TEST: Spillmonster med dobbel grafikk

TEST: Spillmonster med dobbel grafikk

Dell XPS M1730 er med sine to grafikkprosessorer en «bærbar» for deg som stiller svært store krav til ytelsen i spill.

En del holder seg til den stasjonære pc-en på grunn av ytelsen i spill. Dell XPS M1730 er imidlertid i stand til å levere en ytelse på dette området som bør tilfredsstille de aller fleste. Hvis man har råd da.

I tro Dell-tradisjon er det en rekke konfigurasjonsalternativer for maskinen. Den vi fikk levert til test var ikke av de aller raskeste og mest avanserte når det gjelder blant annet prosessor og harddisk. Prosessoren i testmodellen er noe svakere enn prosessorene Dell leverer på det norske markedet i dag. Kjøper man pc-en nå kan man velge mellom Core 2 Duo T7700 eller Core 2 Extreme X7900.

Sistnevnte er den raskeste prosessoren som i skrivende stund leveres for bærbare, men den er ikke verdt de 7 000 kronene ekstra kontra T7700. Pc-en kan leveres med 2 eller 4 gigabyte minne. Videre er maskinen utstyrt med to harddisker. Kapasitetsalternativene totalt er 320, 400 eller 500 gigabyte. Gjennom å sette opp harddiskene i RAID 0 får man bedre ytelse enn når en enkelt harddisk benyttes.

Det er ikke noe å utsette på ytelsen og funksjonaliteten for Dell XPS M1730.

Avansert grafikk

Det mest spesielle med maskinen er at det benyttes to grafikkprosessorer. To GeForce 8700M GT er satt opp i SLI. Gjennom en slik løsning samarbeider de to grafikkprosessorene om 3d-prosesseringen og gir en betydelig ytelsesforbedring. Nvidia har lansert 8800M for bærbare pc-er, men så vidt vi vet er ikke leveringen startet. To 8700M GT i samarbeid er muligens også raskere enn en enkelt 8800M GTX.

Pc-ens skjerm er på 17 tommer og har oppløsning på 1920x1200. Skjermen er også en av maskinens store styrker. Enkelte vil kanskje synes at 1920x1200 gjør at enkelte ting blir for smått, men mange avanserte brukere tror vi vil like dette svært godt. 1920x1200 er en oppløsning som ellers ofte benyttes på 24-tommers vanlige skjermer.

Dell har også utstyrt pc-en med Ageia PhysX. Dette en fysikkprosessor som i enkelte spill skal kunne gi forbedret realisme. Etter vår mening har dette lite for seg. Få spill støtter løsningen, og i en del spill blir riktignok fysikken og realismen på en måte bedre, men den generelle ytelsen blir lavere. Vi opplevde at spillene ble bedre uten å bruke løsningen.

Konstruksjon

Sett i forhold til segmentet maskinen er rettet mot, spesifikasjoner og utstyrsnivå ellers og pris er vi kanskje litt skuffet over konstruksjonen på enkelte områder. Det blir «veldig plastikk». Kvalitetsinntrykket i konstruksjonen er ikke det aller beste.

Med størrelsen og vekten maskinen har, blir det naturlig at den ikke er det mest aktuelle å frakte med seg på daglig basis. Strømforsyningen alene har vel vekt tilsvarende en ultraportabel – om ikke mer.

Maskinens vekt er cirka 5 kilo og målene er circa 41 x 30 x 5 cm.

Nå er trolig ikke dette en pc man blir sittende så mye med i fanget, men maskinen blir varm. Det gjelder for så vidt ikke bare under, men også andre steder. At en slik maskin, med kraftig prosessor, to grafikkprosessorer og to harddisker, blir varm er imidlertid å forvente. Vi synes kanskje det blir i overkant.

Estetikk må hver enkelt vurdere. Maskinen preges av mønster, farger og farget lys. Det finnes fire fargealternativer ved bestilling av maskinen.

Ytelse

Som sagt innledningsvis var ikke pc-en vi fikk levert helt i samsvar med hva som selges nå på det norske markedet. Det vi imidlertid kan si ut i fra konfigurasjonen er at ytelsen er særdeles god. Spesielt er det i spill det imponeres, og da på grunn av de to GeForce 8700M GT-grafikkprosessorene.

Når det gjelder batterilevetiden er ikke den noe å skryte av sammenlignet med de fleste vanlige bærbare. For dvd-avspilling klarte maskinen litt over én time, altså ikke nok til en hel film. For applikasjonsbruk målte vi i overkant av en og en halv time.

Konklusjon

Dell XPS M1730 har sine svakheter. Sett opp imot tiltenkt bruksområde vil disse imidlertid kunne aksepteres. For det vi ser som de mest aktuelle brukerne vil typisk være ungdom. For mange blir da maskinen for dyr med en startpris på over 19 000 kroner.

Vi tipper at en del personer som kunne vært interessert i pc-en utifra ytelsesmessige og spesifikasjoner ikke vil finne designet attraktivt. Ytelsen på andre områder enn spill blir mer i samsvar med vanlige maskiner. Riktignok vil man med to harddisker satt opp i RAID ha mulighet til bedre diskytelse enn vanlige maskiner.

En vurdering man også må ta er hvorvidt man faktisk trenger en bærbar pc til å spille på. I realiteten kan man for samme pris kjøpe en god stasjonær pc og en kurant vanlig bærbar pc. Trenger man å frakte spillytelsen med seg, blir imidlertid ikke dette et like godt alternativ.

Dell XPS M1730

Pris: Fra ca kr 19 000 inkl. mva.
Internett: www.dell.no

+ Super ytelse. Høy funksjonalitetsgrad
- Høy pris.

LES OGSÅ: Fujitsu-Siemens Xi 2528: Bærbar for skrivebordet

Se alle våre bærbartester her

Les om:

Komponenter