TEST: Smart reise-pc

TEST: Smart reise-pc

Med 1,6 kilo, 12,1-tommers dreibar skjerm og integrert 3G er Dell Latitude XT en svært praktisk reise-pc.

Dell Latitude XT er Dells første tavle-pc (eng: tablet-pc). Det er imidlertid snakk om en tradisjonell bærbar med denne funksjonen som tillegg, noe som i praksis betyr at maskinen har penn og vridbar berøringsskjerm.

Grei nok ytelse

Latitude XT er ingen racer, og mye av bakgrunnen for det ligger i at Dell har prioritert kompaktheten og funksjonalitet. Prosessoren i vårt testeksemplar var Intels Core 2 Duo U7600, som er en tokjerneprosessor med 1,2 GHz klokkefrekvens. Hensikten med denne prosessoren er å gi akseptabel ytelse i kombinasjon med ekstra lavt strømforbruk.

Ytelsen er imidlertid god nok i henhold til vanlige kontorapplikasjoner. Dell kan også levere en rimeligere enkeltkjerneprosessor, men prisforskjellen er svært liten.

Vår testmodell hadde en 40 gigabytes harddisk. 80 og 120 gigabyte er også tilgjengelig, samt 32 og 64 gigabytes SSD. Med at det benyttes 1,8-tommers harddisk er diskytelsen noe svakere enn på litt større pc-er med 2,5-tommers harddisk. SSD kan nok her gi en del bedre ytelse, men øker prisen også betydelig. 32 gigabyte SSD er nesten 3 000 kroner dyrere enn en ordinær harddisk på 40 gigabyte.

For vår testkonfigurasjon målte vi batteritiden for applikasjonsbruk gjennom Bacpo Mobilemark 2007 til nesten tre timer med standardbatteri (42W/timer). Pc-en kan også leveres med et større integrert batteri eller et eksternt ekstrabatteri. Vi testet maskinen med Windows Vista, men den kan også leveres med Windows XP Tablet PC Edition.

LES OGSÅ: Lovende ultraportabel fra Lenovo

Skjerm og table-pc-funksjon

Pc-en har en 12,1-tommers lyssterk skjerm med 1280x800-punkters oppløsning. Bildekvaliteten har vi lite å utsette på. At skjermen er 12,1-tommer betyr også en del for pc-ens fotavtrykk – under mobil bruk blir det en merkbar forskjell, spesielt for eksempel bruk i trange flyseter og lignende. Vi tror dette kan være et viktigere element i henhold til hvor stor pc-en føles enn pc-ens tykkesle.

Tavle-pc-funksjonaliteten er god implementert, men en skjerm med god følsomhet og oppløsning/frekvens for pennen. I tillegg til pennen kan man også bruke fingrene på skjermen. Bruk av fingrene kan imidlertid lett sette litt fingermerker i skjermen som ellers synes på mørke skjermbilder.

Skjermen kan snus rundt og legges over tastaturet for full utnyttelse av pc-en tavle-pc-funksjonalitet.

God funksjonalitet

Selv om pc-en er kompakt og lett, samt har tavle-pc-funksjonaliteten, er funksjonaliteten ellers god. I tillegg til kablet og trådløst nettverk har man opsjon for integrert 3G-støtte (Netcom). Av tilkoblinger finner man tre usb-porter, Firewire, vga for skjerm og en ExpressCard/54-kortplass. Man har også integrert fingeravtrykkleser.

For trådløst nettverk er 802.11b/g-støtte standard, men .11n-støtte kan også leveres. Det er også opsjon for Bluetooth.

Fingeravtrykkleseren sitter på skjermen. Dette fordi den skal være lett å nå når maskinen brukes som tavle-pc.

Konstruksjon og dokking

Pc-en måler 2,5 x 29,7 x 21,8 cm og vekten cirka 1.6 kilo. Med andre ord en svært kompakt maskin, om enn litt tykk sammenlignet med en del vanlige ultraportable. Plasseringen av porter og knapper er det lite å utsette på. Kvalitetsinntrykket i konstruksjonen er også bra.

Maskinen har ikke integrert optisk stasjon, men integrert i dokkingstasjonen finner man cd/dvd-brenner. Dokkingstasjonen byr også på ekstra usb-porter, firewire-port og skjermtilkobling via dvi eller vga. Dokkingstasjonen er såpass liten og lett at den ganske enkelt kan fraktes sammen med pc-en ved behov.

Prisen for dokkingstasjonen er cirka 1 800 kroner, og for svært mange tror vi denne vil være hensiktsmessig. Et tips vil også være å ha en ekstra strømforsyning, slik at dokkingstasjonen står tilkoblet strøm hele tiden, mens den andre strømforsyningen fraktes sammen med pc-en.

Dokkingstasjonen har opisk enhet og gir ellers vært gode tilkoblingsmuligheter. Dokkingen er såpass liten og lett at også den kan fraktes ved seg ved behov. Ønsker man ikke dokkingstasjon kan ekstern optisk stasjon også kjøpes som tillegg.

Konklusjon

Det første man bør avklare er hvorvidt man egentlig trenger en tavle-pc. Det er klart at dette er en løsning som gir en økning i prisen kontra en vanlig ultraportabel pc. Enkelte kan imidlertid ha programvaresystemer eller behov som gjør at man har brukt for det. Vi tror imidlertid ikke det er så mange vanlige brukere som har det. Et element er også at Microsoft ennå ikke har klart å få til støtte for norske tegn i skriftgjenkjenningen.

Sett ut i fra at det er en tavle-pc er det en god maskin, men for den som ellers trenger en vanlig ultraportabel pc er det nok ikke det beste valget. Prisen starter på 17 500 kroner, men for de fleste vil det da være aktuelt å gjøre noen tillegg.

Dell Latitude XT

Pris: Fra kr 17 500 inkl. mva.
Internett: www.dell.no

+ Mulighet for integrert 3G. Liten og lett.
- Høy pris.

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar

Les om: