TEST: SilverStone Grandia Series GD05B - Stilrent kabinett til stue-pc-en

TEST: SilverStone Grandia Series GD05B - Stilrent kabinett til stue-pc-en

SilverStone Grandia Series GD05 er et rimelig alternativ for den som vil ha en stilig og smart stue-pc til budsjettpris.

Det er mange fordeler ved å ha en pc i stua. Det er også et par ulemper. Undertegnedes første stue-pc ble plassert ved siden av tv-benken en gang på slutten av 90-tallet. Den gang i form av et rimelig ulekkert tårnkabinett koblet til en gammel bilderørs-tv. I årene som har gått siden da har det kommer mange langt mer passende løsninger for de som vil ha pc i stua.

SilverStone er blant de mest anerkjente produsentene av kabinetter til stue-pc, og leverer kabinetter og tilleggsutstyr i forskjellige prisklasser. Velger du å legge nok penger i det får du avanserte og forseggjorte kabinetter med lcd-skjerm i front og medfølgende fjernkontroll. Kabinettet vi har testet, Grandia Series GD05, hører hjemme i helt motsatt ende av skalaen.

LES OGSÅ:

Du kan vinne Norges RÅESTE pc!

SilverStone Grandia Series GD05 er et stilrent og enkelt kabinett på utsiden. Kabinettet er produsert i stål, noe som gjør at de virker både stabilt og solid. Fronten er i sort plast kledd med børstet aluminium. Du har ikke all verdens av tilkoblingsmuligheter i front av kabinettet, kun to usb-porter og minijack for tilkobling av hodetelefoner og mikrofon. Det er også en 5,25 tommers plass hvor du kan plassere optisk drev eller kontrollpanel om det er ønskelig.

Et av de aller viktigste elementene med en stue-pc er at den skal være så stillegående som mulig. For å klare det må kabinettet ha gode utluftingsmuligheter og smart termisk design. Kabinettet leveres med tre 12 centimeters vifter med golfballdesign på viftebladene. Det skal sikre både bedre flyt og lavere støynivå enn med standard vifter. Disse er plassert på begge sider av kabinettet og trekker luft inn. På toppen av kabinnettet er det en åpning hvor varm luft presses ut. De fleste vil klare seg lenge med kun en av viftene.

Lettbygd med Micro-ATX

Kabinettet er tilpasset Micro-ATX standarden, slik at det for de fleste ikke bare er å ta et gammelt hovedkort man har liggende – med mindre man da er så heldig å ha nettopp et slik liggende å slenge. Man kan også benytte mini-ITX-hovedkort med Intels Atom-prosessor.

Vi valgte å utstyre pc-en med et hovedkort med integrert lyd- og grafikkontroller og egen hdmi-utgang. Slik sett unngikk vi å måtte bruke et grafikkort som trekker ekstra strøm og utvikler varme. Den integrerte grafikkprosessoren støtter også dekoding av HD-video, slik at prosessoren ikke belastes tungt ved avspilling av HD-video, om det nå er i form av Blu-ray eller video lagret på harddisken. Prosessoren var en Intel Core 2 Quad på 2,4 gigahertz, men her kunne man utvilsomt også valgt en enklere prosessor.

Skulle det være ønskelig er det mulig å bruke grafikkort og andre kort i full høyde. Dermed kan man i teorien også lage en pc som duger fint også til spilling på tv-en i stua, ved siden av å kunne brukes til video, musikk og surfing.

Vi valgte en stillegående strømforsyning og prosessorkjøler, slik at støynivået på pc-en totalt sett ble meget lavt. Selv ikke i stille partier i filmer og tv-serier blir viftestøy noe problem. Til lagring falt valget på en 2,5 tommers harddisk på 120 gigabyte. Det er plass til to 2,5 eller 3,5 tommers harddisker i kabinettet, men til vår bruk gjorde en stillegående 2,5 tommer nytten. Med støtte for dekoding av HD-video på hovedkortet falt valget på en Blu-ray-spiller.

Konklusjon

SilverStone-kabinettet er enkelt og raskt å bygge i, og stue-pc-en var klar til bruk i løpet av et par timer. Med stilren og stram design bør kabinettet passe fint inn i de fleste tv-benker. Grandia Series GD05 er omtrent på størrelse med en normal forsterker.

Du er bundet til å bruke hovedkort i Micro-ATX formfaktor. Vi valgte en løsning med integrert grafikk og lyd på hovedkortet, stillegående prosessorkjøler og strømforsyning, og en litt treg, men stillegående harddisk. Totalt sett endte vi opp med en passelig rask stue-pc med særdeles lavt støynivå.

Nettopp støynivå er spesielt viktig på en stue-pc, og med GD05 har SilverStone gjort flere valg for å sikre god lufting og tilhørende lavt støynivå. Kombinasjonen av gode termiske egenskaper, stilren design og en meget pen pris gjør SilverStone Grandia Series GD05 til et svært godt valg for dem som er ute etter en stue-pc uten å blakke seg helt.

LES OGSÅ:

Her er Google TV

Les om: