TEST: Seks heftige spillkort til en tusenlapp

TEST: Seks heftige spillkort til en tusenlapp

TEST: Nvidias Geforce 9600GT-grafikkprosessor gir mye for pengene. Vi har testet seks kort fra Asus, Evga, Foxcon, Gigabyte og MSI.

Det rimeligste kortet i denne testen er tilgjengelig for under tusenlappen hos de rimeligste nettbutikkene. Dette er kort som gir mulighet for å spille dagens spill med relativt høye kvalitetsinnstillinger.

Geforce 9600GT

Geforce 9600GT var den første modellen som ble lansert i Geforce 9-familien. Når det gjelder Geforce 9-familien kan det egentlig kort forklares som nye modeller i Geforce 8-familien. Funksjonalitetsmessig blir dagens Geforce 9-brikker lik Geforce 8-modeller som for eksempel 8800GT og 8800GTX-512.

Nyvinningene i Geforce 9-familien er det nok markedsavdelingen hos Nvidia som står bak - ikke utviklingsavdelingen. Uansett blir det hvordan ytelsen, funksjonalitet og pris er i praksis som er viktig for sluttbrukeren. Og med det sagt, Geforce 8 var/er et godt produkt. Informasjonen fra flere grafikkortprodusenter er nå at deres gamle Geforce 8-produkter er på vei bort fra markedet.

Grafikkprosessoren støtter DirectX 10 og PCI Express 2.0, men er naturligvis bakoverkompatibel med DirectX 9 og eldre og hovedkort med forrige generasjon PCI Express. Det er videre funksjonalitet for å akselerere videoavspilling - inkludert for VC-1 og h.264-basert Blu-ray og andre kompatible mpeg4-formater. Alle kortene i testet støtter ellers HDCP (kopibeskyttelsesteknologi brukt blant annet av Blu-ray), Dual Link DVI som gir mulighet for opptil 2560x1600 punkters oppløsning og støtte for to skjermer, samt analog tv-utgang.

Standard vs. fabrikksoverklokket

Flere av kortene i testen kommer "overklokket" fra leverandøren. Dette betyr at grafikkprosessor og/eller minne er klokket litt høyere enn Nvidias referansespesifikasjoner. Produsenten garanterer at disse innstillingene skal fungere, og det er dermed ikke direkte snakk om overklokking. Hvor mye ekstra ytelse dette gir vil naturligvis variere med hvor mye produsenten har klokket opp.

En moderat oppklokking kan ofte gjøres uten å ha spesielle kvalitetssjekker eller tilpasninger av grafikkortets design. De som leverer kortene som er høyest klokket vil normalt måtte sjekke kortene grundigere for å se at de klarer den ekstra hastigheten, og eventuelt selge dem med standard hastighet hvis de ikke gjør det. Flere produsenter har også flere modeller med forskjell grad av oppklokking.

For en del av de kortene som bare er såvidt over referansespesifikasjonen, vil man ellers med et standard kort normalt ikke ha noe problem med å kjøre den samme hastigheten. Det ligger en del markedsføring i å selge et kort som skal være så vidt raskere enn de andre.

512 megabyte holder

Enkelte produsenter av Geforce 9600GT-baserte grafikkort har modeller med 1 gigabyte minne. Dette er et tema vi har tatt opp jevnlig i grafikkorttester. For rimelig kort benyttes en høy minnemengde som et markedsføringselement. Mange trekker en rett strek mellom minnemengden og ytelsen, men i realiteten kan den økte minnemengden bety redusert ytelse: Det er bedre at produsenten benytter 512 megabyte minne som holder ekstra høy hastighet enn 1 gigabyte med standard hastighet.

God på video

Gjennom PureVideo HD gir Nvidia god videoavspillingskvalitet og maskinvareakselerasjon for en del aktuelle HD-formater. I motsetning til ATIs grafikkprosessorer har Nvidia ingen ekte hdmi-støtte. En del kort leveres med adapter, men for å gi lyd via hdmi vil kortene være avhengig av en kobling mot hovedkortet.

To kort i SLI?

Geforce 9600GT gir mulighet for å kjøre to kort i samarbeid - hvis hovedkortet ditt støtter det. Primært er det hovedkort med Nvidias brikkesett som i dag støtter SLI-teknologien. To slike kort vil koste i overkant av 2000 kroner. Bruk av SLI kan i en del sammenhenger gi bedre ytelse enn et enkelt kort med tilsvarende pris av to rimeligere.

Det er imidlertid ikke alle spill som skalerer spesielt godt med en slik løsning, og i praksis har vi også opplevd større mulighet for kompatiblitetsproblemer. Man får ofte høyere varmeutvikling og støynivå gjennom bruk av to kort, samt totalt sett et mer komplekst system med flere feilkilder. Man blir også avhengig av et hovedkort med Nvidia-brikkesett. Vår erfaring er at stabilitet og kompatiblitet for denne typen hovedkort ikke er like god som for hovedkort med Intels brikkesett.

Med andre ord: I stedet for å velge to rimeligere kort å kjøre i SLI vil vi normalt anbefale ett enkelt dyrere kort.

>>> Neste side: Asus EN9600GT Top >>>

I denne testen:
- Asus EN9600GT Top
- EVGA e-Geforce 9600GT SSC
- Foxconn 9600GT-512F
- Gigabyte GV-NX96T512H-P
- MSI NX9600GT-T2D512-OC
- Ytelse og vårt valg

Les om: