TEST: Sprekere lyd med eksternt lydkort

TEST: Sprekere lyd med eksternt lydkort

Creatives eksterne lydkort danker ut integrerte lydkontrollere i både bærbare og stasjonære pc-er.

Bærbare har i stor grad tatt over pc-markedet. Nye bærbare er på mange områder omtrent på høyde med gode stasjonære pc-er. Det er imidlertid et par unntak, hvor de bærbare enn så lenge ikke når opp.

Det mest åpenbare er når det gjelder grafikkytelse, hvor du må regne med å legge skremmende mye penger i en bærbar om du ønsker å nå opp på et nivå tilsvarende en grei stasjonær. Også på lydsiden er bærbare pc-er ofte litt i labreste laget, med manglende digitale utganger og dårlig maskinvarebasert dekoding.

Med det eksterne lydkortet Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 håper Creative å fikse opp i det sistnevnte. Kortet kobles til en usb-port og tar over for pc-ens interne lydkort. Selve enheten er relativt liten, og henter all strøm den trenger fra pc-ens usb-port. Dermed blir den meget hendig å ha med seg, om du føler at du trenger bedre lyd når du er på reisefot.

X-Fi Surround 5.1 er stappet fullt av de fleste av Creatives kjekke teknologiske løsninger for lyd. Det vil si at du her finner for eksempel EAX Advanced HD, som skal gi et mer naturlig lydbilde i blant annet spill, og Creative X-Fi Xtreme Fidelity, som har som oppgave å forbedre lydkvaliteten i komprimerte musikkfiler. Selskapets CMSS-3D-teknologi er også på plass. Denne er ment å gi kringlyd fra stereomateriale og kringlydeffekt i for eksempel stereohodetelefoner. Førstnevnte fungerer litt så som så, mens sistnevnte gjør jobben relativt godt.

Dette er altså et eksternt lydkort som skal være i stand til å gi en bedre lydopplevelse i både spill, film og musikk. X-Fi-enheten er utstyrt med et vell av tilkoblinger. Her finner du fem minijack-tilkoblinger (front, bak, center/sub, lyd inn og mikrofon), to stereo rca-kontakter og optisk utgang.

Creative-kortet byr på et godt utvalg inn- og utganger.

Vi har hovedsakelig testet lydkortet med høykvalitetshodetelefoner fra Sennheiser, og koblet det til både bærbar og stasjonær pc med integrert lydkontroller. Selv med standardinnstillingene er det liten tvil om at lyden blir merkbart bedre sammenlignet med integrerte lydbrikker. Ved avspilling av musikk i både Winamp og Windows Media Player blir lyden både klarere og fyldigere med Sound Blaster X-Fi Surround 5.1. I spill merket vi også at lyden ble noe mer spennende, spesielt da vi aktiverte CMSS-3D-funksjonen. Det blir ikke helt det samme som med skikkelig kringlyd, men i spill gir det helt klart en fordel fremfor normal stereolyd.

Da vi aktiverte en del av de teknologiske godbitene viste Creative-kortet virkelig hva det er godt for. Mp3-filer som i utgangspunktet var helt greie, ble med X-fi Xtreme Fidelity noe helt annet. Musikken fikk en mer naturlig klang, og lyden ble både klarere og skarpere, uten at det gikk på bekostning av fylden i bass og mellomtone.

For å koble opp ekte kringlyd kreves det enten at du har pc-høyttalere med for eksempel 5.1-oppsett, eller noe litt mer avansert. I førstnevnte tilfelle er det bare å koble settet til lydkortets minijack-plugger. Har du et litt mer avansert kringlydanlegg stående, kan det være mer interessant å benytte seg av den optiske utgangen.

Konklusjon

Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 er ikke et lydkort for alle. For de fleste vil vi tro at den innebygde lydkontrolleren i den bærbare er mer enn god nok. Ønsker du derimot å for eksempel koble den bærbare opp mot anlegget i stua, eller har litt over gjennomsnittet krav til lyd i spill, film og musikk, er dette en løsning som kan passe deg.

Etter en kjapp driverinstallering er du nesten garantert å få bedre lyd på din bærbare pc, med mindre du er så heldig å ha en bærbar med en avansert lydkontroller innebygd.

Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1

Pris: Fra ca. kr 550
Internett: www.creative.com

Pluss: Bedre lydkvalitet enn integrerte lydkontrollere, flust med tilkoblinger.
Minus: Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Slik oppgraderer du din bærbare pc

Les om: