TEST: Topp bilde – høy pris

TEST: Topp bilde – høy pris

Eizo Foris FS2331 er for dem som er villige til å betale ekstra for best mulig bilde til spill, film og bildebehandling hjemme. Men det koster mer enn det smaker.

Eizo er mest kjent som en skjermprodusent som leverer proffskjermer av svært høy kvalitet, men til en forholdsvis høy pris. Nå har Eizo lansert en 23-tommers skjerm for forbrukermarkedet, rettet mot dem som ikke ønsker å gå på kompromiss med bildekvaliteten. Skjermen koster typisk rundt 3500-4000 kroner hos nettbutikkene.

23-tommeren benytter et LCD-panel av PVA-typen, som har langt bedre bildekvalitet enn hva du finner på billigskjermer som ofte bruker såkalte TN-paneler. Blant annet er fargegjengivelse og innsynsvinkel bedre, og fargene endrer seg ikke når du betrakter skjermen fra ulike vinkler. Skjermen har en oppløsning på 1 920 x 1 080 punkter, det vil si full HD i 16:9-format. Noen foretrekker kanskje 16:10-formatet 1 920 x 1 200 punkter, for å få flere punkter i høyden – men 16:9 er tross alt formatet som ofte brukes i filmsammenheng. Og dette er en skjerm hvor produsenten legger vekt på nettopp film- og underholdningsbiten.

LES OGSÅ:

Fleksible OLED- og e-papir-skjermer

Utseendemessig skiller skjermen seg ganske mye fra hva vi har sett fra andre produsenter, og skjermen har et retroutseende som bringer tankene tilbake til 80-tallets Atari-spillkonsoller. Det er selvfølgelig smak og behag, men undertegnede likte designen ganske godt – og det er deilig at noen endelig kan lansere en konsumentskjerm som ikke er i svart pianolakk.

Liten forsinkelse

På baksiden av skjermen er det to HDMI-kontakter, en DVI-kontakt, samt VGA. Dermed har du nok tilkoblingsmuligheter til at du i tillegg til pc-en også kan koble til for eksempel en spillkonsoll eller en Blu-ray-spiller. Det følger med en liten fjernkontroll som blant annet har egne knapper for å raskt skifte mellom ulike inngangskilder. Fra fjernkontrollen kan du veksle mellom ulike forhåndsinnstillinger optimalisert for blant annet spill og film. Skjermen har innebygde høyttalere, og du kan selvfølgelig justere lydvolumet fra fjernkontrollen. Skulle vi savnet noe, måtte det vært en lydutgang – slik at vi kunne videreført lyd fra HDMI-kilder ut til eksterne pc-høyttalere eller et hjemmekinoanlegg.

Bildekvaliteten var meget god, både på stillbilder og video. Hudtoner ble gjengitt veldig bra, men nyanser i hudtoner forsvant litt ved betraktning fra siden – noe mer enn på de aller beste skjermene med IPS-paneler. Men totalt sett er vi veldig godt fornøyd med bildekvaliteten, som er vesentlig bedre enn på rimeligere TN-baserte skjermer. Skjermen har for øvrig det Eizo kaller Eizo ContrastEnhancer, som korrigerer gammanivåene i mørke og lyse i bilder til «ideelle nivåer», og øker skjermens dynamiske kontrast fra 3000:1 til 10 000:1. Dette skal gjøre skjermen bedre egnet til film. Når du skifter over til «spillmodus» vil skjermen koble inn det Eizo kaller «Power Resolution», som skal gjøre detaljene skarpere når du spiller spill i lav oppløsning.

LES OGSÅ:

Berøringsskjerm fra Eizo

Responstiden (grå-til-grå) er oppgitt til 7 millisekunder, som ikke er på høyde med TN-skjermer, men likevel godt nok for de fleste til spillbruk. Innsignalforsinkelsen er på mindre enn ett enkeltbilde, noe også mange mener er viktig når du spiller spill som krever rask reaksjon. Det som skjer vises med andre ord nesten umiddelbart på skjermen.

Konklusjon

Spesifikasjonene til Eizo Foris FS2331 er gode, men ikke spesielt oppsiktsvekkende i forhold til prisen på skjermen. Men bildekvaliteten er veldig god, og spesielt filmvisning ser virkelig bra ut – med veldig bra svartnivå og gode kontraster selv i de mørkeste områdene. Likevel finnes det mange rimeligere alternativer, som er omtrent like gode. Ett godt alternativ er Nec MultiSync EA231WMi, som vi testet i PC World nummer 9. Denne 23-tommeren har IPS-panel og omtrent like god bildekvalitet som Eizo-skjermen, samtidig som den koster nesten en tusenlapp mindre. Nec-skjermen har også 1 200 punkter i høyden, i stedet for 1 080 – men den mangler fjernkontrollen.

Les om: