TEST: Suverent DDR3-hovedkort

TEST: Suverent DDR3-hovedkort

DDR3-minne har blitt rimeligere. Gjør det Asus P5Q3 Deluxe til et aktuelt hovedkort, eller bør man velge broren?

Asus P5Q3 Deluxe er basert på Intels P45-brikkesett, hvilket er å regne som det mest aktuelle i dag til Intels Core 2-prosessorplattform. Dette blir et hovedkort for de som stiller store krav til sin stasjonære pc når det gjelder ytelse, funksjonalitet og oppgraderingsmuligheter.

Asus legger med flere av sine nye hovedkort stort fokus på strømeffektivitet og gode overklokkingsegenskaper. På flere områder legger man merke til at det benyttes et dyrere design enn hva man finner på enklere kort, hvilket ikke bare kan være en fordel for overklokkere, men også for generell stabilitet og levetid.

Når det gjelder funksjonaliteten for strømsparing legges såkart fokus på miljøvern og kostnader. For en del kan den reduserte varmeutviklingen, som kan gi lavere støynivå, være vel så viktig. Hovedkortet søttter gjennom Fan Xpert-funksjonaliteten regulering av prosessor- og kabinettvifter.

LES OGSÅ: Jakten på Gigahertz

Generell funksjonalitet

Gjennom brikkesettet er det seks Serial ATA-porter som gir mulighet for RAID 0, 1, 10 og 5 i tillegg til vanlig diskkonfigurasjon. Via en ekstra kontroller har man et par ekstra eSATA-porter, samt en eSATA-port. For nettverk kan man to gode gigabit ethernet-kontroller og en 802.11g/n wlan-kontroller. Programvare følger med for å sette opp den stasjonære som aksesspunkt for andre trådløse enheter.

Asus benytter en 7.1-lydbrikke fra ADI som er bedre enn snittet av det man finner integrert på hovedkortene. Vi tror de aller fleste vil klare seg med den integrerte løsningen. Man har digital utgang i form av både koaksial- og optisk utgang. Firewire er også på plass, samt opptil ti usb-porter (seks bak på hovedkortet, fire til via for eksempel brakett, porter i front av kabinett og lignende).

Av kortplasser har man to vanlige pci-kortplasser, to pci express 1x-kortplasser og tre store pci express-kortplasser på henholdsvis 16x, 8x og 4x. Det er støtte for at to grafikkort med ATI Radeon HD-grafikkprosessorer kan kjøres i samarbeid via Crossfire.

DDR2 vs DDR3

Hovedkortet støtter opptil 8 gigabyte DDR3-minne via fire sokler. Prisen for 2 gigabyte PC6400 DDR2-minne er cirka 350 kroner i skrivende stund. Hos en del forhandlere finnes det også rimeligere sett. For DDR3 blir prisen det dobbelte.

Den ytelsesforskjellen vi ser mellom bruk av DDR2 og DDR3 er liten. Vi anser P5Q3 DDR3 på 1 333 MHz som det mest aktuelle. Høyere hastigheter er støttet, men dette blir igjen svært dyre moduler som blir mest aktuell for overklokkere.

Når det gjelder Asus offisielle støtte for 1600 MHz DDR3 er dette begrenset til bruk av kun én minnemodul per minnekanal. Det kan fungere i tokanalsmodus også, men sjangsene for at det fungerer kan være mindre. Når det gjelder Intels offisielle spesifikasjoner for P45-brikkesettet, er maksimal minnheastighet 1 066 MHz.

Asus leverer også hovedkortet P5Q Deluxe. Dette er samme hovedkortet som P5Q3 Deluxe, men med DDR2-støtte. Det har imidlertid ikke wlan-kontroller, men samtidig er kortet også litt rimeligere.

Praktisk bruk

Installasjonsmessig hadde vi ingen problemer med kortet. Designen for hovedkortet er godt. Dokumentasjonsmessig kunne vi ønsket bedre gjennomgang av en del av valgene i BIOS. Asus' løsninger for oppgradering av BIOS er meget gode. Det er ellers en rekke smådetaljer som gjør at det positive inntrykket til produktet forsterkes.

Ytelsesmessig er det ikke noe å utsette på kortet. Her skal det sies at det er små forskjeller mellom de fleste kortene. Også ytelsen for nettverk er kurant.

Når det gjelder overklokking har vi ikke brukt all verdens tid på å presse kortet, men inntrykket så langt har vært svært godt – og bedre enn for i hvert fall MSIs P45-kort i samme klasse.

Asus' Expressgate-løsning gir et enkelt Linux-oppsett bare noen sekunder etter at pc-en er slått på. Man har noen vanlige funksjoner, for eksempel for nettlesing, e-post, Skype, og øyeblikksmeldinger og enkle spill. Hvor stor reell nytte det er i dette får bli en individuell vurdering.

Konklusjon

Asus P5Q3 er et svært godt hovedkort, men samtidig kan vi ikke direkte anbefale det. DDR3-minne har blitt rimeligere. Historisk sett kan man heller ikke si at det er dyrt, men DDR3 gir her ikke noe spesielt ekstra kontra en DDR2-basert løsning som blir noen hundrelapper rimeligere. Selv om vi ikke har testet det, tror vi P5Q Deluxe, som er omtrent samme kortet med DDR2-støtte, kan være et svært godt valg for ganske så kravstore brukere.


Asus P5Q3 Deluxe Wi-Fi@n

Pris: Ca. kr 1 500 inkl. mva.
Internett: www.asus.no

Pluss:
God ytelse. Svært god funksjonalitet. Solid kvalitetsinntrykk.

Minus:
Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Velg riktig hovedkort

Les om: