TEST: Shuttle XPC SZ77R5: Kraftig skoeske

Du trenger ikke store kassen for å få en funksjonsrik og svært rask stasjonær pc.

Publisert Sist oppdatert

Går man ti år tilbake var Shuttles mini-pc-er svært populære. Siden den gang har den stasjonære pc-en for de fleste blitt erstattet med en bærbar pc.

Men det er mange som ikke vil få sine behov dekket av en bærbar pc – fordi det rett og slett ikke er modeller som tilfredsstiller ytelse- og funksjonalitetskravene.

Kommer man inn på bruksområder som spill, videobehandling, 3D-visualisering, tyngre bildebehandling og utvikling kan det være at ytelseskravene blir såpass store at en stasjonær pc til 10 000 kroner gjør en bedre jobb enn en bærbar til 20 000 kroner.

LES OGSÅ:

Stasjonære pc-er forsvinner ikke

Intels nyeste

Shuttle XPS SZ77R5 leveres i utgangspunktet som en halvfabrikat-pc. Det betyr at det man får er et kabinett med hovedkort, strømforsyning og prosessorkjøler. Med andre ord trenger man i tillegg i det minste prosessor, minne og lagringsmedie.

Hovedkortet er basert på Intels Z77-brikkesett og støtter den nyeste generasjonen av Intel Core i3-, i5- og i7-prosessorer. Det er fire minnesokler for opptil 32 gigabyte DDR3-minne og to PCI Express-kortplasser – én 16x for blant annet grafikkort og en mindre 4x-kortplass til for eksempel ekstra kontrollerkort.

LES OGSÅ:

Guide: Slik bygger du pc

Fire minnesokler gir mulighet for 32 gigabyte DDR3-minne.

Hovedkortet er slik at Intels prosessorintegrerte grafikkprosessor kan benyttes – man trenger med andre ord ikke å installere grafikkort hvis man har et bruksområde der dette ikke er nødvendig.

LES OGSÅ:

TEST: Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH - Rimelig Thunderbolt-hovedkort

Intels Z77-brikkesett legger grunnlag for et avansert hovedkort. I kabinettet er det tre diskbrønner – to 3,5-tommers for harddisker og en 5,25-tommers for optisk drev. Via adaptere kan det monteres inn SSD-er i 2,5-tommers formfaktor. Disse adapterne følger med de fleste SSD-ene. I henhold til Serial ATA-støtten på hovedkortet er det fire tilkoblinger, samt videre mulighet for å sette harddisker eller SSD-er opp i RAID 0 eller 1.

I front av pc-en finner man to USB 2.0-porter og to USB 3.0-porter. Det er interne usb-tilkoblinger på hovedkortet og for eksempel mulig å montere en 3,5-tommers minnekortleser i den ene diskbrønnen. På baksiden av pc-en finner man to USB 3.0-porter, fire USB 2.0-porter og en kombinert eSATA/USB 2.0-port, samt DVi og HDMI for tilkobling av skjerm. VGA-adapter kan benyttes på DVI-porten.

mSATA og Mini-PCIe

mSATA er en formfaktor for SSD-er man ser mer og mer brukt i bærbare pc-er. Her er SSD-en et lite kretskort som monteres i en sokkel på hovedkortet. Et raskt søk hos norske forhandlere tilsier at en 128 eller 256 gigabyte mSATA SSD ikke er spesielt dyrere enn en vanlig SSD. Dette gir muligheter for å benytte diskbrønnene i kabinettet til andre ting.

En mulig bruk for mSATA i denne sammenheng er også Intels Smart Response-teknologi som Z77-brikkesettet støtter. Dette gir mulighet for at SSD på for eksempel 32 gigabyte fungerer som hurtigbuffer for en større harddisk.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

De mest brukte dataene vil da være lagret på SSD-en. Man får på sine mest utførte oppgaver ytelse som ikke er så langt unna tradisjonell SSD, samtidig som man har fleksibiliteten med stor lagringsplass som harddisken gir for en rimelig penge.

Dette er en løsning vi tidligere har sett på hovedkort fra Asus og Gigabyte som vi har testet, samt at en rekke bærbare pc-er benytter dette for å gi bedre ytelse, samtidig som det holder prisen nede sammenlignet med en vanlig SSD-basert løsning.

Mini-PCIe-kortplassen vil være mulig å benytte til for eksempel kort for trådløst nettverk – eventuelt kombinert med Bluetooth-støtte. Et mini-PCIe-kort for 802.11n fra Intel koster nødvendigvis ikke mer enn cirka 150 kroner. Det er imidlertid ikke lagt opp antenner i pc-en, så dette trenger man i tillegg.

Les videre på neste side...