TEST: Slik er Sonys egen BD-R

TEST: Slik er Sonys egen BD-R

Sony BWU-100A er nå tilgjengelig for stasjonære pc-er.

Sony er den sentrale aktøren bak Blu-ray-formatet. En rekke produsenter har annonsert Blu-ray-brennere for stasjonære pc-er, men det er få som kan levere disse på grunn av komponentmangel. For de som kan levere er det den høye prisen som er problemet.

LES OGSÅ: Dumper prisen på Blu-ray

Dette gjelder for så vidt også Sonys enhet. Den koster nesten 7 000 kroner eller det samme som over 20 dvd-brennere. Billigere Blu-ray-brennere finnes, men dette er gjerne modeller som ikke støtter brenning av tolagsplater med kapasitet på 50 GB, men kun enkeltlags 25 GB-plater.

Med det sagt er situasjonen ikke så mye bedre for HD DVD-formatet. Her finnes det fortsatt ikke tilgjengelige brennere.

Enheten fra Sony har Parallel ATA-grensesnitt. Foreløpig har vi ikke sett enheter med Serial ATA-støtte. For vanlige dvd-brennere begynner det etter hvert å bli vanlig.

Sony leverer med Cyberlink PowerDVD 6 for avspilling av Blu-ray-filmer. Husk at man ellers trenger grafikkort, skjerm og operativsystem med HDCP-støtte for avspilling av de fleste Blu-ray-filmer i full kvalitet. For eksempel støttes ikke HDCP i Windows XP.

Kun 8x DVD

Rent ytelsesmessig er enheten på brenning av vanlig dvd og cd et stykke unna det man i dag har på vanlige dvd-brennere. For eksempel er opptil 16x skrivehastighet for DVD±R i dag det vanlige, men BWU-100A støtter kun 8x. Brenning av en full 25 GB Blu-ray-disk er unnagjort på 50 minutter, hvilket er relativt lang tid. Dette er med 2x skrivehastighet. Blant annet LG har Blu-ray-brenner med 4x skrivehastighet, men denne støtter ikke 50 GB-plater.

Ut i fra vår erfaring er brenneren for så vidt kurant. Vi mener imidlertid at man må ha helt spesielle behov for at det skal være verdt å betale dagens pris for en slik enhet.

Om det er filmopplevelsen man er ute etter vil det ikke være god økonomi i å kjøpe en slik enhet og koble pc-en til tv-en, når man sammenligner med hva en Playstation3 med Blu-ray-støtte koster. Enheten er kanskje spesielt aktuell for videoentusiaster som ønsker å lagre filmer fra sitt HDV-kamera.

Fakta:
Sony BWU-100A
Pris: Ca. kr 7 000 inkl. mva.
Leverandør: Sony

Karakterer:

Ytelse: 6/10
Funksjonalitet: 8/10
Pris/egenskaper: 2/10

LES OGSÅ: Blu-ray mugner

Les om: