TEST: Seagate Momentus XT 7200.1 - Vellykket hybrid?

TEST: Seagate Momentus XT 7200.1 - Vellykket hybrid?

Seagate Momentus XT kombinerer harddisk og SSD.

For mange blir SSD-er fortsatt for dyre – i hvert fall hvis man skal ha en som er romslig. Fra Seagate har det imidlertid dukket opp et interessant alternativ i form av en løsning som kombinerer en standard harddisk med en liten SSD. Dette er ikke den første disken på markedet som følger dette prinsippet, som produsentene gjerne refererer til som hybriddisker. De tidligere alternativene har imidlertid vært lite aktuelle og bare gitt marginal ytelsesforbedring.

Momentus XT 7200.1 leveres med kapasitet på 250, 320 og 500 gigabyte. Med rundt 200 kroner i prisforskjell mellom 250 og 500 gigabyte blir nok den største modellen den mest aktuelle. I tillegg til dette har harddisken 4 gigabyte flashminne, som vil fungere som en mellomting av en SSD og en hurtigbuffer. Flashminnet tar kun vare på data som leses fra harddisken – når noe skal skrives går det direkte til disk. Med andre ord blir det statiske filer som vil bli lagret i flashminnet. Selve harddisken har 7 200 o/min rotasjonshastighet og 32 megabyte hurtigbuffer.

LES OGSÅ:

Seagate lanserer 3 terabyte-disk

Smart løsning

Å kjøre ytelsestester som reelt sett viser ytelsen for Seagate Momentus XT er vanskelig. Her er det algoritmer som ligger til grunn for utvelgelse av data som skal bli lagret i harddiskens flashminne. Detaljer rundt disse algoritmene har Seagate ikke gitt. Her vil det også ta litt tid med praktisk bruk før de mest optimale dataene blir lagret i flashminnet. Vi regner her med at man blant annet går ut ifra hvor ofte data har blitt benyttet, samt trolig en kombinasjon med hvor lenge det er siden de har blitt benyttet.

I sin egen produktinformasjon fokuserer Seagate mye på oppstartstider på en pc. Akkurat dette er for mange ikke så kjempeinteressant. Mange slår sjelden sin pc av – pc-en settes trolig heller i dvalemodus, der innholdet fra systemminnet skrives ut på disk. Det er imidlertid en forbedring i oppstartstid etter at man har gjort 3-4 tradisjonelle oppstarter av pc – her kan man godt snakke om 30-40 prosent forbedring i henhold til våre tester, men samtidig er det ikke sikkert at harddiskens algoritmer ved praktisk bruk finner det spesielt hensiktsmessig å ha disse delene av operativsystemet i flashminnet. Selv etter flere oppstarter av en pc gir SSD fortsatt raskere oppstart.

Generelt for vanlige kontorapplikasjoner gir Momentus XT 7200.1 en relativt stor forbedring av ytelsen når det gjelder spesielt oppstartstider og eventuelt innhenting av statiske data man bruker ofte. Det man videre må se på er hvordan ytelsen for filoperasjoner ellers blir sammenlignet med en vanlig harddisk.

Sett opp imot for eksempel Western Digital Caviar Black, som også er en 2,5-tommers harddisk rettet mot bruk i bærbare pc-er, er det på generelle lese- og skriveoperasjoner ikke de store forskjellene. I praksis betyr det at dette er en av de raskere harddiskene som er å få kjøpt til bærbare pc-er.

For å illustrere litt av ytelsesforbedringene man kan få for operasjoner som blir bufret i flashminnet kan man se på våre resultater fra testprogrammet PCMark Vantage. På diskytelsetesten i dette programmet fikk vi i utgangspunktet cirka 4 000 poeng. Etter et par gjennomkjøringer var ytelsen økt til over 7 000 poeng. Til sammenligning ligger en 5 400 o/min 2,5-tommers-harddisk på mellom 2 500 og 3 000 poeng, mens en god 7 200 o/min 2,5-tommers harddisk strekker seg opp til omtrent det samme nivået som Seagate Momentus XT hadde ved første gjennomkjøring. Også på andre områder blir Seagate Momentus XT blant de aller raskeste 2,5-tommers 7 200 o/min-harddiskene vi har testet.

LES OGSÅ:

TEST: Sandberg Hard Disk Cloner: Smart diskkloner?

Konklusjon

Spesielt for noen som har en bærbar pc med harddisk som har 5 400 o/min rotasjonshastighet vil det generelt gi en god ytelsesforbedring å oppgradere til Seagate Momentus XT 7200.11. Med en prislapp på cirka 1 000 kroner for 500 gigabyte-versjonen er den en del dyrere enn en tradisjonell harddisk, men for ytelsesbevisste kan det være 3-400 kroner ekstra som er vel verdt pengene sammenlignet med en tradisjonell 7 200 o/min-harddisk til en bærbar pc.

Det er imidlertid et godt stykke opp til de raskeste SSD-ene på mange bruksområder, spesielt siden det kun er snakk om lagring av filer som leses fra harddisken i flashminnet og at 4 gigabyte er en relativt begrenset mengde. Det er imidlertid et interessant konsept – vi hadde tidligere avskrevet hybriddisker som svært lite aktuelle, men Seagate beviser her at det er en interessant teknologi. Kanskje ikke som en erstatning for SSD, men en løsning som gir en bedre harddisk. Et ønske fra vår side kunne også vært at man kombinerte en mer tradisjonell SSD sammen med en harddisk – for eksempel at man hadde en 60 gigabyte SSD for systemet, og 500 gigabyte til andre data – dette som to separate lagringsmedier, men i én enkel enhet som fikk plass i enhver bærbar pc.

Med andre ord - se på Seagate Momentus XT som en svært rask harddisk, og ikke nødvendigvis et alternativ til SSD annet enn at det er langt rimeligere.

LES OGSÅ:

TEST: WD Scorpio Black 500GB - Rask disk for bærbare