TEST: Samsung Galaxy NotePRO - For stort for sitt eget beste?

Det er mye som imponerer med NotePRO med 12,2-tommers, men den er i største og dyreste laget.

Publisert Sist oppdatert

Samsung Galaxy NotePRO er en litt underlig skapning, rett og slett en litt forvokst sak, med sin 12,2 tommer store skjerm.

Nettbrettet er nemlig så pass stort at det blir litt uhåndterlig. Det fungerer greit om du sitter og har det i fanget eller på bordet foran deg. Litt verre er det når du er på farta og skal dra opp nettbrettet for å sjekke noe.

Det å holde det i en hånd er det nesten bare å glemme. Til det er det for tungt og for stort. Ikke har Samsung gjort noen designtrekk for å gjøre det mer håndterlig heller.

NotePRO ser unektelig bra ut, med rene linjer på fremsiden, og noe som skal se ut som skinn på baksiden. Det ser dyrt og ganske forseggjort ut, noe det da også er.

Kraftig innmat

Galaxy NotePRO er svært godt utstyrt på innsiden. Prosessoren har fire kjerner og 2,3 gigahertz klokkehastighet, og er i toppsjiktet spesifikasjonsmessig. Tre gigabyte minne er også på plass. Vår modell hadde 32 gigabyte lagringsplass, og plass til MicroSD-kort. Modellen vi hadde inne, SM-P905, har også støtte for mobildata via 3G og 4g (LTE), samt wlan opp til 802.11 ac. Alle de raske standardene altså.

To kameraer er også på plass, og spesielt hovedkameraet på åtte megapiksler imponerer. Galaxy NotePRO har rett og slett et av de bedre nettbrettkameraene så langt. Innebygd fotolampe er heller ikke normalen på nettbrett.

Noe av det mest imponerende ned NotePRO er den store skjermen. Den har relativt fin fargegjengivelse, bred innsynsvinkel, høy lysstyrke og en herlig, sylskarp 16:10-oppløsning på 2560x1600 piksler.

All denne imponerende maskinvaren brukes til å drive Android 4.4 Kitkat, selvsagt med Samsungs egen vri, det velprøvde TouchWiz-grensesnitt, som vi ikke er fryktelig glade i, og Magazine UX. Sistnevnte kan minne litt om det HTC har gjort de siste årene, med å vise en strøm av oppdateringer av nyheter, sosiale medier, e-post og så videre på en av hjemmeskjermene. Samsung har imidlertid valgt å begrense seg til nyhetsoppdateringer fra store, internasjonale medier, noe som for så vidt er interessant, men ikke like nyttig som HTCs løsning.

Kvikk og responsiv

I bruk er NotePRO fint å med å gjøre, altså om man ser bort fra den i overkant store størrelsen. Ytelsen var god uansett hvilke apper eller funksjoner vi brukte. Til og med surfing fungerte fint, uten hakkingen vi ofte opplever med Android-enheter. NotePRO klarer å tygge unna alt fra enkle apper, til tunge spill og HD-video.

Det er tydelig at Samsung har tenkt at dette er nettbrettet bedriftsbrukerne skal velge. Størrelsen, gitt at du orker å håndtere det, gjør det mulig å bruke flere apper (utvalgte sådanne) på skjermen på en gang, samt at det gjør det noe enklere å bruke brettet profesjonelt.

 

Noe av det mest spennende med NotePRO er den trykksensitive pennen, som gir litt ekstra funksjonalitet. Via Luftkommando-menyen har du, ved å trykke på knappen på pennen, tilgang til fem snarveier til pennfunksjoner. Du kan skrive på skjermen, ta skjermbilder av deler av skjermen ved å tegne en liten firkant rundt det til vil ta vare på, ta hurtignotater og søke på nettet eller nettbrettet. Sistnevnte fungerer greit, men er ikke akkurat enklere enn å søke uten pennen.

Den kanskje smarteste pennefunksjonen er den som lar deg åpne flere vinduer på skjermen. Tegn en liten firkant et sted på skjermen, velg en app, så åpner den seg i et vindu.

Best for proffene?

Spørsmålet er bare om Android virkelig er det beste valget for proffbruk? Vi er litt i tvil. Jo, jøss, det er mange gode apper som lar deg jobbe relativt effektiv med et Android-nettbrett, og med det rette tilbehøret kan NotePRO fungere nesten som en liten bærbar. Dessverre bare nesten.

Det siste året har det dukket opp en verdig utfordrer til Android og iOS. Vi snakker så klart om Windows 8 på nettbrett, eller til og med Windows RT.

Undertegnede har knapt hentet frem iPad eller Android-nettbrett fra skapet etter Surface kom i hus. I stedet har det gått mest i Microsoft Surface Pro. Både til enkel og proffbruk gjør det en bedre jobb enn et Android-nettbrett, og enn NotePRO.

Vår favoritt når vi trenger en skikkelig nettbrett på tur er Microsoft Surface Pro eller Pro 2. De er litt mindre og noe tyngre enn NotePRO, men så er de samtidig fullverdige pc-er med Windows 8. Det gir tilgang til et enormt programbibliotek, og alt du har av programmer på jobb-pc-en din vil også fungere på nettbrettet.

I skrivende stund kan du fortsatt få Surface Pro 128 gigabyte med tastaturdeksel for like over 6 000 kroner. Billigere enn NotePRO altså. Surface Pro 2 med 128 gigabyte er på sin side omtrent 1 500 kroner dyrere, men da med Windows og fire ganger så mye lagringsplass. Pro-modellene leveres med en smart Wacom-penn.

Ulempen, sett opp mot NotePRO, og andre Android-brett eller iPad, er batteritiden. Mens du kan regne med rundt 10 timer med variert brukt på NotePRO, fra et batteri på hele 9 500 mAh, må du ta til takke med 5,5 timer på Surface Pro og rundt 7 timer på Surface Pro 2.

Konklusjon

Vi kan ikke nekte for at Samsung Galaxy NotePRO er et imponerende nettbrett. Det ser bra ut, det føles solid, det har rå ytelse og en herlig skjerm. Det har også en rekke smarte funksjoner og en tidvis kjekk penn. Det er rett og slett det råeste Android-nettbrettet du får kjøpt om dagen.

Problemet er bare at det er litt for stort og uhåndterlig, for dyrt, og ikke så egnet for proffbruk som et nettbrett med Windows. NotePRO gir litt mer enn et rimeligere Android-brett, men ikke nok til å forsvare prislappen på over 7 000 kroner.

Prisen blir ekstra vanskelig å forsvare når vi ser at første generasjon Surface Pro (med tastaturdeksel) er mer enn tusenlappen billigere. Da har man en fullverdig pc med skikkelig fleroppgavekjøring, alt av vanlige pc-programmer og en glimrende tastaturløsning. Selv Surface Pro 2 er ikke så mye dyrere enn NotePRO. Vi vet i alle fall hva vi hadde valgt, og det er ikke NotePRO.