Molex-kontakt (drevkontakt) følger med. Vi anbefaler imidlertid at man har en strømforsyning som har i hvert fall én dedikert PCI Express-strømkontakt. Hvis overganger benyttes, bør man sjekke om strømforsyningen har firepinners-kontaktene koblet til forskjellige linjer, slik at man eventuelt kan fordele belastningen.

Ytelsen

Asus EN9800GT

Asus EN9800GTX Top

EVGA e-GeForce 9800GTX

EVGA e-GeForce 9800GTX SSC

MSI N9800GTX

MSI N9800GTX-OC

GPU (MHz)

675

755

675

770

770

720

Shaders (MHz)

1688

1888

1688

1835

1688

1800

Minnehastighet (MHz)

2200

2350

2200

2300

2200

2200

Verdier for kortene vi har testet.

Ser man på klokkefrekvensene i tabellen, kan man se at av de kortene vi har testet, blir hovedkonkurrenten til Evga 9800GTX SSC Top-varianten av Asus EN9800GTX. Evga har høyere klokkefrekvens for grafikkprosessoren, men litt lavere klokkefrekvens for minne. Shader-hastigheten er knyttet opp i mot grafikkprosessorhastigheten på 9800GTX.

World in Conflict

Forskjellene er små, men vi ser at Evga-kortet legger (ubetydelig) seg bak Asus-kortet.


Unreal Tournament III

Igjen er Asus' Top-kort litt raskere.


CoH: Opposing Fronts


Under Company of Heroes klatrer Evga-kortet forbi Asus-kortet. Men igjen - forskjellene er ubetydelige.Crysis3DMark Vantage


Heller ikke under 3DMark Vantage er det store forskjeller. Bakgrunnen for at to av AMD-kortene ikke har resultat er at de ikke klarte å gjennomføre testen, av ukjent årsak.

Et lite problem...

Vi opplevde et problem med vårt testeksemplar. Det samme problemet har vi hatt på enkelte andre grafikkort vi har testet de siste par årene. Problemet er normalt ikke knyttet til alle produktene av en type, men en del opplever å møte på problemet. Vi tror med andre ord ikke dette er et problem som gjelder for alle av Evga Geforce 9800GTX SSC-kort, men kan like gjerne oppstå på korttyper som vi har testet, og der vi ikke har hatt problemet. Ut i fra det vi har funnet av informasjon på nettet, er det en del som opplever dette med Geforce 8- og Geforce 9-kort fra forskjellige produsenter. Sist vi støtte på problemet var med et Asus Geforce 8600GTS-kort. Den gang fikk vi et nytt eksemplar av kortet, der problemet ikke var tilstede.

Problemet er knyttet til en lyd som oppstår fra kortet under høy belastning. Lyden oppstår i spoler ( choke coil) når kortet er under høy belastning og trekker mye strøm. Ved vanlig applikasjonsbruk har vi aldri merket noe til problemet. Lyden har relativt høy frekvens og kan i en stillegående pc være plagsom.

Det vi tidligere har fått oppgitt fra flere grafikkortprodusenter, er at hvis det er en unormalt høy lyd, vil man kunne reklamere på kortet. Vi har ikke konkret vært i kontakt med Evga rundt dette problemet, men siden det kan oppstå på en del kort generelt i dag, er dette noe man bør være oppmerksom på. Vi prøvde på vårt kort å stille ned hastighetene til det som er referansestandard for Geforce 9800GTX, i håp om at lyden skulle bli borte på grunn av lavere strømkrav, men lyden var der fortsatt.

Konklusjon

Ytelsen for Evga e-Geforce 9800GTX SSC er meget god. Det er imidlertid ikke spesielle forskjeller mellom dette kortet og Asus' EN9800GTX Top. Evga leverer ikke tillegg til kortet som er spesielt verdt å trekke fram, men Evgas Precision-verktøy er for så vidt et ok verktøy for overklokking og overvåking av grafikkortet. Det blir da hovedsakelig et spørsmål om pris, og her taper Evga. Prisen for kortet hos de rimeligste forhandlerne er cirka 2 600 kroner i skrivende stund. Til sammenligning koster Asus' kort cirka 2 400 kroner. Videre kan man spare et par hundrelapper ved å gå for MSI sitt 9800GTX-OC-kort, som koster omtrent det samme som standard 9800GTX-kort.

Som vi også konkluderte med i vår sammenligningstest av fem 9800GTX-kort, bør man merke seg Geforce 8800GTS-kort med 512 megabyte minne. Disse er basert på samme arkitektur som Geforce 9800GTX og har bare så vidt lavere klokkefrekvens for grafikkprosessor og minne, hvilket gjør at standard 8800GTS-512 har nesten like god ytelse som standard 9800GTX, men ligger 4-500 kroner lavere i pris. Man finner også fabrikksoverklokkede 8800GTS-kort.

Evga e-Geforce 9800GTX SSC

Pris: Ca kr 2 600 inkl. mva.
Internett: www.evga.com

+ God ytelse.
- Høy pris.

LES OGSÅ: Guide for grafikkort

Les om: