TEST: Stillegående GeForce

TEST: Stillegående GeForce

Gigabyte 8600GT er et svært interessant alternativ hvis du ønsker å holde støynivået til pc-en så lavt som mulig.

GeForce 8600GT plasserer seg nederst i mellomsegmentet, og kan være en kurant inngang for dem som ønsker et kort for å spille, men ikke har de strengeste kravene til ytelse.

LES OGSÅ: Rimelige kort for DirectX 10

Vi vil si at man i hvert fall ikke bør gå noe lavere enn dette segmentet hvis man kommer til å bruke pc-en en del til nyere spill og ønsker et vist nivå av visuell kvalitet i kombinasjon med relativt god flyt.

Prisen for kortet er cirka 1 200 kroner inkl. mva. Dette er et par hundrelapper over de aller rimeligste 8600GT-kortene, men det er samtidig helt vanlig at vifteløse kort kan være litt dyrere enn samme kortet med standardkjøler. Noe man også kan merke seg er at kortet leveres med spillet Supreme Commander, som er et relativt nytt strategispill som har høstet svært god kritikk.

Nå er ikke 8600GT av grafikkprosessorene som utvikler mest varme, og Gigabyte klarer da å holde størrelsen på kjøleribben moderat. Kortet opptar kun en enkelt kortplass. Funksjonaliteten for kortet er ellers «standard» – to DVI-tilkoblinger og tv-utgang er vanlig for 8600-serie-kort.

Mangler HDCP

I likhet med resten av GeForce 8-serien er dette et DirectX 10-kort, og kortet har nyeste versjon av Nvidias PureVideo-teknologi, noe som gjør at prosessorbelastningen holdes svært lav ved videoavspilling, inkludert på krevende Blu-ray-titler.

Kortet mangler imidlertid støtte for HDCP, og dette er svært kritikkverdig. HDCP er en kopibeskyttelsesteknologi som benyttes av HD DVD og Blu-ray og en forutsetning for å kunne kjøre disse titlene i full oppløsning. Det er imidlertid mange produsenter som unnlater HDCP-støtte på rimeligere modeller i GeForce 8500- og 8600-serien. Tar man for eksempel Asus og MSI, de to største aktørene på markedet, har de 8600GT-kort både med og uten HDCP, så Gigabyte er ikke alene om å synde her.

Ytelsen er som for andre standard 8600GT-kort, men det finnes imidlertid en rekke kort som går litt ut over Nvidias spesifikasjoner og dermed tilbyr 5-15 prosent ekstra ytelse. Dette typen kort har imidlertid normalt sett vifte, og sett ut i fra det kan Gigabytes alternativ være et bra valg om man er ekstra sensitiv for støy og man ikke regner med å spille av HD DVD og Blu-ray.

Fakta:
Gigabyte GV-NX86T256D
Pris: Ca. kr 1 200 inkl. mva.
Internett: www.giga-byte.nl

Ytelse: 7/10
Funksjonalitet: 6/10
Pris/egenskaper: 6/10

LES OGSÅ: Kjøpeguide for grafikkort

.

Les om: