TEST: Stilig og sikker eksterndisk

TEST: Stilig og sikker eksterndisk

Lacie Harddisk Max har kapasitet på 2 terabyte, god programvare og muligheten for speiling.

Lacie Harddisk Max er en ekstern harddisk basert på to 1 terabyte-harddisker og usb som tilkoblingsgrensesnitt for pc-en. Man kan velge mellom å konfigurere harddiskene som RAID 0 eller RAID 1. RAID 0 vil gi full utnyttelse av kapasiteten, mens RAID 1 vil speile dataene slik at det samme befinner seg på begge harddiskene. RAID 1 gir da en effektiv kapasitetsutnyttelse på 1 terabyte, men skulle den ene harddisken krasje vil det være en kopi av dataene på den andre.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

God programvare

Harddisken leveres for pc med programvaren Genie Backup Assistant. Vårt inntrykk av programmet og dets funksjonalitet er bra. Man kan her sette opp kataloger som skal sikkerhetskopieres, samt velge en liste med elementer som Outlook e-post-baser, Mine dokumenter, Mine bilder, favoritter for Internet Explorer og mye mer – dette blant annet avhengig av operativsystem og programvare ellers installert som programmet har direkte kjennskap til.

Man kan sette opp tidsplanlegging for når det skal tas sikkerhetskopi og sikkerhetskopiene kan passordbeskyttes og krypteres. Når man først har tatt en vanlig sikkerhetskopi kan man i ettertid ta inkrementelle kopier der man kun tar med endringene siden siste kopi.

Programmet er generelt brukervennlig og lett å komme i gang med. Sikkerhetskopi kan legges på harddisk eller nettverk. Velger man å oppgradere programmet til fullversjon får man også mulighet til å ta sikkerhetskopi til blant annet ftp-tjener, cd/dvd og enkelte online-løsninger.

Lacie tilbyr ett års gratis nettbasert sikkerhetskopi med ubegrenset lagringsplass. Ønsker man å benytte denne tjenesten (levert av Carbonie.com) videre etter ett år må man betale.


Programvaren som følger med til Windows for sikkerhetskopiering er brukervennlig og relativt funksjonsrik.

For Mac

For Lacie er også Mac-markedet viktig, og selskapet leverer på det området med to programmer for sikkerhetskopiering og synkronisering.

Programmet Silverkeeper har Lacie levert til Mac i flere år. Programmet har for så vidt kurant funksjonalitet, men kan virke litt utdatert på en del områder. Stort sett finner man også den samme funksjonaliteten i programmet Intego Backup Assistant som også følger med.


Lacie leverer med Intego Backup Assistant for Mac, som for mange kan være et nyttig program for sikkerhetskopiering og synkronisering av filer.

Programmene har en del sentrale forskjeller sammenlignet med Time Machine, som nok mange Mac-brukere nå benytter for sikkerhetskopiering. Man har først og fremst en langt større direkte fleksibilitet/valgfrihet med hva som skal ta tas sikkerhetskopi av og hvor dette skal plasseres. Man er her ikke tvunget til å benytte Lacie-harddisken for sikkerhetskopiene – for eksempel kan det også være en destinasjon på nettverket. Man velger også ut spesifikke kataloger som skal sikkerhetskopieres. Programmet gir muligheter for å ta vare på flere versjoner av filer og tidsstyring for når det skal tas sikkerhetskopier.

Les om: