TEST: Rimelig og godt avkjølt

TEST: Rimelig og godt avkjølt

Sharkoon Rebel 9 er et rimelig pc-kabinett med hele 25 cm vifte.

Kabinettet påvirker i stor grad hvor enkelt det er å sette sammen en ny pc og hva du kan montere av internt utstyr. I dag får man vanlige pc-kabinetter fra under 500 kroner til godt over 2000. Med en pris på rundt 600 kroner plasserer Sharkoon Rebel9 seg i nedre del av prisskalaen, men samtidig retter det seg mot brukere som har mye utstyr som skal inn i kabinettet.

Sharkoon Rebel 9


Konstruksjon

Kabinettet har i utgangspunktet ni 5,25-tommers-brønner. Det følger imidlertid med fire braketter for innmontering av 3,5-tommers-enheter som harddisker, diskettstasjon, minnekortleser eller lignende. Ett av frontdekslene har åpning for diskettstasjon eller minnekortleser. Skal ikke dette benyttes, tar man bort dette dekselen for å montere inn optisk enhet - man endre med andre ord ikke opp med en åpning som ikke er i bruk.

Kabinettet er beregnet for ATX-hovedkort, men kan også benyttes for microATX-hovedkort. Kabinettet leveres uten strømforsyning. Man står da fritt til å velge strømforsyning ut i fra egne behov.

Kabinettet har en relativt enkel konstruksjon. For montering av harddisker og lignende benyttes medfølgende braketter.

I front av kabinettet finner man tilkobling for hodetelefoner og mikrofon, samt fire usb-porter. Ikke alle vil ha interne usb-tilkoblinger nok for å koble til alle fire, men for nyere hovedkort er det ofte en mulighet.

Kvalitetsinntrykket i konstruksjonen er relativt vanlig for et kabinett i denne prisklassen. Rent utseendemessig er kabinettet ikke så verst. Man har valget mellom sølvgrått og sort utførelse.

LES OGSÅ: Rimelig og stilrent fra Lian Li

Avkjøling

I utgangspunktet følger det med to vifter. I front av kabinettet er det montert en 120 mm vifte. Denne kan man velge å flytte hvis man ønsker, eller ta helt bort hvis man ikke har behov for den. I tillegg har kabinettet i sidedøren en vifte på hele 25 cm. Denne er plassert slik at den dekker over kortplasser, prosessorkjøler og store deler av hovedkortet. Fordelen med en så stor vifte er at den på selv lav hastighet kan flytte mye luft. Dessverre er viften noe støyende og det er ingen viftereguleringsmulighet, med mindre viften kobles til en vifteregulator. Enkelte andre kabinetter på markedet med tilsvarende vifte har regulering for den. Viften har også 4-pinners Molex-kontakt som kobles direkte på strømforsyningen. Man kan dermed ikke direkte benytte viftereguleringsmulighetene en del hovedkort har integrert på sine kontakter - i hvert fall ikke uten en overgangskontakt (hvorvidt hovedkortene leverer nok strøm via sine viftekontakter til en slik vifte er vi heller ikke sikker på).

Ønsker man enda bedre avkjøling av systemet kan man bak i kabinettet montere inn èn 120 mm vifte eller opptil to 80 mm-vifter.

I basis leverer de to standardviftene gode avkjølingsegenskaper. For en vanlig konfigurasjon blir imidlertid 25 cm-viften støyende, og tildels unødvendig. Mange kan rett og slett klare seg med å montere 120 mm i front eller bak i kabinettet, og ha det som eneste kabinettvifte, med mindre man ikke har flere harddisker som står tett. For brukere som skal overklokke eller har flere grafikkort kan 25 cm-viften være hensiktsmessig. Viften i front har forresten blått lys som gir en litt stilig effekt gjennom de nettinghullete brønndekslene.

Konklusjon

I skrivende stund koster den sorte versjonen av kabinettet 699 kroner, mens den sølvgrå koster 589 kroner inklusive mva, av uvist grunn. Slik erfaringene er med kabinettet kan vi si at prisen, i hvert fall for det sølvgråe, er grei nok. Det er imidlertid ikke et kabinett som direkte imponerer. For eksempel kan vi se det opp i mot Antec Solo som koster i underkant av 800 kroner, og som etter vår mening er et langt bedre kabinett konstruksjonsmessig og utseendemessig. Videre kan man se på Antec Sonata III 500 som leveres med en god 500W strømforsyning til under 850 kroner. Chieftec er også en aktør som for under 700 kroner leverer en del kabinetter uten strømforsyning som konstruksjons- og kvalitetsmessig virker noe bedre.

For at kabinettet skal være aktuelt, må det primært være egenskapene i form av 25 cm-viften eller de mange 5,25-tommers-brønnene man er ute etter.


Sharkoon Rebel 9

Pris: Ca kr 600 inkl. mva.
Internett: Sharkoon.com
Leverandør: Multicom.no

+ God plass. Lett å montere. God ventilasjon.
- Noe støyende vifte.

LES OGSÅ: Bra og billig kabinett

LES OGSÅ: Gjennomtenkt pc-kabinett

Les om: