TEST: Sapphire R5770 Vapor-X - Litt bedre Radeon HD 5770

TEST: Sapphire R5770 Vapor-X - Litt bedre Radeon HD 5770

Sapphire gjør en liten vri på ATIs Radeon HD 5770.

ATI har utvidet Radeon HD 5000-serien jevnt siden lanseringen i fjor høst. Radeon HD 5770 er på sett og vis den laveste grafikkprosessoren fra ATI vi vil anbefale for de som benytter pc-en en del for spill. Og med sin Varor-X-modell har Sapphire gjort Radeon HD 5770 litt bedre enn standardmodellene.

De fleste Radeon HD 5770-kort er basert på ATIs referansedesign, og benytter kjøleren fra referansedesignet. Det Sapphire gjør med Varpor-X er å gjøre en del endringer av kretskortet og benytter bedre komponenter på en del områder, kombinert med en kjøler som skal holde kortet både kjøligere og mer stillegående.

Når det gjelder grunnleggende funksjonalitet har kortet mye av det Radeon HD 5000-serien ellers har. Man har DirectX 11-støtte og maskinvareakselerasjon for en rekke videoformater, samt AMDs Stream-teknologi og OpenCL-støtte for applikasjoner som er skrevet for å bruke grafikkortet som en akselerator. Av tilkoblinger finner man to DVI-porter, Displayport og HDMI. Analog VGA-adapter for DVI følger også med. I hvert fall for utgaven av kortet vi fikk levert var også bilspillet «Colin McRae: Dirt 2» lagt med. Dette er et av de første DirectX 11-spillene på markedet, og er absolutt en populær tittel for tiden.

LES OGSÅ: TEST: Radeon HD 5970 - Grafikkmonsteret

Litt raskere

I utgangspunktet har ikke Sapphire «fabrikksoverklokket» kortet, men gjennom forbedringene som er gjort er det laget rom for mer overklokking. Nå hadde vi kun et pre-produksjons referansekort fra ATI som annen referanse på Radeon HD 5770 og prøve ut overklokking med. Dette lot oss ikke overklokke grafikkprosessoren spesielt mye. For Sapphire-kortet gjorde vi en relativt rask utprøving, og kortet kjørte uten problemer overklokket fra 860 til 910 MHz for grafikkprosessoren og fra 4800 til 5500 MHz for minnet. I praksis kan dette bety 5-10 prosent bedre ytelse i en del spill. Bruker man mer tid på å finne det optimale overklokkingspunktet kan ytelsen bli bedre. Men husk også at ikke alle kortene trenger å overklokke like godt.

Ytelsen til kortet tilsier at man med en ellers normalt kraftig pc i dag gjerne vil kunne spille i 1680x1050. Det er naturligvis varierende med hva spillene krever, men en del nyere spill vil man også kunne spille i denne oppløsningen med kantutjevning. Også 1920x1200 vil i noen spill være en mulighet, selv med kantutjevning.

LES OGSÅ: Guide for grafikkort: Kantutjevning

Konklusjon

Kortet ligger hos de fleste forhandlere en hundrelapp dyrere enn vanlige Radeon HD 5770-kort. Bare en forbedret kjøler alene kan være verdt den prisforskjellen for en del. Det som imidlertid kan bli en vurdering er om man bør avvente å se hva det kommende Radeon HD 5830-kortet vil koste. Hvordan Radeon HD 5770 i en rekke spill gjør det opp imot andre kort på markedet kan du se i denne artikkelen .

LES OGSÅ: Klart for DirectX 11

Les om: