TEST: Seagate Barracuda XT - Rask 2 terabyte-er

TEST: Seagate Barracuda XT - Rask 2 terabyte-er

Seagate Barracuda XT er den første harddisken med Serial ATA 6 Gbps-støtte. Det betyr lite i praksis.

Vi kan med en gang si at Serial ATA 6 Gbps har minimal betydning for ytelsen til en vanlig harddisk. Serial ATA 6 Gbps er imidlertid en teknologi som på sikt vil være viktig for SSD-er. Det betyr imidlertid ikke at Seagates nye toppmodell av vanlige harddisker er dårlig – spørsmålet blir hvor god den er tilkoblet vanlig Serial ATA 3 Gbps sett opp imot andre harddisker i samme segment.

Barracuda XT har 7 200 o/min rotasjonshastighet, 64 megabyte hurtigbuffer og leveres foreløpig kun med kapasitet på 2 terabyte. I Seagates serie for standard 7 200 o/min-harddisker, Barracuda 7200.12, er 1 terabyte foreløpig den høyeste kapasiteten. I den litt eldre 7200.11-serien finner man modeller på 1,5 terabyte. Går man ned til 5 900 o/min rotasjonshastighet har man i tillegg Seagates Barracuda LP. Sistnevnte kan være et ok valg for de som bare trenger en harddisk til lagring, men ytelsen blir en del lavere enn for 7 200 o/min-diskene.

Hovedkonkurrenten til Barracuda XT vil være Western Digitals Caviar Black. Og totalt sett er det ingen store forskjeller – på noen av våre tester er Western Digital raskere, mens på andre blir Seagate noe raskere.

LES OGSÅ: Tester av interne harddisker

Konklusjon

Western Digital Caviar Black 2 terabyte koster i skrivende stund cirka 2 200 kroner. Seagate Barracuda XT blir et par hundre kroner dyrere. Når vi i praksis ikke kan si at det er noen spesiell ytelsesforskjell blir det litt hipp som happ hva man velger. Begge er svært gode valg.

Det man kan huske, er at hvis man primært sett trenger en harddisk for lagring og ikke skal kjøre system eller applikasjoner med høye ytelseskrav kan «de grønne» harddiskene være et godt valg. Western Digitals Caviar Green 2 terabyte koster cirka 1 400 kroner. Gjerne er det snakk om en ytelsesforskjell på 20-30 prosent – i noen tilfeller mer, i andre mindre. Også Hitachis Deskstar 7K2000.B på 2 terabyte kan nevnes - dette er en 7 200 o/min-disk som ikke ligger langt unna i ytelse, men prisen er ikke mer enn rundt 1 300 kroner hos de rimeligste forhandlerne.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Kjøp riktig harddisk

Les om: